Ga direct naar: inhoud

Uit elkaar: hoe zit het met verzekeringen?

23 mei 2017

Je had waarschijnlijk nooit verwacht dat het jou zou overkomen, maar dan gebeurt het toch : jij  en je partner gaan uit elkaar. Vaak een moeilijk en ingrijpend besluit dat jullie leven op z’n kop gooit. Een tijd met veel emoties en beslissingen. Wie gaat waar wonen? Hoe zit het met de kinderen? En dan is er ook nog de financiële kant van het uit elkaar gaan. Belangrijk om straks weer aan een toekomst te kunnen bouwen. Als je uit elkaar gaat, moet er verdeeld worden. Sommige dingen liggen voor de hand, zoals de auto of een koophuis. Andere zaken van waarde zijn misschien minder zichtbaar. En verzekeringen zijn dan misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dat maakt ze zeker niet minder belangrijk.

We hebben de drie belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Je nieuwe thuis

Je huis is veel meer dan de plek waar je woont. Je bent er omringd door spullen waar je fijne herinneringen aan hebt. Een scheiding betekent dat deze plek verandert. Of je nu in het oude huis blijft wonen of verhuist, je inboedel veranderd. Bekijk daarom je inboedelverzekering. Op wiens naam staat deze? Als deze op jouw naam staat, dan kun je de verzekering gewoon houden of meenemen naar een nieuw adres. Is dit niet het geval? Dan raden wij je aan zelf een inboedelverzekering af te sluiten.

Eigen aansprakelijkheid

Als je gaat samenwonen of trouwen sluit je vaak een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering af.

Denk er aan om deze verzekering aan te passen nu jullie uit elkaar gaan. Wie van jullie heeft destijds de verzekering afgesloten? Kun je deze aanpassen? Of kun je beter een nieuwe verzekering afsluiten? Zorg dat je beide apart verzekerd bent en doe dit op basis van je nieuwe situatie.  Als jullie kinderen hebben heeft dat invloed op de verzekering. Het is belangrijk om afspraken te maken bij wie de kinderen worden meeverzekerd.

Het recht in eigen hand

Hoe zit het eigenlijk met de rechtsbijstandverzekering? Past je huidige verzekering nog wel bij je nieuwe situatie? Of heb je er geen en wil je er nu wel één afsluiten. Een conflict kan iedereen overkomen en nu je er alleen voor staat wil je misschien wat extra hulp in zo’n situatie. Goed om te weten: misschien ben je momenteel ook verzekerd voor mediation, maak hier dan gebruik van tijdens de scheiding.

Denk ook aan de autoverzekering. Schadevrije jaren geven vaak korting op je premie. Staat de verzekering op jouw naam? Dan krijgt je ook de schadevrije jaren toegekend, tenzij je dit anders afspreekt in het convenant.

Wil je meer weten over hoe je zelf jouw financiële zaken kunt regelen als je uit elkaar gaat?

Lees meer