Ga direct naar: inhoud

Langer thuis wonen

Zoals we allemaal weten is de samenstelling van de Nederlandse bevolking aan het veranderen. Door de babyboom en de stijgende levensverwachting zijn er in 2030 naar verwachting 4,2 miljoen 65-plussers. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het toekomstperspectief van een 65-jarige nu verschilt behoorlijk van dat van onze ouders op dezelfde leeftijd. We blijven langer werken, betaald of onbetaald. Wij zijn actiever, reizen en sporten meer. We stellen hogere eisen aan woongemak en duurzaamheid. Maar blijven vooral langer wonen in hetzelfde huis. Dit maakt een investering in comfort en veiligheid aantrekkelijker dan ooit.

Hier vindt u een aantal tips waardoor uw huis nog jarenlang een fijn thuis kan zijn:

Onderneem sociale activiteiten

Mensen met veel sociale contacten voelen zich gelukkiger en blijven daardoor ook langer gezond. Als u fit blijft kan u natuurlijk ook langer thuis blijven wonen. Het is nooit te laat om uzelf uit te dagen en dromen na te jagen – zegt acteur Wang Deshun (80 jaar!)

Blijf bewegen

Als u regelmatig beweegt wordt het ouder worden vertraagd. Besteed geen klusjes uit die u zelf nog kunt doen. Door te bewegen houdt u uw lichaam gezond en dat draagt indirect bij aan de mogelijkheid om langer thuis te wonen.

Probeer digitaal bij te blijven

Maak gebruik van slimme huishoudelijke apparaten, zoals thermostaten, wasmachines en alarmsystemen die draadloos verbonden zijn met internet. Apparaten die u eenvoudig bedient met een smartphone of iPad en beschikken over zelflerende functies. Het maakt het leven comfortabeler, maar indien nodig waarschuwen ze ook een mantelzorger of zorgverlener als er iets mis gaat. Verder kunt u ook heel veel andere zaken online regelen, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen.

Voel u thuis veilig

Wanneer u zich veilig voelt in uw huis, voelt u zich langer thuis. Maak uw huis veilig op het gebied van brandveiligheid, inbraakveiligheid en uitglijden. Lees hier meer over hoe u uw huis veiliger maakt.

Pas uw huis zodanig aan, dat u er langer zelfstandig kan blijven wonen

Daar zijn overigens niet altijd ingrijpende verbouwingen voor nodig. Soms kunnen kleine hulpmiddelen al een wereld van verschil betekenen. In de badkamer en toilet kunt u bijvoorbeeld steunen aan de muur bevestigen, zodat u zich kunt vasthouden. Ook kunt u het bad vervangen door een inloopdouche met lage instap, anti-slipvloer en eventueel een douchezitje.Gerelateerde artikelen