Ga direct naar inhoud

Inbrekers ‘helpen’ graag een handje bij bedrijfsverhuizingen

29 juli 2016

Inbrekers zijn tuk op nieuw gevestigde bedrijven. Omdat ze weten dat de beveiliging vaak nog niet op orde is. Dat een goede alarminstallatie bijvoorbeeld ontbreekt. En dan valt er veel te halen. Ondernemers staan vaak niet stil bij deze en een heleboel andere zaken rond een bedrijfsverhuizing.
Ze concentreren zich primair op de logistiek rond de te verhuizen apparatuur. Is alles zorgvuldig ingepakt? Klaar om, wat vaak gebeurt, in het weekend naar het nieuwe pand getransporteerd te worden? Dat inbraakalarmsysteem, dat komt later wel. Totdat ze tot hun schade en schande op maandag erachter komen dat er is ingebroken en allerlei spullen zijn verdwenen.

Inbraakpreventieve maatregelen voorkomen een hoop leed

Het treffen van de juiste maatregelen vóór de verhuizing voorkomt een hoop ongemak en betekent dat je geen dief van je eigen portemonnee wordt. Zorg ervoor dat het hang- en sluitwerk en de alarminstallatie op de nieuwe locatie op tijd in orde zijn. Is het inbraakalarmsysteem niet op tijd klaar, laat uw installateur dan een tijdelijk alarmsysteem aanleggen met doormelding via een GSM-kiezer. Vervang de cilinders van de sloten en stel een nieuw sleutelplan op. Wie krijgt een sleutel, wie niet. Laat verhuisdozen met diefstalgevoelige spullen niet onuitgepakt staan. Zie erop toe wie er precies in- en uitgaan, ook op de oude locatie. Maak kort voor het ontkoppelen van de computerapparatuur een back-up van alle bestanden. Vergeet bovendien niet om uw verzekeraar in te lichten over de verhuizing. Eventueel kunnen uw verzekeringen dan op tijd worden aangepast. Ga ook na of het ontbreken van preventieve maatregelen gevolgen heeft voor de polisdekking.

En na de verhuizing?

Het is zaak om aannemers en installateurs die de verbouwing en inrichting van het nieuwe pand doen, uitsluitend toegang te verlenen tot ruimtes waar zij echt iets te zoeken hebben. Denk voor het nieuwe pand ook even aan de onderhoudscontracten voor de verwarmingsinstallatie, blusmiddelen en inbraakbeveiliging e.d. Deze moeten overgenomen worden of opnieuw worden afgesloten. Controleer of de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) klopt voor de nieuwe situatie en pas deze zo nodig aan.

Waardevolle tips

Kortom, voordat de glazen op het nieuwe onderkomen kunnen worden geheven, valt er genoeg te regelen. Het is beslist aan te raden om je ruim van tevoren te verdiepen in niet alleen inbraakpreventie maar ook in andere maatregelen die je een hoop ellende en geld kunnen besparen. Kijk maar op nn.nl/preventie. Dan ben je in ieder geval het dievengilde te slim af.