Ga direct naar: inhoud

Samenwonen? Vergeet niet je woonverzekeringen aan te passen.

28 januari 2016

Het is zover: jullie gaan samenwonen! Jullie proosten op de nieuwe stek, maar hoe zit het met de woonverzekeringen? Hoogste tijd om deze nog eens goed te bekijken, zeker omdat jullie hiermee geld kunnen besparen. Zo heb je nog maar één inboedelverzekering nodig.

Inboedelverzekering: niet verplicht, wel verstandig

Of jullie nu in een koop- of huurwoning verblijven, zonder een inboedelverzekering kun je niet rustig wonen. Hiermee verzeker je de spullen in jullie huis, bijvoorbeeld voor diefstal of voor brand. Geef voor je gaat verhuizen de adreswijziging door. Houd er rekening mee dat een nieuw huis of een andere woonplaats invloed kan hebben op de premie voor jullie inboedelverzekering.

Bepaal de dekking van de inboedelverzekering

Een verhuizing is een goed moment om ook eens naar de inboedelverzekering te kijken. Zeker als jullie allebei een inboedelverzekering hebben. Je kan één van de huidige verzekeringen door laten lopen of beide verzekeringen opzeggen en kiezen voor een nieuwe verzekering. Let er in ieder geval op dat je inboedelverzekering passend is. Kijk naar welke dekking het best past en tot welk bedrag je je spullen wilt verzekeren. Bij veel verzekeraars is de inboedel standaard verzekerd tot één bedrag en is het niet meer nodig om precies uit te rekenen wat je inboedel waard is.

Opstalverzekering: bij koophuis verplicht

Als je een huis koopt dan moet je hiervoor een opstalverzekering afsluiten. De hypotheekverstrekker verplicht dit. Gaan jullie samenwonen in een koopappartement met VVE? Dan regelt deze de opstalverzekering voor alle bewoners. Controleer dit wel, want als je te maken hebt een ‘slapende VVE’ moet je misschien toch zelf de opstalverzekering regelen. Had je al een koophuis? Dan zeg je de verzekering voor het oude huis op. Je sluit een nieuwe opstalverzekering af voor de nieuwe woning. Je kan bij je huidige verzekeraar blijven, door gegevens over jouw nieuwe huis door te geven, of kiezen voor een andere verzekeraar.

Laat opstalverzekering ingaan op dag van oplevering

De opstalverzekering moet ingaan op de dag van oplevering. De notaris draagt de woning aan jullie over. Verstandig dus dat je direct verzekerd bent tegen calamiteiten als brand, storm en inbraak. De opstalverzekering dekt schade aan de woning, maar ook aan schuren en de schutting. In de woning is met je opstalverzekering alles verzekerd wat ‘vast’ zit, zoals de keuken en badkamer.

Verzekering tijdens de verhuizing

Met de inboedelverzekering zijn tijdens de verhuizing je spullen vaak ook verzekerd, maar dan wel tegen beperkte voorwaarden. Bekijk de polisvoorwaarden voor je gaat verhuizen, want hierin staat hoe je verzekerd bent tijdens het verhuizen.

Schade aan de inboedel

Weet wie je kunt inschakelen bij de verhuizing, maar ook bij schade. Raken je meubels beschadigt door een vriend, familielid of buurman? Grote kans dat je schade kunt verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Schakel je een erkende verhuizer in? Dan kan hij de schade verhalen op zijn verzekering, maar let op: meestal ontvang je alleen de dagwaarde terug. Voor de verhuizing kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten.

Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen