Ga direct naar: inhoud

Ga jij binnenkort samenwonen? Hier vind je een aantal tips over het regelen van je financiën

01 mei 2018

Lees hoe Francien & Bas het geregeld hebben

‘’Een gescheurde regenbroek door een domme actie in Noorwegen zorgde ervoor dat we over onze financiën en verzekeringen gingen praten’’, vertelt Francien. Bas en Francien wonen sinds twee weken samen in Amsterdam, voor beide is het de eerste keer dat ze samenwonen. ‘’Via mijn aansprakelijkheidsverzekering kreeg ik een dure, geleende, gescheurde regenbroek vergoed. Toen ontdekten we dat ik wel een aansprakelijkheidsverzekering had en Bas niet.”

Waar te beginnen als je gaat samenwonen?

“Toen we gingen samenwonen, kwamen wij er achter dat we meer zaken moesten regelen dan van te voren bedacht”, vertelt Francien. “Het was een spannende periode. Zo was het absoluut niet makkelijk om überhaupt een appartement te vinden in Amsterdam. Ook iets huren in de hoofdstad is nu een flinke uitdaging. We hebben heel veel opties bekeken voordat we een fijne plek vonden. Eerst hebben we onze handen uit de mouwen gestoken en de boel van een likje verf voorzien. Toen kwam het tot keuzes maken tussen items uit de inboedel van Bas en de mijne. Het is bovendien een gemeubileerd huis, maar de meubels die we zelf meebrachten pasten gelukkig best goed bij elkaar. Vervolgens was het de hoogste tijd ons te richten op het regelen van onze gemeenschappelijke financiën en verzekeringen.” Maar waar begin je dan?

Gezamenlijke sparen voor die droomreis

Het eerste officiële moment in deze was de gezamenlijke bankrekening: “Het voelde als een officieel moment, een grote stap voor mij”, aldus Bas. “We hebben ook direct een gezamenlijke spaarrekening geopend. Zo kunnen we gericht sparen voor een gezamenlijke auto en voor een mooie reis, een grote droom voor ons. Dat we samenwonen wil niet zeggen dat we alles samendoen. We ondernemen nog veel dingen met onze eigen vrienden, dus we hebben ook nog onze eigen betaal- en spaarrekeningen.”

Next steps

“De eerste stap was gezet”, zegt Francien. “De gescheurde broek was zoals gezegd een goed moment om eens te kijken welke verzekeringen we nodig hadden en eventueel gezamenlijk konden afsluiten. Gelukkig vonden we een handig overzicht van verzekeringen op de website van verzekeraar. Zo konden we direct zien welke relevant zijn voor ons en welke mogelijkheden er zijn.”

Goede binnenkomer bij de schoonfamilie

Francien: “Een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering bleek een goed idee. Zo liet Bas bij de eerste kennismaking vorig jaar bij mijn familie een dure schaal vallen”, zegt Francien. “Dat was wel even een goede binnenkomer in de familie.” “Goede nieuws is dat gezamenlijk verzekeren ook een stuk voordeliger is dan allebei een eigen aansprakelijkheidsverzekering.

“Wat daarnaast leuk was om samen over na te denken was een gezamenlijke reisverzekering”, glimlacht Francien. “Binnenkort ga ik een paar weken naar Nepal, ik ga hiken naar het basecamp van de Mount Everest. Zoveel zin in! Bas gaat niet mee en houdt het dus nog even bij zijn eigen reisverzekering. Wel heb ik stiekem al even gekeken naar de beste reisverzekeringdeals voor onze droomreis over een tijdje. Dan kiezen we er meteen een met wintersportdekking, cruciaal voor deze brokkenpiloten.”

Samen dromen over de toekomst

Maar eerst eens even het huis in orde maken. “Poeh, behoorlijk spannend hoor dat samenwonen, maar ook ontzettend leuk. Dat wilden we al een tijdje, maar omdat we allebei net van baan zijn geswitcht, heeft het even op zich laten wachten”, vertelt Bas. “Gaan we ons niet ergeren aan elkaar, aan rondslingerende vuile vaat of rommel? En natuurlijk dromen we over een koophuis op termijn. Zeker met de nieuwe hypotheekregels, zoals de ruimere hypotheek voor tweeverdieners, is het kopen van een huis aantrekkelijker geworden. Het is heel fijn dat je met een werkgeversverklaring een hypotheek af kan sluiten, toch vinden we het fijn om te wachten totdat we allebei een contract voor onbepaalde tijd hebben.” “En eerst maar eens kijken hoe het samenwonen bevalt, maar dat komt vast helemaal goed”, vult Francien lachend aan.

Nuchtere Hollanders

“Als we deze samenwoontest doorstaan kunnen we eens gaan kijken naar investeringen en beleggen”, aldus Francien. “We hebben ook het kopen van Bitcoins overwogen als andere vorm van investering. Dit bleek toch een beetje te risicovol met onze startsalarissen. Verder hebben we het over ‘gewoon’ beleggen gehad, maar we beginnen maar eens met samen verzekeren en sparen. Eerst de risico’s afdekken en de basis op orde hebben en dan verder dromen – we blijven nuchtere Hollanders.”