Ga direct naar: inhoud

Personal trainer Dennis Bron vindt dat we het allemaal zouden moeten doen: sporten met of tegen je baas

In het epicentrum van het Haagse bedrijfsleven ligt Statensport, de sportschool van Dennis Bron (47). Elke dag komen daar voor, tijdens en na werktijd een heleboel werkgevers en werknemers sporten. We gingen er langs en spraken oprichter Dennis en één van zijn vaste klanten, Mark Hernandez (42), over wat sport op de werkvloer kan betekenen voor werkgevers en werknemers, en hoe je sport kunt inzetten om verzuim te voorkomen.

Dennis (47)

Ha, Dennis. Je bent met Statensport een eigen onderneming begonnen waarbij je complete bedrijven in dezelfde sportschool onderbrengt. Vertel eens, hoe kwam je op dat idee?
Dennis:
Deze wijk is het populairste expatgebied van Den Haag. Veel werknemers en werkgevers gaan in hun pauze even wandelen of doen helemaal niks. Dat vond ik zonde: het is zo belangrijk voor een bedrijf om gezonde werknemers te hebben. Daarom hebben we grote bedrijven benaderd en hen gevraagd of ze geïnteresseerd waren om hun personeel bij ons te laten sporten. Iedereen kan hier onbeperkt fitnessen, groepslessen volgen, en persoonlijke begeleiding krijgen.

Sporten met je collega’s, welke voordelen heeft dat?
Dennis:
Iedereen die sport is fitter, vrolijker en energieker. Hier komen een hoop CEO’s met een drukke baan waarbij ze onder spanning staan. Sporten is dan even een uitlaatklep: je zit in een andere wereld, vergeet je werk even volledig, en erna is je batterij helemaal opgeladen. Ik merk van reacties van mijn klanten dat hun werk ook een stuk vlotter gaat nadat ze gesport hebben. Ze zijn scherper, productiever en hebben meer energie. Dat heeft ook een positief effect op hun werk.

Mark (42)

Mark: In mijn bedrijf - ik ben manager bij SES, een satellietbedrijf - hebben we twee sportzalen én we kunnen bij Dennis komen sporten. ‘S Avonds rond zes uur spelen wij inderdaad een uurtje basketbal als we laat moeten doorwerken. Ik merk dat sport ook heel bevorderlijk is voor de werksfeer. Mensen pingpongen, fitnessen, basketballen of hardlopen samen over de middag, en er worden veel grapjes gemaakt over bijvoorbeeld elkaar verslaan. Daarnaast viel ik vroeger na de lunch bijna in slaap. Nu de mogelijkheid er is, sport ik in de lunchpauze, al is het een half uurtje. Na de middag kan ik me dan echt beter concentreren.

Dennis: Juist, mensen leren elkaar op een andere manier kennen. Sport verbroedert!

En voor de werkgever, wat voor voordelen heeft het als werknemers samen naar de sportschool kunnen?
Dennis:
Los van de productiviteit waar ik het daarnet over had, is het grootste voordeel voor het bedrijf dat ziekteverzuim gereduceerd wordt. Doordat het personeel fitter is, zijn ze ook gezonder, minder vaak ziek en dus vaker aanwezig op werk.

Gebeurt het ook dat een baas bijvoorbeeld kickboxt met een werknemer, of zijn het vooral collega’s onderling?
Dennis:
(lacht) Dat heb ik nog niet meegemaakt, maar er komen wel veel collega’s samen aan competitievere sporten doen, zoals crossfit. Aan de andere kant komen ook evenveel werknemers alleen sporten, om even een moment voor zichzelf te hebben.

Mark: Bij ons gebeurt dat wel. Niet per se kickboksen, maar ik zit gewoon samen met mijn grote baas in een voetbalteam. Na werk trainen we vaak, en soms spelen we tegen andere bedrijven.

Is er een relatie tussen bepaalde beroepen, en wat voor oefeningen het best werken als je als werkgever bepaalde kwaliteiten wilt stimuleren? Ik hoorde bijvoorbeeld dat ping pong creativiteit kan bevorderen?
Dennis:
Als een werknemer zijn concentratievermogen wil verbeteren, is kickboksen bijvoorbeeld een goed idee. Daarbij moet je goed nadenken over de series die je moet zetten. Je werkt aan je conditie, en tegelijk moet je heel goed nadenken hoe je iedere keer je handschoenen moet plaatsen. Je hebt dus absoluut geen tijd om na te denken over je werk, en erna neem je dat geactiveerde concentratievermogen weer mee naar de werkvloer. Verder merk ik dat mensen met veel stress op werk graag onze yoga- en pilateslessen volgen, en dat persoonlijke begeleiding heel belangrijk is. Hoe ziet jouw werkschema eruit, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat sport daar zo doeltreffend mogelijk in past?

Is het in jouw ervaring gebruikelijk dat werknemers onder werktijd mogen sporten, of is het meer voor en na werk en tijdens officiële pauzes?
Dennis:
Alle bedrijven die bij ons zijn aangesloten stellen dat het voor of na werktijd moet, of tijdens de pauze.

Mark: Ik heb daar een andere visie op. In ons bedrijf mogen we kiezen wanneer we sporten, zolang ons werk op tijd af is en er geen klachten binnenkomen. In de drie jaar dat ik er werk hebben zich nog nooit problemen voorgedaan doordat personeel teveel sport. Ik denk dat flexibele sporturen heel erg afhangen van het soort werk dat je moet doen. Wij zijn een internationaal bedrijf en moeten vaak samenwerken met mensen in andere tijdzones. Sommige momenten op de dag zijn dus drukker dan andere.

Welke bedrijven schieten je te binnen die hier een vernieuwend beleid in voeren?
Dennis:
World Sky heeft vorig jaar intern besloten om een tijdlang allerlei verschillende sporten aan te bieden voor haar personeel, in groepsverband over de middag. Wij hebben toen in hun kantoor zes weken lang twee keer per week yoga verzorgd. Zowel werkgevers als werknemers kwamen daarop af, en het bedrijf kreeg zo’n ontzettend positieve feedback dat ze het dit jaar opnieuw gaan doen.

Welke tips zou je willen geven aan bedrijven die samen meer aan sport willen doen?
Dennis:
Als je twijfelt over je personeel sportfaciliteiten bieden, probeer de voordelen dan uit door klein te beginnen. Elke maand zijn er onnoemelijk veel evenementen op sportgebied. Doe met je bedrijf mee aan een obstacle run tegen andere bedrijven, of beklim een berg in Frankrijk met de fiets. Je zult zien hoe opgeladen je personeel daarna weer aan het werk gaat, en hoe hun productiviteit de lucht in schiet. Doe dat op lange termijn, en iedereen komt gegarandeerd fitter op het werk!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar ook in het geval van ziekteverzuim bent u met het Verzuimpakket Werkgever van Nationale-Nederlanden goed verzekerd. Klik hier voor meer informatie over hoe jij je bedrijf kunt verzekeren tegen onverwacht verzuim, zodat je met een gerust hart verder kunt ondernemen.