Ga direct naar: inhoud

5 tips om je vakantiegeld te besteden

26 april 2018

Wist je dat we betaalde vakantiedagen te danken hebben aan loodgieters en bouwvakkers die in 1910 staakten om verlof te ontvangen? Alleen had toen nog niet iedereen voldoende geld om op vakantie te gaan. Daarom werd er na de Tweede Wereldoorlog vakantiegeld ingevoerd.

In mei of juni staat bij veel van ons het vakantiegeld weer op de rekening. Dit jaarlijkse extraatje bestaat nu bijna 100 jaar en het blijkt dat de meeste Nederlanders dit nog steeds uitgeven aan vakantie. Natuurlijk kan vakantiegeld ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

5 tips om je vakantiegeld te besteden

1. Sparen voor een doel

Vakantiegeld verdwijnt snel op de grote hoop en sparen is dan een uitdaging. Maak daarom jouw spaardoel concreet. Plak bijvoorbeeld die droomauto op de koelkast of maak een moodboard van jouw droomvakantie op Pinterest. Hierdoor wordt het doel tastbaar.

2. Lening afbetalen

Als je financiƫle situatie het toelaat, kun je het vakantiegeld gebruiken om een lening mee af te betalen. Het is altijd aan te raden om extra af te lossen op bijvoorbeeld je hypotheek of op je doorlopend krediet. Op de lange termijn bespaar je op de rente die je anders zou moeten betalen. Via mijn.nn kun je eenvoudig de status van je lening beheren.

3. Klussen in huis

De zomer komt er weer aan. De ideale tijd om wat klusjes in huis op te pakken of eindelijk die tuin eens onder handen te nemen. Misschien betekent dat een jaar niet op vakantie, maar dan kun je in ieder geval wel genieten van jouw opgeknapte huis. Doe hier klusinspiratie op.

4. Help anderen

Je kunt je vakantiegeld ook (deels) doneren. Wist je dat een schenking aan een goed doel extra belastingvoordeel kan geven? Van donaties die je doet aan goede doelen of instellingen kun je meestal van de belastingdienst een deel terugkrijgen. Of steun mensen dichter bij huis. Neem je buurvrouw mee uiteten of support vrienden die het financieel wat zwaarder hebben. Op deze manier draag je anderen een warm hart toe.

5. Beleggen

Heb je het vakantiegeld niet direct nodig, kijk dan eens naar de mogelijkheid om te beleggen. Door te beleggen kun je vermogen opbouwen om toekomstige doelen te realiseren. Een tweede huis, eerder stoppen met werken of een extra aanvulling op je oude dag. Op lange termijn kan beleggen een hoger rendement opleveren dan sparen. Met beleggen loop je mogelijk wel meer risico dan met sparen. Lees hier verder over waarom je zou gaan beleggen.


Wat doen anderen met hun vakantiegeld?

(Bron: enquête onder medewerkers Nationale-Nederlanden)

Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de variabele rente.

Spaarrekening openen