Ga direct naar: inhoud

Samenwonen? Welke verzekeringen moet je aanpassen?

12 september 2017

Je gaat samenwonen. Een grote stap! En een stap waardoor er flink wat regelwerk op je afkomt. Ook wat betreft je verzekeringen. Maar wist je dat je door het wijzigen van je verzekeringen soms ook geld kunt besparen? Zeker als jij en je partner nu al op jezelf wonen. Lees hieronder wat je moet regelen als je gaat samenwonen en hoe je kunt besparen.

Besparen door samen te gaan wonen

Het klinkt wellicht gek: minder betalen voor je verzekeringen omdat je gaat samenwonen. De reden hiervoor is dat je, door twee verzekeringen te combineren, één verzekering op kunt zeggen.

Rekenvoorbeeld: premie besparen bij samenwonen

Stel, je hebt een doorlopende reisverzekering bij Nationale-Nederlanden. Daarvoor betaal je € 29,89 per jaar. Jouw partner heeft dezelfde verzekering. Samen betalen jullie dan € 29,89 x 2 = € 59,78. Voor dit geld hebben jullie dus twee losse reisverzekeringen.

Besluiten jij en je partner om de twee doorlopende reisverzekeringen ‘samen te voegen’, dan betalen jullie € 53,93 per jaar voor een gezamenlijke doorlopende reisverzekering. Een voordeel van € 5,85 per jaar dus. Dit voordeel wordt natuurlijk groter naarmate je meer verzekeringen samenvoegt. Bij de aansprakelijkheidsverzekering is het voordeel bijvoorbeeld ruim € 18 per jaar.

Hoe dat samenvoegen precies werkt, lees je hieronder. Ook zetten we hieronder per verzekering uiteen of je er wel of geen aanpassing nodig is wanneer jullie gaan samenwonen.

Samenwonen. Welke verzekeringen pas je aan?

Inboedelverzekering

Je schrijft je partner bij op jouw inboedelverzekering. Of je doet het omgekeerde, als jij bij je partner gaat wonen. Gaan jullie samen in een nieuw huis wonen, dan hebben jullie drie opties:

 • 1. Jullie nemen jouw ‘oude’ inboedelverzekering mee naar het nieuwe huis
 • 2. Jullie nemen de ‘oude’ inboedelverzekering van je partner mee naar het nieuwe huis
 • 3. Jullie kiezen gezamenlijk voor een nieuwe inboedelverzekering. Bijvoorbeeld de Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden.

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering

Voor de aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering geldt hetzelfde als voor de inboedelverzekering. Als er sprake is van twee losse verzekeringen, dan zijn jullie voordeliger uit met één verzekering waar jullie vervolgens beiden gebruik van kunnen maken.

Doorlopende reisverzekering en Doorlopende annuleringsverzekering

Een reisverzekering of annuleringsverzekering heeft op zich niks te maken met je huis. Maar schijn bedriegt. Je kunt niet gezamenlijk een doorlopende reis- of annuleringsverzekering afsluiten als je niet samen op één adres woont. Ga je dus samenwonen, dan kun je één van de twee ‘losse’ verzekeringen opzeggen. De partner kan vervolgens op de andere verzekering worden bijgeschreven.

Woonhuisverzekering

De woonhuisverzekering wordt ook wel opstalverzekering genoemd. Deze verzekering sluit je af als je een huis koopt. Niet als je huurt. Kopen jullie samen een woning, dan sluiten jullie daarvoor een woonhuisverzekering. Kopen jullie een appartement, dan is de woonhuisverzekering, in de meeste gevallen, geregeld via de Vereniging van Eigenaren.

Gaan jij en je partner samen wonen in een koophuis dat al op jouw naam staat. Of staat het huis op naam van jouw partner? Geef dan binnen twee maanden aan de verzekeraar door dat er een extra persoon in de woning gaat wonen.

Autoverzekering

Hebben jij en je partner samen één auto en maken jullie daar samen gebruik van? Zorg dan dat de tweede bestuurder, jij of je partner, ook als ‘regelmatige bestuurder’ wordt bijgeschreven op de autoverzekering. Hebben jullie beiden een eigen auto, dan is een bijschrijving op elkaars autoverzekering niet verplicht. Behalve als jullie heel vaak elkaars auto gebruiken. De reden hiervoor is dat een verzekeraar graag wil weten wie er in de auto rijdt.

Je verzekeraar kan je helpen

Al met al zijn er flink wat zaken om rekening mee te houden als je gaat samenwonen. Je verzekeraar kan je helpen met jouw vragen op verzekeringsgebied. Aarzel niet om contact op te nemen. Zorg dat jouw verzekeringen goed geregeld zijn als je gaat samenwonen.

Autoverzekering

 • Tot 85% korting bij schadevrij rijden
 • Bepaal zelf uw eigen risico
 • Uitgebreide dekking, goede prijs

Bereken uw premie

Meer informatie

Inboedelverzekering

 • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
 • Tot € 100.000,- verzekerd
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie