Ga direct naar: inhoud

Vier tips van onze risicodeskundige waarmee je je bedrijf veiliger kunt maken

16 augustus 2016

Het zal je maar gebeuren dat je bedrijfspand afbrandt. Het kan het einde betekenen van je onderneming. Een goede verzekering is daarom erg belangrijk. Maar misschien is goede preventie nog wel belangrijker, omdat je daarmee de kans op een brand kunt minimaliseren.

Daarom vroegen we Kees-Wim Hubregtse, risicodeskundige van Nationale-Nederlanden, om een aantal tips om schade binnen je bedrijf te voorkomen. Zo kun je zelf met een gerust hart bezig met ondernemen, in plaats van je zorgen te maken over de veiligheid.

Zorg voor goed bereikbare brandblussers en brandslangen

Het ligt misschien wat voor de hand, maar Kees-Wim komt in zijn werk toch nog vaak situaties tegen waar brandblussers en slanghaspels maar moeilijk bereikbaar zijn, of zelfs helemaal ontbreken. Hang blusapparatuur altijd op een centrale, goed bereikbare en duidelijk aangegeven plek. En dus niet op vijf meter hoogte. Ook een slanghaspel aansluiten op een koffiemachine is een slecht idee.

Houd de nooduitgang vrij

De situaties waar Kees-Wim zich het meest zorgen over kan maken, zijn de situaties waar mensveiligheid in het geding komt. Bij de beruchte cafébrand in het Volendamse café ‘t Hemeltje in het jaar 2000 hebben we gezien wat de gevolgen kunnen zijn van slecht bereikbare of afgesloten nooduitgangen. Het is dan ook behoorlijk schrijnend om in uitgaansgelegenheden nog steeds vluchtwegen tegen te komen die geblokkeerd worden door afvalcontainers.

Een vluchtplan maken is meer dan alleen maar een vluchtroute ophangen: je moet het echt oefenen. Ga na wat je zou doen als er een noodsituatie uitbreekt. Stel dat je een speelparadijs exploiteert, waar op een goede dag enkele honderden mensen aanwezig kunnen zijn. Weet je dan wat je moet doen als er brand uitbreekt? Er gebeuren namelijk twee dingen, die je niet wilt: ouders stromen massaal naar binnen op zoek naar hun kinderen, terwijl kinderen de neiging hebben zich te verstoppen bij gevaar. Probeer in die chaos dan maar eens alle kinderen te lokaliseren, in speelstructuren waar je als volwassene nauwelijks in past. Zo’n scenario moet je als uitbater van tevoren uitdenken en bij voorkeur uitproberen door het organiseren van ontruimingsoefeningen.

Zorg voor een veilige opslag van gevaarlijke en brandbare stoffen

Laat brandbare voorwerpen zoals autobanden en pallets nooit zomaar buiten slingeren. Pallets die tegen de gevel van een bedrijfspand worden opgeslagen vormen vanwege het risico op brandstichting een groot gevaar voor je pand. Het beste kun je zulke spullen opslaan in een afgesloten zeecontainer, of op minstens tien meter afstand van alle gebouwen.
Ook met chemische stoffen moet je zorgvuldig omgaan. Kees-Wim is wel eens volle vaten methanol tegengekomen die gewoon buiten tegen het pand aan stonden. De gevolgen van een ongeluk met deze uiterst brandbare en giftige stoffen zijn niet te overzien, daarom is het van cruciaal belang dat voor een goede en veilige opslag gezorgd wordt.

Brandbare en chemische stoffen behoren in een brandwerend compartiment te worden opgeslagen. Als er dan iets misgaat, denk aan een brand, aanrijding of lekkage, dan blijft de schade beperkt doordat deze gevaarlijke stoffen in een veilige omgeving zijn opgeslagen.

En last but not least: denk ook aan de kunststof afvalcontainer, die tegen de gevel of onder een afdak geplaatst wordt. Veel schades ontstaan door brandstichting in deze containers. Miljoenen euro’s zijn zo in vlammen opgegaan. Door deze containers binnen te plaatsen kan veel ellende voorkomen worden.

Laat elektriciteit keuren door een deskundige installateur

Als een TL-buis kapot is wordt die aan de uiteinden vaak erg warm, soms zelfs zo heet dat de kap hierdoor kan smelten. Dat is een duidelijk te signaleren en eenvoudig te verhelpen brandgevaar.

Meestal zijn problemen met elektriciteit echter heel wat minder voor de hand liggend. Gebreken in de elektrische installatie zijn aan de buitenzijde lang niet altijd zichtbaar, maar kunnen wel een serieus brandgevaar vormen. Door de installatie te laten keuren door een deskundige installateur worden deze gebreken gesignaleerd.

Is er binnen jouw bedrijf alles gedaan om schade te voorkomen? Met goede preventie en een passende verzekering kun je alle zorgen uit je hoofd zetten en met een gerust hart ondernemen. Klik hier voor meer informatie over preventie. Wil je weten welke verzekeringen het beste bij jouw bedrijf passen? Neem dan contact op met je adviseur.