Ga direct naar: inhoud

Wat te doen bij brand? Zorg voor een vluchtplan!

03 april 2017

Het liefst wil je natuurlijk een brand voorkomen. Maar wat als er toch brand uitbreekt? Weet jij wat je dan moet doen? In openbare ruimtes is er altijd een vluchtroute beschikbaar. De nooduitgangen staan duidelijk aangegeven en een verzamelplaats voor noodsituaties is bekend. Maar hoe zit dat bij jou thuis? Heb jij een vluchtplan?

Plaats rookmelders

Om op tijd weg te komen is het belangrijk dat je op tijd wordt gewaarschuwd wordt. Rookmelders zijn hier het beste middel voor. Bij rookontwikkeling gaat het brandalarm af, wat je zelfs in je slaap zal waarschuwen. Gaat het brandalarm af? Zorg dan dat jij en je dierbaren zo snel mogelijk het huis uitkomen. Een vluchtplan helpt hierbij.

Maak een vluchtplan

Het is één van de meest bekende tips: blijf rustig in geval van nood. Door je goed voor te bereiden, is het gemakkelijker om kalm te blijven. Als je goed voorbereid bent, is het makkelijker om kalm te blijven. Voor een brand kun je een vluchtplan maken. Zo weten jij en je huisgenoten wat jullie moeten doen als er brand uitbreekt.

Hoe stel ik een vluchtplan op?

Een vluchtplan stel je samen met alle inwoners van het huis op. Of dit nu je gezin is of je huisgenoten zijn, het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is. Jong en oud. Ga eens samen aan de keukentafel zitten om het plan uit te tekenen.

1. Teken de snelste route

Maak een plattegrond van je huis en teken hierop de snelste route naar de uitgang. Doe dit vanuit iedere ruimte. Het is verstandig om even naar iedere kamer toe te lopen en het niet alleen vanaf de plattegrond te doen. Werk van boven naar beneden.

2. Maak afspraken

Je hebt weinig tijd om het huis uit te komen. Deze tijd wil je zo efficiënt mogelijk besteden, om iedereen in veiligheid te brengen. Vooraf afspraken maken en taken verdelen loont. Bepaal samen een vaste plek voor de sleutels, om snel naar buiten te kunnen. Maar vergeet ook niet af te spreken wie welk kind mee naar buiten neemt. En wie zorgt voor de huisdieren?

3. Spreek een verzamelplaats af

Je wilt zo snel mogelijk weten of iedereen veilig is. Spreek daarom af dat je allemaal op dezelfde plek samenkomt. Kies een plek in het zicht, zodat hulpdiensten of omwonenden jullie zien staan. Een opvallende plek is het makkelijkst, deze onthoud je ook in paniek.

4. Oefen het vluchten

Je hebt nu je plan gereed. Door het een paar keer te oefenen is het gemakkelijker als het moment daar is. Oefen met een blinddoek voor of met je ogen dicht om een ruimte vol rook na te bootsen. Als er brand is moet je laag bij de grond blijven. Zo heb je het minste last van de rook. Trek alle deuren achter je dicht en sluit alle ramen. Hiermee houd je het vuur en de rook nog even weg. Doe dit ook tijdens je oefening.

5. Houd de vluchtroute vrij

Je wilt niet gehinderd worden op je weg naar buiten. Vooral niet door je eigen spullen die op de route slingeren. Houd de route vrij van obstakels zoals wasmanden of fietsen en zorg dat er geen rommel op de trap ligt.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Lees meer over de Inboedelverzekering

Opstalverzekering

  • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
  • Geen eigen risico
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Lees meer over de
Opstalverzekering

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Lees meer over het Verzekeringspakket