Ga direct naar: inhoud

Hoe berekent mijn werkgever mijn vakantiegeld?

10 juli 2014

Geen vraag voor Nationale-Nederlanden te gek! We zien het als een uitdaging om klanten zo goed mogelijk te helpen, op een manier die ze zelf ook prettig zouden vinden. Of klanten nu bellen voor advies of om een vergelijkende offerte aan te vragen. Helaas moeten we soms ook minder leuk nieuws brengen, maar zelfs dat kan vaak op een aangename manier. Hieronder het antwoord op een veelgestelde vraag.


Vraag

Over welk deel van mijn salaris berekent mijn werkgever mijn vakantiegeld? Wordt dit alleen berekend over het vaste deel of ook over mijn variabele beloning en overwerk? En zou ik ook vakantiegeld krijgen bij een tijdelijk dienstverband?

Antwoord

Iedereen in Nederland die werkt, heeft recht op vakantiegeld. Dus ook medewerkers met een tijdelijk contract. Wettelijk is de hoogte van het vakantiegeld vastgesteld op 8% van het vaste bruto jaarsalaris. In een CAO kan een hoger percentage worden afgesproken, maar nooit lager dan 8%. Overwerk en een variabele beloning worden niet meegenomen bij de berekening van het vakantiegeld.

In de meeste gevallen wordt het vakantiegeld in mei uitgekeerd voor de periode van 1 juni in het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. In het geval dat uw dienstverband wordt beƫindigd, wordt het opgespaarde bedrag over de periode vanaf 1 juni direct uitbetaald. Dit geldt ook voor jongeren met een vakantiebaantje. Meer informatie over vakantiegeld vindt u op de website van het Nibud.

Schulden aflossen met vakantiegeld

Vakantiegeld is bedoeld om uw vakantie mee te bekostigen. Uit het meest recente onderzoek van het Nibud naar de besteding van vakantiegeld blijkt echter dat slechts de helft van de Nederlanders hun vakantiegeld daadwerkelijk uitgeeft aan hun vakantie. Andere doelen die worden genoemd zijn sparen (24%), het aflossen van schulden en leningen (15%) en het doen van grote aankopen (11%).