Ga direct naar: inhoud

Een nieuw jaar, een nieuwe pensioenregeling? 3 tips waar je als werkgever op moet letten

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent voor veel werkgevers dat het tijd is om eens naar hun pensioenregeling te kijken. Als deze op 1 januari 2018 afloopt, heb je immers nog maar een jaar om je te oriënteren. Door de lage marktrente en stijgende levensverwachting worden de pensioenkosten steeds hoger, en misschien sluit de huidige regeling niet meer aan bij de wensen van jouw bedrijf en je werknemers.

Waar moet je op letten? En hoe kies je in samenspraak met je werknemers een nieuwe pensioenregeling? Onze pensioenexpert Hanneke Geluk geeft drie belangrijke tips waar je als werkgever op moet letten bij de keuze en de invoering van een nieuwe pensioenregeling.

Sta open voor andere pensioenmodellen

Loopt je pensioenregeling het komende jaar af? Dan sta je als werkgever voor een uitdaging. Hoe houd je aan de ene kant de kosten beheersbaar en blijf je aan de andere kant een goede pensioenregeling voor je werknemers aanbieden?

Kijk als werkgever eerst naar wat je pensioenbudget is en laat aan de hand daarvan berekenen welke pensioenregeling een optie is. Bekijk vervolgens wat deze pensioenregeling betekent voor de toezegging aan de werknemers. Veel werknemers hechten belang aan een gegarandeerde toezegging, terwijl een beschikbare premie die wordt belegd uiteindelijk misschien wel een hoger pensioen kan geven.

Ga op tijd met de betrokken partijen om de tafel zitten

Het is heel belangrijk om voldoende tijd te nemen om alle veranderingen in de pensioenregeling met alle betrokken partijen door te spreken en het strategische proces te bepalen. Begin daar dus op tijd mee: een jaar van tevoren is ideaal. Dit is dus het moment om te starten wanneer de regeling eind volgend jaar afloopt.

Roep alle partijen bij elkaar: de ondernemingsraad, de werknemers, de pensioencommissie, HR en de financieel directeur. Ga onder begeleiding van een pensioenadviseur om de tafel zitten om een blauwdruk van de nieuwe pensioenregeling helder te krijgen. Hoe ziet je kalender eruit? Wanneer ga je communiceren met werknemers? Welke uitvoerders wil je benaderen om een offerte uit te brengen?

Communiceer helder, regelmatig en op tijd met je werknemers

Een pensioenregeling veranderen is geen eenzijdig proces. Als werkgever kun je een bestaande regeling niet zomaar aanpassen. Werknemers moeten bij het proces betrokken worden en uiteindelijk akkoord gaan. En dat moet onderhandeld worden. Tijdige, regelmatige en transparante communicatie met je werknemers over de nieuwe regeling en de voortgang van het proces is daarom erg belangrijk.

Zeg bijvoorbeeld in januari op de nieuwjaarsbijeenkomst: ‘Dit jaar gaat onze pensioenregeling wijzigen en we gaan dat samen met jullie doen.’ Het is belangrijk dat je rekening houdt met je werknemers en samen met hen de veranderingen aanpakt. Geef je werknemers daarom inzicht in het proces en trek samen met hen op.

Het is belangrijk je goed te laten voorlichten. Een professionele pensioenadviseur is daarbij onmisbaar. Kijk op het online platform pensioenindemix.nl voor meer informatie, waaronder interviews met HR-professionals die hun ervaringen op het gebied van pensioen graag met je delen.