Ga direct naar: inhoud

Interieurdesigner Jennifer vertelt: hoe blaas je voor je nieuwe huis je oude interieur nieuw leven in

24 augustus 2016

Je allereerste huis kopen is spannend om een heleboel redenen: je zet voor de eerste keer je handtekening onder een koopcontract, doet één van de grootste uitgaven van je leven en je moet op zoek naar een hypotheek die bij jullie situatie past. Jessica (28) en Ruud (29) zitten aan de start van dat heftige proces. Eén van de dingen waar ze het meest naar uitkijken, is de inrichting van hun nieuwe stekje.

“Eigenlijk willen we zo goed als niks uit dit huis meenemen als we verhuizen. Meer dan de helft van ons interieur vinden we gewoon niet meer zo leuk,” vertelt Jessica. Het koppel woont al vijf jaar in een huurappartement in Purmerend, maar binnen het jaar hopen ze hun droomhuis in het landelijke Beemster te betrekken. “We hebben een hele hoop plaatjes op Pinterest gevonden van inrichting die we mooi vinden. Maar we zijn realistisch: een volledig nieuwe inboedel kopen is financieel niet haalbaar.”

Gelukkig valt er met oude meubels heel wat creatiefs te doen. We vroegen Jennifer Foster, interieurdesigner bij Stylingredients en studiomanager bij concept store Friday Next, om langs te gaan bij Jessica en Ruud. Zij gaf hen geweldige tips over hoe ze op een goedkope manier hun oude spullen nieuw leven kunnen inblazen, zodat ze een waardige plek kunnen krijgen in hun toekomstige huis.

Slaapkamerlampen

Aan het plafond hangen witte lampenkappen die Ruud en Jessica te saai vinden om mee te nemen naar hun nieuwe huis. “Lampenkappen kun je op twee manieren heel tof maken. Je kunt koper- of goudspray kopen, en de binnenkant daarmee bespuiten. Zo krijg je warmer licht: koper maakt het licht rood getint, en van goud kleurt het licht geel.

Je kunt ook de buitenkant in een kleurtje spuiten, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt. Ook is het heel makkelijk om een gewoon peertje te vervangen door een transparante bol waarin je de gloeidraad ziet. Die geeft voldoende licht, maar is een stuk gezelliger.”

Kaarsenhouder

Op de vensterbank staat een grote bokaal waarin een dikke witte kaars zit. “In een huis gebeurt het gros van de inrichting nog steeds op de vloer. Deze bokaal kun je heel gemakkelijk gebruiken om daarmee te breken. Stop er in plaats van een kaars een plant in die eroverheen valt, plaats een haakje in het plafond en hang de bokaal eraan met touw, of met een metalen kabel als je voor een industriële look wilt gaan. Zo creëer je in de lucht een gezellige hoek.

Maak het nog sfeervoller door vlak daarnaast een lamp te hangen, een simpele fitting met een stuk snoer, en daarin een grote bulb. Op die manier creëer je bij je bank een heel leuk sfeertje, zonder daarvoor plaats op de grond te moeten opofferen.”

Bijzettafel

Voor de bank prijkt een houten, holle box die als bijzettafel gebruikt wordt. “Van zo’n blok kun je gemakkelijk twee prachtige, totaal verschillende bijzettafels maken. Doe dit door de bovenste twee lagen - de dunne bovenlaag en de eerste rij blokken eronder - eraf te zagen. Plaats daar grote, zichtbare wielen onder voor een lage bijzettafel, of zet er wat hogere pootjes onder voor een meer luchtige, ranke tafel.

Van het overgebleven, onderste deel kun je een kist maken die je ook als opbergruimte kunt gebruiken. Dat kan heel simpel door aan één kant scharnieren te plaatsen, en een leuke plaat uit te zoeken voor erop. Heel leuk hier is om met contrast te werken, door bijvoorbeeld te kiezen voor een metalen of wit blad, of glas.”

Bank

Jessica geeft aan dat ze helemaal gestoord wordt van de bank in de woonkamer. Hij zit ontzettend comfortabel, maar vlekt heel makkelijk.

“Als je de bank en het bijhorende poefje niet wilt meenemen, kun je wel alle kussens houden. Als je verhuist naar een huis met een tuin, kijk dan of je een eenvoudig frame kunt maken voor een buitenbank. Stapel bijvoorbeeld enkele pallets op elkaar, of haal plaatmateriaal van de bouwmarkt en zet daar enkele blokken onder. Maak van de kussens van je oude bank buitenkussens door de stof er vanaf te halen en er waterdichte of waterafstotende stof omheen te naaien. Op die manier heb je direct een hele comfortabele bank voor buiten.”

Houten kistje

Naast de televisie staat een houten kistje op de grond, met een stapel magazines erin. “Deze kisten kun je, zeker in wat kleinere dorpjes zoals Purmerend en De Beemster, gemakkelijk bij de groenteboer krijgen. Haal er enkele extra, en werk opnieuw vanuit de lucht. Hang de kistjes heel speels aan een lange muur, in groepjes van drie of vier. De een liggend, de ander staand. Daar kun je dan deze vazen opzetten, of boeken in plaatsen.”

Bron: Rootsmann

Jessica was vijf jaar geleden helemaal gek op deze kast, maar haar smaak is veranderd en nu vindt ze hem helemaal niet meer mooi. “Op een hele simpele manier kun je deze kast een compleet andere, stoere look geven. Haal de deurtjes eraf, en vervang die door metalen platen. Die kan je heel eenvoudig in de bouwmarkt op maat laten snijden, en met scharnieren bevestigen. De combinatie van warm hout met koele, industriële platen maakt vaak dat een meubelstuk een stuk mooier en interessanter wordt.

De kast oogt nu ook best groot en log. Dat kun je oplossen door de korte poten eraf te halen, en er rankere poten onder te plaatsen. Hier kun je opnieuw kiezen voor metaal, wat dan mooi samengaat met de nieuwe deurtjes.”

Lampenkamp van stof

Op de vensterbank in de woonkamer staat een lamp waarvan Ruud en Jessica de lampvoet heel tof vinden, maar de lampenkap niet echt. “Als de lampenkap niet van synthetische, maar van natuurlijke stof gemaakt is, kun je die heel mooi verven. Maak een badje met inkt, maak de kap nat met wat water, en dip die vanaf de onderkant in de inkt. De inkt trekt een beetje omhoog door het water, en zo verkrijg je een heel tof dip dye-effect.”

Heb je geen tijd om je interieur zelf op te leuken? Met Mijn Hypotheekaanvraag heb je altijd inzicht in de status van je hypotheekaanvraag. Zo heb je minder stress en hou je meer tijd over voor de leuke aspecten van verhuizen. Zoals het opleuken van je oude meubels, bijvoorbeeld. Klik hier voor meer informatie over Mijn Hypotheekaanvraag.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

  • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
  • Geen eigen risico
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie