Ga direct naar: inhoud

Er is een bizarre reden dat wij Nederlanders beter kunnen sparen voor ons pensioen dan de Fransen en Grieken

Er is maar één Nederlander zoals jij. En er is dus ook maar één iemand die precies zo met zijn geld omgaat zoals jij. Waar de een gedisciplineerd spaart voor later, is de ander nog helemaal niet bezig met zijn inkomen voor later. Waar ligt dat aan? Waar komen die verschillen vandaan?

Het meest verrassende antwoord op die vraag komt van de Chinees-Amerikaanse Keith Chen, hoogleraar in de economie: het ligt aan de taal die je spreekt. Volgens Chen heeft je taal een sterke invloed op hoe je met verantwoordelijkheden in de toekomst omgaat. Zoals je pensioen.

Het gaat erom of je taal een verplichte toekomstvorm heeft. In het Engels zeg je bijvoorbeeld: I will put some money in the bank next week (‘ik zal volgende week geld op de bank zetten’). Terwijl we in het Nederlands ook kunnen zeggen: Ik zet volgende week wat geld op de bank.

Door het op die manier te zeggen voelt de toekomst minder ver weg, minder abstract. Daardoor wordt het, dankzij onze taal, iets waar je meer bewust van bent en dus ook verantwoordelijker mee omgaat.

Het effect hiervan is significant: mensen die een ‘toekomstloze’ taal zoals het Nederlands spreken, sparen 25% meer dan sprekers van een taal met een verplichte toekomstvorm, zoals het Engels of Frans.

Kijk deze TED-talk van Keith Chen als je meer wilt weten over het onderzoek.

Je taal heeft dus een effect op hoe je met verantwoordelijkheden in de toekomst en met je inkomen voor later omgaat. Toch ligt het uiteindelijk, welke taal je ook spreekt, in je eigen handen hoe jij met je unieke financiële situatie omgaat. Er is maar één Nederlander zoals jij, en jouw inkomen voor later heb je zelf in de hand. Gelukkig helpt onze taal ons daar ook nog eens een handje bij.

Weet jij hoe je inkomen voor later ervoor staat? Ontdek het nu met de service ‘Jouw inkomen later’.