Ga direct naar: inhoud

Designertassen, gedichten en enge poppen: vijf bijzondere vondsten op de Koningsdagmarkt

21 april 2017

Veel mensen hebben wel een verhaal over iets moois dat ze ooit op de vrijmarkt op Koningsdag tussen de rommel vonden. Van die tweedehands lamp die nu al jaren het pronkstuk van de woonkamer is tot dat prachtige oude jasje dat elke zomer weer als je lievelingsjas uit de kast komt. We gingen langs bij vijf mensen die een wel heel bijzondere aankoop deden op de vrijmarkt. Ze vertellen ons over de vondst die hun Koningsdag (of Koninginnedag) zo speciaal heeft gemaakt.

Martha (66): een bijzonder gedicht

Martha’s grote aanwinst is er een van immateriële aard: een gedicht van de Vlaamse dichter Julia Tulkens. “Toen ik jaren geleden tijdens Koninginnedag over de vrijmarkt in de Jordaan in Amsterdam liep, werd mijn aandacht getrokken door een opvallende, kleurige verschijning midden in een enorme groep mensen. Op een klein podium stond een vrouw met een lichtblauwe pruik en een groene jurk van plastic. Het leek of ze de menigte stond toe te spreken. Toen we dichterbij kwamen, bleek dat ze gedichten aan het voordragen was. Op haar jurk stonden allemaal titels van gedichten die je kon kopen.”

Martha was op dat moment net zwanger. Toen haar man op de jurk de titel ‘Mijn Kind’ zag staan, was de keuze snel gemaakt. Het sloeg in als een bom. “Het beschreef zo sterk de fysieke ervaring van de zwangerschap. Als je als zwangere vrouw dat gedicht hoort, begrijp je het helemaal. Ik liep daar met grote tranen van ontroering verder. Het gedicht ken ik nog steeds uit mijn hoofd. Het hoort echt bij de geboorte van mijn zoon, dus het betekent heel veel voor me.”

Paul (25): een iconisch schilderij

Een paar jaar geleden, toen Koningsdag nog Koninginnedag was, kwam Paul iets bijzonders tegen op de avondmarkt in Utrecht. “We liepen over de markt en plotseling stond daar een oudere man. Voor hem stond een tafel met daarop misschien wel dertig schilderijen van de Utrechtse kabouter. Dat is echt een symbool hier: een bekende graffiti-artiest schildert overal op de muren een heel specifiek gek kaboutertje met een enorm grote mond. Ik herkende hem meteen. Die man zei erbij dat ze echt waren. Ik dacht: die kans krijg je maar één keer. Ik heb er meteen twee gekocht voor 25 euro per stuk.”

Eén ervan heeft hij weggegeven, de andere hangt nog aan zijn muur. Of de schilderijen veel geld waard zijn, weet hij niet. “Voor mij doet dat er ook niet toe. Het is een stukje Utrechtse geschiedenis. Daar kun je geen prijs op plakken. Ik zal hem ook nooit van de hand doen. Tenzij ik ooit uit Utrecht verhuis, dan blijft hij hier. De Kabouter hoort thuis in Utrecht.”

Wouter (67): niet zomaar een gemakkelijke stoel

Wouter deed zijn vondst op de vrijmarkt op de Frederik Hendriklaan in Den Haag. “We liepen daar op de Fred – dat is echt een begrip in Den Haag moet je weten – met de kinderen. Die wilden graag op de vrijmarkt spulletjes gaan verkopen, maar ze vonden het wel wat eng om dat alleen te doen, dus ging ik maar mee. Maar na een tijdje had ik er toch wel een beetje genoeg van om daar maar wat te staan, dus ben ik even gaan rondlopen.”

Even verderop zag hij een jongen die een stoel te koop had staan. “Het was een metalen stoel met een rieten zitvlak en rugleuning. Hij zag eruit alsof hij wel lekker zat, dus heb ik hem voor een tientje gekocht. Toen heb ik het me met een biertje in het zonnetje gemakkelijk gemaakt.”

De stoel bleek een waardevolle designstoel, ontworpen door Dirk van Sliedrecht. Hij is naar schatting rond de 350 euro waard. Door zijn achtergrond als kunstverzamelaar heeft hij er wel een oog voor, geeft hij toe. “Ik wist niet dat hij zoveel waard zou zijn, maar ik zag wel direct dat het een mooie stoel was. Maar voor de duidelijkheid: daar heb ik hem dus helemaal niet voor gekocht. Ik dacht gewoon dat hij lekker zou zitten.” Hij heeft er ook nooit over gedacht om hem te verkopen. “Ik heb hem aan mijn stiefzoon gegeven. Zo is het een mooier verhaal en blijft het in de familie.”

Fleur (23): een angstaanjagend stel poppen

Fleur wilde een aantal jaar geleden haar nieuwe huis opfleuren, en kocht op de vrijmarkt twee Indische wajangpoppen. “Dat zijn Indische houten poppen waar ze vroeger schaduwspellen mee deden. Ze zien er best eng uit, met hun houten koppen en die tooien op hun hoofd. Maar ik heb Indische roots – mijn ouders en de rest van mijn familie hebben altijd ook zulke poppen gehad, dus toen ik die poppen tegenkwam op de markt in Den Haag vond ik ze wel interessant.”

Rondom de poppen hangt een zweem van bijgeloof en zwarte magie, vertelt ze. “Volgens de mythes kunnen ze bezeten zijn door demonen en zo. Ik geloofde daar nooit zo erg in, maar inmiddels ben ik de poppen wel steeds enger gaan vinden. Ik had ze toen ik ze kocht op de schouw gezet, maar inmiddels zijn ze verbannen naar de zolder. Ik ben niet echt bang voor ze, maar ik hoef ze nou ook weer niet midden in de woonkamer.”

Conny (58): Gucci voor een euro

Conny deed haar vondst op de vrijmarkt in Den Haag. “Het is een soort traditie voor ons om naar het Haagse Statenkwartier te gaan met Koningsdag. Aan het begin van de laan stond daar een oude meneer die net wilde weggaan. Ik was er al bijna voorbij gelopen toen ik ergens onder een stapel een hoek van een opvallend tasje zag uitsteken. In elk geval zag ik al wel dat hij van goede kwaliteit was. Voor een euro mocht ik ‘m meenemen,” lacht ze. Eenmaal thuisgekomen bleek het een Gucci-tasje te zijn met een waarde van ruim 600 euro.

Tegenwoordig heeft Conny haar eigen webwinkel waarop ze vintage spullen verkoopt. “Je loopt daardoor wel steeds meer over zo’n markt met een blik van ‘wat zou leuk zijn voor de winkel?’. En je krijgt er ook wel oog voor, op den duur.” Voor mensen die zelf ook hopen een goede deal te scoren op Koningsdag heeft ze nog wel een paar tips: “Ga naar een markt in een buurt waarvan je weet dat mensen er wat meer geld hebben. Oud-Zuid in Amsterdam, bijvoorbeeld. Of de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Kijk ook goed naar wat voor mensen er achter de kraampjes staan. Daar kun je ook wel aan aflezen of ze goede spullen in hun bezit hebben. Kijk vooral ook onder tafeltjes en zo, daar waar andere mensen niet kijken. Daar vind je ook vaak mooie spullen!”

Nationale-Nederlanden wenst iedereen een fijne Koningsdag!

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

  • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
  • Geen eigen risico
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie