Ga direct naar: inhoud

Wat is het geheim van geliefden die al meer dan 50 jaar samen gelukkig zijn?

13 februari 2017

Of het nou gaat om een stabiele relatie of een kortstondige romance – iedere liefde brengt weer nieuwe lessen met zich mee. Maar wie daar pas echt goed over kunnen meepraten, zijn de stellen die al tientallen jaren samen zijn, zo niet een halve eeuw. Wat is het recept voor een relatie die zo lang standhoudt? Speciaal voor Valentijnsdag vroegen we een aantal tortelduifjes op leeftijd naar hun liefdesgeheim.

Wim (95) en Willy (89) - 67 jaar samen

Willy: “We vierden Sinterklaas op werk en hij had mijn lootje getrokken. Nadat hij een heel mooi gedicht had geschreven bloeide er wat op tussen ons. Onze baas had niks door. Dat is nu 67 jaar geleden. In de tussentijd hebben we natuurlijk ook wel eens mot gehad, maar dan nog hebben we altijd geprobeerd om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen. Dan laten we het eerst even rustig bezinken, om er later op terug te komen. Je moet niet meteen op alle slakken zout leggen.”

André (84) en Koelsoem (85) - 64 jaar samen

André: “Haar vader was een beetje onze cupido. Zij werkte bij hem als kleermaker en ik bracht er een keer mijn kleren. Als ze gerepareerd waren bracht hij ze normaal gesproken gewoon langs, maar nu moest ik ze zelf bij zijn dochter ophalen. Later verhuisden we vanuit Suriname naar Nederland en inmiddels zijn we alweer 64 jaar samen. Ons geheim? Je moet een beetje tegen een stootje kunnen en elkaar verdragen wanneer het een keer wat tegenzit. Als je irritaties kunt trotseren, dan weet je dat het echte liefde is.”

Joop (81) en Wil (77) - 44 jaar samen

Wil: “We zagen elkaar voor het eerst in een snackbar in Amsterdam – ik werkte er, hij bestelde een broodje. In de 44 jaar die we nu samen zijn hebben we altijd gezocht naar de juiste balans: geven én nemen. Nu ben ik zijn mantelzorger, dus ik geef vrij veel. Maar als ik even stoom moet afblazen, ga ik ook gewoon naar buiten naar de eendjes kijken. Heerlijk. Lekker zuurstof tanken. En niet zo zitten zeuren op mijn scootmobieltje.”

Ab (85) en Trees (81) - 61 jaar samen

Ab: “Ik kwam al bij haar thuis toen ze nog in de wieg lag, want ik was bevriend met haar broer. We waren begin twintig toen we pas echt wat kregen. We maakten overal allerlei uitstapjes naartoe: we aten ijs op het Rembrandtplein in Amsterdam, wandelden door het bos en gingen op het brommertje naar Zandvoort. Ja, we hebben die tijd heel wat afgebromd. Nu genieten we volop van de kleinkinderen. Ons credo is altijd geweest: maak overal een feestje van. Je kunt iemands slechte eigenschappen wel afkeuren, maar het leven is veel te kort om overal maar over te mopperen.”

Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen