Ga direct naar: inhoud

We vroegen de vrouwen op ons event naar hun ideale financiële situatie voor nu en later

Op woensdag 1 juni hielden we in ons Nationale-Nederlanden Café het event “Vrouwen, geld & taboes”. Het was een leerzame, prikkelende, maar ook gezellige avond, met interessante sprekers, en uitdagende discussies over de relatie tussen vrouwen en geld. Het café was goed gevuld met vrouwen van alle leeftijden met een breed scala aan verschillende achtergronden.

Er kwamen stellingen ter sprake die behoorlijk wat losmaakten in de zaal, zoals “het is logisch dat mannen vaak meer verdienen dan vrouwen”, “geld is voor mannen vaak belangrijker dan voor vrouwen” en “het regelen van de financiën is een taak voor mannen”. Over de stellingen kon worden gestemd door middel van een stembordje, en dat gebeurde dan ook driftig. Bij het verschijnen van elke nieuwe stelling steeg het geroezemoes op uit de zaal.

Tijdens de borrel achteraf spraken we een aantal van de aanwezige vrouwen over geld voor nu en later, en over het verschil tussen hoe mannen en vrouwen hiernaar kijken.

Deniz Terli (29)

Deniz Terli werkt drie dagen per week in een restaurant, maar timmert daarnaast aan de weg als schoenontwerpster.

“Voor mij betekent geld vooral onafhankelijkheid,” zegt ze. Niet persé van mannen, voegt ze er snel aan toe: “ik ben vrijgezel, dus ik houd me op dit moment echt niet bezig met wat mannen van mijn financiën vinden. Misschien is geld voor mannen belangrijker, misschien niet. Ik weet niet of mannen beter met de financiën zijn dan vrouwen, maar ik red me in elk geval wel prima met mijn administratie.”

Nee, haar onafhankelijkheid haalt ze vooral uit haar bedrijf. Haar ogen lichten op: “Dat is toch wel mijn echte toekomstdroom denk ik, om volledig zelfstandig en onafhankelijk met mijn eigen bedrijf bezig te kunnen, om daar genoeg geld mee te verdienen om ervan te kunnen leven.”

Haar schoenenatelier, waarvoor ze al meerdere subsidies in de wacht sleepte, is haar grote liefde. “Ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen label,” zegt ze, “daar verdien ik nu nog geen geld mee, maar dat zie ik echt als investering.”

Cornelli Krind (53)

Cornelli Krind is bij de avond omdat ze op zoek is naar inspiratie om voor zichzelf te beginnen als redacteur.

“Ik vind het soms moeilijk om voor mezelf op te komen,” zegt ze zacht. “Ik hoop hier wat kracht uit te kunnen putten, zo’n event met veel vrouwen onder elkaar. Ik denk dat meer vrouwen wel moeite hebben met voor zichzelf opkomen, maar ik vind het totaal oneerlijk dat vrouwen voor hetzelfde werk dan ook vaak meteen minder betaald krijgen, alleen omdat ze misschien minder goed onderhandelen.”

Op de stelling dat het regelen van de financiën meer een mannentaak is, reageert ze dan ook fel: “Helemaal niet! Vrouwen kunnen prima hun eigen financiën regelen.”

Maar toch maakt ze zich wel zorgen over de toekomst. “Ik heb mijn pensioen eigenlijk nog helemaal niet geregeld. Dat is wel een van de redenen dat ik voor mezelf wil beginnen: om een beetje van dat gemiste pensioengeld in te halen. En om gewoon lekker te verdienen, natuurlijk,” lacht ze.

Annita van der Meer (49)

Annita werkt wel, maar krijgt er niet voor betaald, zegt ze. Ze is afgestudeerd ingenieur, maar zorgt nu thuis voor haar drie kinderen, waarvan de jongste twee op de middelbare school zitten en de oudste in het eerste jaar aan de TU Delft studeert.

Wat haar dromen over haar financiële toekomst betreft is ze stellig: “Geld is voor mij absoluut niet het belangrijkste in het leven. Wat er voor mij veel meer toe doet zijn eigenlijk juist de dingen die geen geld opleveren: mijn kinderen, mijn relatie. Dat is ook werk, alleen dan natuurlijk niet betaald. Ik weet niet of dat typisch iets voor vrouwen is, misschien is geld voor mannen wel veel belangrijker. Misschien ook niet.”

Op de vraag of het regelen van de financiën een typische mannentaak is, moet ze hard lachen. “Helemaal niet. Ik zie het gezin haast als een soort bedrijf: je moet samen zorgen dat je het op orde hebt. Hoe de taakverdeling precies is, wie er het geld verdient en wie de administratie regelt doet er helemaal niet toe, het gaat erom dat het ‘gezinsbedrijf’ kan blijven draaien.”

Haar ideale toekomst is om uiteindelijk, als de kinderen de deur uit zijn, toch weer te gaan werken. “Ik heb een ingenieurstitel, de studie daarvoor heb ik in de avonduren gevolgd. Het is wel moeilijk om de arbeidsmarkt weer op te komen als je er een tijd uit bent geweest. Maar ik hoop toch nog een wel een mooie inhaalslag te maken, financieel gezien!”

Voor meer informatie over pensioenen kijk hier.