Ga direct naar: inhoud

Ondernemen na pensioen: René waagde de sprong

Januari 2019

Voor jezelf beginnen na je pensioen? Steeds meer Nederlanders doen het. Het aantal gepensioneerden dat doorwerkt is de afgelopen jaren fors gestegen, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Dit kan een financiële oorzaak hebben, maar komt vaak voort uit een interesse of passie. Zo ook bij René de Haas uit Voorburg. Hij besloot zijn passie voor muziek om te zetten in zijn droombaan en is nu trotste eigenaar van een online LP shop. Lees hoe René op het idee kwam, hoe hij begon en hoe hij het nu ervaart. 

Van brandstoffen naar LP’s

Rene werkte zijn hele leven bij Shell. ‘‘Ik bekleedde verschillende functies, eerst op de financiële- en distributieafdeling en later in de verkoop. Ondanks dat ik mijn werk erg leuk vond, wilde ik er dingen naast blijven doen waar ik energie van kreeg. Voor mij was dat muziek: ik was drummer in een band waarmee ik regelmatig optrad en ik hield ook onwijs van LP’s”, vertelt René. Zijn passie voor muziek hield hem altijd bezig en zo kwam hij op het idee om na zijn pensionering een handel in LP’s te beginnen.

Puur om met zijn hobby bezig te kunnen zijn en zijn liefde voor muziek met anderen te kunnen delen, want voor een goed pensioen werkte hij jarenlang hard. ‘’Ik was zo enthousiast over het idee dat mijn collega’s er al van wisten voordat ik met pensioen ging. Tijdens mijn afscheid kreeg ik zelfs al wat platen om me op weg te helpen. Toen ik me ging oriënteren liep ik echter tegen wat praktische zaken aan, zoals de hoge huur van winkelpanden en de verplichting om hele dagen in de winkel te staan. Voor dat laatste heb ik nu eenmaal teveel hobby’s, dus besloot ik online te beginnen.’’

Hoe hij begon als ondernemer

René vertelt dat hij niet kon wachten aan de slag te gaan. ‘’Ik meldde mij aan als leverancier op het internet en plaatste advertenties bij de plaatselijke supermarkt en in het lokale krantje. Zo verzamelde ik heel wat LP’s in diverse muziekstijlen. Deze moest ik natuurlijk ook ergens kwijt, dus maakte ik ruimte vrij in huis en in de garage. Binnen een mum van tijd stuurde ik pakketjes over de hele wereld, van Groningen tot aan Japan.’’ René noemde zijn platenzaakje ‘Bula Bula’, wat Filippijns is voor ‘geklets’. Hij legt uit: ‘’Bij elke LP die ik verstuur, schrijf ik een verhaal. Zo schrijf ik over de herkomst van de plaat, de artiest, het nummer of mijn gevoel erbij. Mensen zijn hierdoor vaak verrast en ik krijg er hele positieve reacties op.’’

Wat levert het ondernemen je op?

“Het geeft me energie om te zien hoe ik anderen blij maak met zo’n verhaal of met een LP. Dit geeft me ook het gevoel nuttig bezig te zijn, iets dat ik graag wilde bereiken tijdens mijn pensioen. Daarnaast geeft het contact met mensen mij energie. Ik hoorde collega’s wel eens zeggen dat ze bang zijn om tijdens hun pensioen sociale contacten te verliezen, maar door mijn activiteiten doe ik juist veel contacten op, zelfs over de hele wereld.’’

Het verschil tussen loondienst en ondernemen na je pensioen

René ziet zijn onderneming niet als werk. ‘’Een groot verschil tussen werken en ondernemen tijdens mijn pensioen is dat ik mijn eigen doelen stel in plaats van dat ze door anderen worden bepaald. Daarnaast hoef ik niet meer efficiënt bezig te zijn. Het gevoel ‘tijd is geld’, dat ik tijdens het werkende leven ervaarde, valt nu helemaal weg. Of ik op een dag één of twee keer naar het postkantoor loop om een pakket te verzenden maakt niets uit. Ik voel me vrijer omdat ik zelf kan bepalen wanneer en hoeveel ik werk.’’

Na pensioen drukker dan ooit

Denk je aan pensioen, dan denk je aan vrije tijd. ‘’Maar ik ben drukker dan ooit”, lacht René. ‘’Met Bula Bula ben ik zeker 3 uur per dag kwijt. LP’s verzamelen en online zetten, verhalen schrijven en pakketjes verzenden. Maar daarnaast heb ik nog veel tijd over, die ik onder andere besteed aan drummen, in maar liefst vier bands. Ook schrijf ik columns voor het lokale krantje en heb ik een leesclubje opgericht met mensen uit de buurt. Tenslotte zit ik in het buurt-preventieteam en fiets ik veel. Genoeg te doen dus, ook nu ik niet meer werk!’’

Hoe zie je de toekomst?

Het toekomstbeeld schetsen van Bula Bula vindt René lastig. ‘’Hoewel de vraag naar LP’s groeit, wordt het verzamelen van LP’s steeds lastiger”, legt hij uit. ‘’De LP’s die ik nu via vrienden of kennissen verkrijg, worden op een gegeven moment namelijk niet meer aangevuld. Maar omdat het niet mijn doel is er geld mee te verdienen, sta ik er ontspannen in. Mijn plan is in ieder geval om te blijven genieten van mijn hobby’s en dan zal ik zien wat de toekomst brengt.’’

Pensioen bucketlist

Weet jij al hoe je na je pensioen je tijd gaat indelen? Doe inspiratie op met de Pensioen bucketlist.

Lees meer

Pensioenhulp

Gaat u binnen afzienbare tijd met pensioen? Check dan de pensioenhulp voor handige tips en relevante informatie.

Lees meer