Ga direct naar: inhoud

Een woonverzekering, wat is dat?

27 januari 2015

U bent op zoek naar een woonverzekering, omdat u waarde hecht aan uw woning en de spullen die zich in en rondom uw huis bevinden. Strikt genomen bestaat een woonverzekering niet. Het is namelijk een verzamelterm voor een opstalverzekering en een inboedelverzekering. In dit artikel zal kort worden uitgelegd wat het verschil is tussen deze verzekeringen.


De opstalverzekering

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is bedoeld voor de woning zelf. Als uw huis beschadigt door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm of neerslag, bent u daarvoor verzekerd. De hoogte van het bedrag waarvoor u verzekerd bent, verschilt per verzekeraar en verzekering.

Het is bij een opstalverzekering ook mogelijk om een aanvullende dekking tegen glasschade af te sluiten. In het geval dat uzelf of iemand anders per ongeluk schade aan een ruit toebrengt, wordt zowel een tijdelijke noodvoorziening als de nieuwe ruit zelf vergoed.

Voor woonboten en woningen op het water is er een apart soort opstalverzekering, namelijk een drijvende woningverzekering. Voor deze woningtypen geldt een andere verzekering, omdat het schaderisico anders is dan bij huizen die op land staan. Zo kan een drijvende woningverzekering de schade dekken van een aanvaring met een andere boot en de schade die ontstaat wanneer de woning zinkt.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering is voor de spullen in uw huis, zoals uw bank, kleding en tv. Als die beschadigen door bijvoorbeeld brand, bliksem of diefstal, krijgt u ze vergoed. De waarde die u vergoed krijgt bij schade of diefstal is afhankelijk van welke verzekering en verzekeraar u kiest.

Daarnaast is het mogelijk om binnen de inboedelverzekering een buitenshuisdekking af te sluiten. Dankzij deze optie kunt u ook spullen verzekeren die u mee naar buiten neemt, zoals sieraden en smartphones. Net als bij een opstalverzekering is het bij een inboedelverzekering mogelijk om een aanvullende dekking tegen glasschade af te sluiten.

De woonverzekering, een verzamelnaam

Dé woonverzekering bestaat dus niet, maar is een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die zowel het huis zelf als de spullen in het huis kunnen verzekeren. Het is overigens bij veel verzekeraars wel mogelijk om de verschillende woonverzekeringen in één pakket af te sluiten.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

  • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
  • Geen eigen risico
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie