Ga direct naar: inhoud

Regeerakkoord: een goed pensioen voor iedereen

Het nieuwe kabinet wil diverse pensioenhervormingen doorvoeren. Pensioen wordt nog persoonlijker en biedt u meer keuze, zo laat het regeerakkoord zien. Pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, kan vanaf 2020 worden gewijzigd om dat te bereiken, weet Mieke van Westing, strateeg van Nationale-Nederlanden.

Het kabinet benadrukt in het regeerakkoord dat mensen een goed pensioen moeten kunnen opbouwen. "Goed nieuws", zegt Mieke. "Het kabinet lijkt daarmee vast te houden aan de huidige fiscale ruimte in het pensioenstelsel". Na akkoord van de sociale partners kunnen de plannen voor goedkeuring naar de Tweede Kamer, vervolgens kunnen werkgevers aan de slag met hervormingen.

Individuele keuzes

De plannen van het kabinet maken een persoonlijker pensioen mogelijk met meer ruimte voor individuele keuzes. Mieke: "Nationale-Nederlanden is positief dat het kabinet dit initiatief neemt. Het biedt ook werknemers bij pensioenfondsen straks de mogelijkheid om een persoonlijk pensioenvermogen op te bouwen. Risico’s die werknemers niet zelf kunnen dragen, zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid, blijven collectief afgedekt". Minder enthousiast is ze over de door pensioenfondsen aan te houden collectieve buffers die het kabinet noemt in het regeerakkoord. Deze zijn bedoeld om risico tussen generaties te delen. "Het pensioenstelsel heeft behoefte aan eenvoud en de voorgestelde buffer ziet er erg complex uit. Juist transparantie is nodig om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken".

Daarnaast gaat het kabinet onderzoeken of en hoe het mogelijk is voor werknemers om op pensioendatum een deel van het pensioen ineens op te nemen. "Zo kunnen ze zelf meer invulling geven aan hoe het inkomen voor later wordt besteed", legt Mieke uit. "Bijvoorbeeld door met dit vermogen een deel van de hypotheek af te lossen".

Wilt u meer weten over pensioen en het regeerakkoord?