Ga direct naar: inhoud

Jouw pensioen: versnipperd?

Wat is voor jou 'met pensioen gaan'? Is dat het moment dat je stopt met werken of dat je AOW ontvangt? Misschien heb jij geen moment in gedachten. Veel Nederlanders verwachten dat hun pensioen tegelijk met hun overheidspensioen (AOW) wordt uitgekeerd. Dit hoeft niet zo te zijn. Houd er rekening mee, dat pensioen bestaat uit verschillende potjes die allemaal op een ander moment kunnen uitkeren.

De kans is groot dat een deel van het opgebouwde pensioen via je werkgever al uitgekeerd wordt vanaf je 65e. Terwijl het overheidspensioen (AOW) pas ingaat op je AOW leeftijd. De data dat de verschillende pensioenen worden uitgekeerd, wijken waarschijnlijk van elkaar af. Maar wil je dat wel?

Pensioen via je werkgever vóór 2014 en na 2014

Het pensioen dat je hebt opgebouwd via je werkgever voor 2014 heeft als pensioenleeftijd meestal 65 jaar. Vanaf 2014 is de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. Als je voor 2014 al pensioen opbouwde, is de kans groot dat je straks twee ‘delen’ pensioen hebt die dus elk op een ander moment ingaan.

Ingang AOW uitkering afhankelijk van je AOW-leeftijd

Verder krijg je te maken met nóg een uitkeringsmoment, namelijk die van je AOW (overheidspensioen). Op jouw AOW leeftijd ontvang je je AOW-uitkering van de overheid. Dit kan 67 jaar zijn of later, afhankelijk van je huidige leeftijd. Wil je weten wat jouw AOW-leeftijd is, kijk dan op jouwaowleeftijd.nl.

Lijn brengen in je pensioen

Het moment dat je AOW de eerste keer wordt uitgekeerd door de overheid kun je niet beïnvloeden. Dit is wettelijk bepaald. Het pensioen dat je via je werkgever ontvangt kun je (afhankelijk van je pensioenreglement) vervroegen of juist uitstellen. Vervroegen leidt tot een lager pensioen, uitstel tot een hoger pensioen. Op deze manier heb je dus invloed op de uitkering van je pensioen. Ga wel goed na wat de consequenties zijn voor de inkomstenbelasting.