Ga direct naar: inhoud

Checklist voor verhuizing

25 januari 2016

Verhuizen vraagt een goede voorbereiding. Hoe krijg je alles op tijd van A naar B? Wat moet je regelen voor de verhuisdag? Begin in ieder geval op tijd, zodat je niets over het hoofd ziet. Met deze verhuis checklist heb je een overzicht van alle zaken die je moet regelen.

Voor het verhuizen

 • Informeer naar verhuisdagen en vergoeding
  Vraag je werkgever hoeveel dagen je krijgt bij een verhuizing of kijk in de CAO om te zien op hoeveel verhuisdagen je recht hebt. Deze dagen heb je hard nodig om je nieuwe huis klaar te maken. Hoeveel handen je ook hebt geregeld voor de verhuizing.
   
 • Huurwoning opzeggen of koopwoning verlaten
  Ga je uit een huurwoning? Houd dan rekening met de eindinspectie. De verhuurder presenteert jou de rekening als de staat niet naar wens is. De woning moet in principe in dezelfde staat worden opgeleverd, zoals je deze aantrof bij ingebruikname. Verder denk je ook aan de opzegtermijn, gebruikelijk een tot drie maanden. Bij een koopwoning heb je ook te maken met een eindinspectie. De koper bekijkt samen met de eventuele makelaar of de staat van de woning naar wens is en of de lijst met roerende zaken in het huis klopt met wat hij aantreft.
   
 • Check de woonverzekeringen
  Heb je jouw woonverzekeringen al gecontroleerd? Houd rekening met een premie aanpassing, omdat je op een ander adres gaat wonen bijvoorbeeld. Ga je samenwonen? Dat bekent vaak een nieuwe inrichting en dus hoogste tijd om de inboedelverzekering te controleren. Verder heb je voor een koophuis een verplichte opstalverzekering nodig.
   
 • Schrijf de meterstanden op
  Controleer de meterstanden van zowel de oude als nieuwe woning. Maak ook een foto van de stand en houd hier een krant met datum bij. Zorg dat de meterstanden in het oplever/inspectierapport van de verhuurder of de makelaar staan. Zo kun je de rekening controleren en krijg je achteraf geen vervelende enveloppen. Mocht je deze wel krijgen, dan heb je in ieder geval bewijs. Let er ook op dat jouw beginstand in het nieuwe huis overeenkomt met de eindstand van de oude bewoners.
   
 • Gas, water en licht opzeggen of overzetten
  Verschillende aanbieders hanteren eigen regels bij het verhuizen. Vaak neem je de diensten mee naar het nieuwe adres en hoef je alleen jouw adres te wijzigen. Een ander huis, betekent vaak ook een ander maandbedrag. Bijvoorbeeld wanneer je in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning gaat wonen. Zorg dat je alles goed regelt, hiermee voorkom je dat de nieuwe bewoners op jouw kosten gas, water of licht verbruiken en dat je voor verrassingen komt te staan.
   
 • Automatische incasso’s stopzetten
  Check welke woon gerelateerde kosten automatisch van jouw bankrekening worden afgeschreven. Betaal je huur? Dan stop je de automatische incasso. Andere automatische afschrijvingen kun je wellicht door laten lopen, zoals verzekeringen.
   
 • Telefoon, internet & televisie installeren
  Telefoon, internet en televisie-abonnementen kun je stopzetten of overzetten naar je nieuwe adres. Idealiter heb je al internet in de nieuwe woning op het moment dat je verhuist. Regel van te voren dan ook een monteur of kennis die de internetaansluiting installeert of doe het zelf.

De praktische kant

 • Spullen inpakken
  Ga georganiseerd te werk en maak een indeling voor wat je in welke doos stopt. Schrijf op de dozen wat erin zit en maak deze niet te zwaar. Denk ook aan het vervoer en sjouwwerk. Regel een verhuizer, transportbusje of aanhanger en sterke vrienden. De spullen die je dagelijks gebruikt, zoals tandenborstel of kam, stop je op de dag van de verhuizing in één tas. Maak een krat met koffie, thee en iets te eten. Op de verhuisdag behoud je zo jouw routine.
   
 • Maak iemand blij
  Verheug jij je al op de nieuwe inrichting? Maak een lijst met spullen die niet meer passen en die je niet wilt meenemen. Waarmee maak je vrienden of familie blij? En waarmee kun je nog iets verdienen? Door vroeg te beginnen, hoef je op de verhuisdag minder te sjouwen. Jouw op maat gemaakte gordijnen laat je hangen voor de volgende bewoner, dan hoef je ook niet te kitten bij het verwijderen van rails of roede. Uiteraard kun je een vergoeding vragen.
   
 • Maten meten
  Voor de oude bewoner is het minder prettig als jij de vloer nu al plat loopt. Grote kans dat zij zelf bezig zijn met de verhuizing en dat je niet zomaar ongevraagd in hun privé mag komen. De meeste mensen vinden het echter niet erg als je wat maten opvraagt per mail of telefoon. Probeer alleen de belangrijkste maten te vragen, dan weet je bijvoorbeeld of die grote kast in je nieuwe slaapkamer past.
   
 • Parkeren in de buurt
  Kun je voor de verhuizing een verhuiswagen of busje in de buurt kwijt? Bij het inschakelen van een verhuizer, houd je rekening met extra kosten, wanneer hij niet voor de deur kan parkeren. Denk ook aan je eigen auto, kun je deze kwijt op de oprit en heb je een parkeervergunning nodig? Zoek verder alvast uit welke verbindingen er zijn met het openbaar vervoer.
   
 • Maak het spik en span
  Het huis dat je verlaat heeft een grote schoonmaak nodig. De één regelt hiervoor een lieve schoonmoeder, de ander moet het helemaal zelf doen. Weer een ander poetst niet graag en wil hiervoor best betalen: hij geeft het uit handen aan een schoonmaakbedrijf. De woning 'bezemschoon' opleveren kost wat moeite en tijd, het betekent dat je gordijnrails verwijdert als je die hebt opgehangen en de gaatjes netjes dicht plamuurt. Hetzelfde geldt voor andere gaten in het plafond en de muren.
   
 • Vaatwasser en wasmachine klaarmaken
  Deze twee grote en zware apparaten vergen wat extra aandacht bij de verhuizing. De wasmachine moet je leegmaken en vergeet ook niet om de trommel vast te zetten. In de vaatwasser zit altijd water, zorg daarom dat je het reservoir leeg maakt en de slang afkoppelt. Let ook op losse onderdelen. Zo voorkom je schade tijdens het transport.
   
 • Alle sleutels verzamelen
  Verzamel alle sleutels die van de woning in omloop zijn. Ga dus langs bij ouders, vrienden of buren. Grote kans dat er ergens een sleutel blijft liggen. Maak je geen zorgen: woningcorporaties veranderen standaard het slot voor nieuwe bewoners. En ga je zelf op een nieuwe plek wonen, investeer hier dan ook in. Een veilig gevoel is immers onbetaalbaar.

Na de verhuizing

 • Eventuele verhuisschade doorgeven
  Heb je een verhuizer ingeschakeld? Neem de tijd om direct met de verhuisploeg mogelijke schade die ontstaan is tijdens het vervoer te onderzoeken. Heb je zelf alles verhuisd en een inboedelverzekering? Als er spullen zijn beschadigd, kijk dan of je (een deel van) de schade mogelijk op de verzekering kunt verhalen.
   
 • Vloeren leggen en wanden bekleden
  Je wilt zo snel mogelijk beginnen met de inrichting van je nieuwe thuis. Breng echter eerst de basis op orde. Je hebt een goede vloer nodig en genoeg verf of behang voor de wanden. De benodigde materialen kun je voor de verhuizing inschatten, maar koop deze pas als je de sleutel hebt, anders ben je de materialen twee keer aan het verhuizen. Doe vooraf inspiratie op en zoek aanbiedingen, hierdoor schakel je sneller wanneer je de sleutel in jouw bezit hebt.
   
 • Inschrijven bij de gemeente
  Binnen vijf dagen moet je jezelf aanmelden bij de gemeente. De gemeente geeft het nieuwe adres door aan de Belastingdienst, afvalverwerking, zorgverzekeraar, het waterschap, kadaster en openbaar register. Let op: je werkgever en verzekeringen anders dan zorg moet je zelf doen! Ook de bank, tandarts en apotheek moet je zelf inlichten.
   
 • Verhuiskaarten of adreswijzigingskaarten sturen
  Om te zorgen dat jij alle post op het nieuwe adres ontvangt kun je een verhuisservice van bijvoorbeeld PostNL gebruiken. Breng jouw netwerk van vrienden, kennissen en zakelijke contacten op de hoogte via post of mail. Vind je het leuk om aan te kondigen dat er een housewarming aankomt en dat je graag jouw nieuwe huis laat zien? Neem dit ook mee in de berichten die je stuurt.

Inboedelverzekering

 • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
 • Tot € 100.000,- verzekerd
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

 • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
 • Geen eigen risico
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie