Ga direct naar: inhoud

We vroegen mensen op straat naar hun meest onnodige aankoop van de afgelopen tijd

Lisa (26)

Hey Lisa! Wat is het onzinnigste waar jij je geld graag aan besteedt?
Ik koop best vaak veel te kleine schoenen. Niet omdat ik mijn schoenmaat niet weet of zo, maar soms als ik mooie schoenen zie wint mijn optimisme het van mijn verstand. Dan koop ik ze gewoon in de hoop dat ze stiekem toch passen. Ondanks dat ze twee maten te klein zijn. En dan blijk ik er dus totaal niet op te kunnen lopen.

Dat geld had je ook in je pensioen kunnen investeren. Denk je daar wel eens over na?
Nou, soms wel ja. En als ik straks meer moet gaan betalen om mijn pensioen te gaan bekostigen zou ik daardoor misschien wel iets meer op letten, ja.


Henk Jan (62)

Hoi! Heb jij ook wel eens iets heel erg nutteloos aangeschaft de laatste tijd?
Nou, ik wilde laatst een nieuwe lamp in het trapgat monteren bij ons thuis. Ik had zelfs nog van tevoren dat ding op de juiste plek gehouden om te kijken of we het echt wel mooi vonden. Toen vonden we ‘m prima, dus ik een gat zagen in de trap, dat ding monteren en toen bleek het, je raadt het al, dus toch een enorme tegenvaller. Dus toen had ik niet alleen een nutteloze lamp maar ook een nutteloos gat in de trap.

Oei. Had je dat ook gedaan als je aan je pensioen had gedacht op dat moment?
Nou ja, ik ben zzp’er, dus ik hou me niet zo bezig met mijn pensioen. Ik houd me bezig met mijn onderneming zoals die nu is, dus alles wat ik voor mijn pensioen zou willen sparen moet ik zelf opzij zetten. Dat schiet er toch bij in. Bovendien heb ik er wel vertrouwen in dat ik het zelf kan rooien. Fingers crossed!


Vesna (25)

Hoi Vesna, wat is jouw onzinnigste aankoop van de laatste tijd?
Haha, grappig dat je het vraagt. En confronterend, want ik denk dat mijn laatste miskoop gisteren was. Toen heb ik zo’n grillplaat gekocht voor tosti’s en zo, maar eigenlijk weet ik nu al dat ik ‘m nooit ga gebruiken. Waarom? Tja, ik had honger, en ik had geen zin in een van de standaard drie dingen die ik normaal altijd maak, dus dacht ik: laat ik iets nieuws maken.

Denk je bij zo’n aankoop weleens na over een nuttigere besteding van dat geld?
Op zo’n moment kan het me allemaal niets schelen: ik zie dat dan, en dan wil ik het gewoon hebben. De mogelijkheid dat ik dat geld ook in een pensioenvoorziening zou kunnen steken komt dus ook totaal niet bij me op dan.


Arjan (48)

Hoi Arjan. Heb jij wel eens een aanschaf gedaan waarvan je later dacht: dat was dus niet nodig geweest?
Hoi! Jazeker, twee weken geleden nog. Toen ging ik naar Budapest en daarvoor had ik speciaal een wit en een zwart overhemd gekocht. Alleen het was daar zo warm dat ik met die zwarte helemaal weggesmolten zou zijn, dus ik heb hem niet eens gedragen. En thuis draag ik sowieso eigenlijk nooit zwarte overhemden, dus dat was best wel een nutteloze aankoop, achteraf.

Had je die aanschaf ook gedaan als je je had bedacht dat je dat geld ook voor later opzij kon zetten, voor je pensioen?
Ja, dat denk ik wel, ik denk niet zoveel na over mijn pensioen. Ik houd me meer bezig met het nu.


Elizabeth (56)

Hoi, Elizabeth! Hoe zit het met jou? Heb jij wel eens iets gekocht waar je niks mee kan?
Haha, nu je het zegt ja. Ik heb wel eens op de huishoudbeurs zo’n robotgeval gekocht dat kan hakken, malen, sapjes maken en ik weet niet wat allemaal nog meer. Nou ja, je voelt het wel aankomen: daar doe je dus nooit wat mee. Voordat dat ding eenmaal de kast uit is en aangesloten is, heb je allang geen zin meer. Veel te veel gedoe.

Zou je zo’n uitgave ook gedaan hebben als je aan je pensioen had gedacht op zo’n moment?
Nee, mooi niet dus hè!

Aanvullend PensioenSparen

Ook al is je pensioen nog ver weg, toch is het verstandig om nu al extra geld opzij te zetten. Want misschien zijn de AOW en het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever op je pensioengerechtigde leeftijd niet voldoende om van te kunnen leven zoals je gewend bent. Met Aanvullend PensioenSparen kun je zelf bepalen wanneer je extra stort (b.v. een maandelijks bedrag of juist een eenmalige storting) en kiezen tussen een vaste of een variabele rente. Bovendien mag je de stortingen aftrekken van de belasting en daarmee dus een deel terugkrijgen!

Klik hier als je meer wil weten of beginnen met Aanvullend PensioenSparen?