Ga direct naar: inhoud

3 tips van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe om je werknemers gezond, gelukkig en productief te houden

We zijn met z’n allen veel te druk. Onze agenda’s puilen uit, onze inboxen lopen over en onze werkdagen lopen door tot het moment dat we vermoeid in bed onze laatste e-mails lezen. Geen wonder dat de burn-out een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd is. In Nederland heeft zelfs één op de zeven werkende mensen last van burn-out-klachten. En dat schaadt niet alleen de gezondheid van de werknemer, maar ook het bedrijf.

Een groot probleem, vindt bedrijfspsycholoog Tony Crabbe, auteur van de bestseller ‘Nooit meer te druk: een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’. De oplossing ligt volgens hem in het aanpakken van de drukte. Daarbij is duurzaam preventief optreden tegen burn-outs echt maatwerk: iedere werknemer is anders, dus persoonlijke aandacht is heel belangrijk. We vroegen de auteur naar drie tips die werkgevers kunnen gebruiken om een werkomgeving te creëren waarin druk wordt verlicht en mensen gelukkig en productief kunnen zijn.

1. Houd rekening met de verschillende persoonlijkheden en emoties van individuele werknemers

Iedere werknemer is uniek. Wat voor de ene persoon een oplossing is, hoeft nog niet de oplossing te zijn voor de ander. Een persoonlijke aanpak is dus het beste.

Vaak is het voor gedragsverandering noodzakelijk om te kijken naar de onderliggende emotionele grondslag. Uitstelgedrag vloeit bijvoorbeeld vaak voort uit perfectionisme: als je pas iets durft aan te pakken als je zeker weet dat je het perfect kan doen, doe je het vaak helemaal niet. Sneller afgeleid raken door het continu checken van e-mails kan op zijn beurt veroorzaakt worden doordat je een sterke drang hebt om iedereen te behagen.

Zoek dus altijd naar zulke onderliggende gedragspatronen van individuele werknemers en je zult zien dat je ze veel beter kunt helpen.

2. Zorg voor een duidelijke focus

Het belangrijkste in een tijd waarin er zoveel op je afkomt, zijn eigenlijk de beslissingen die je maakt om bepaalde dingen niet te doen. Het is echt een achterhaald idee om te denken dat harder en langer werken beter is. Als je als manager de hele dag van de ene naar de andere meeting loopt en geen tijd hebt om mensen in je team te woord te staan, doe je duidelijk iets verkeerd.

Het beginpunt is om duidelijk op een rijtje te krijgen op welke vlakken je nu echt iets bereikt. Houd er rekening mee dat je niet alle kanten tegelijk op kunt. Iedere keuze om iets wel te doen, is ook direct een keuze om iets anders niet te doen. Maak duidelijk wat je prioriteiten zijn en wat je daarvoor inlevert. Dat is de essentie van strategie: maak duidelijke keuzes en doe de dingen die je doet goed.

Als bedrijf heb je dus idealiter heel duidelijk op een rijtje waar je nu echt voor staat. Als iedere werknemer dat weet en begrijpt, zal iedereen op individueel niveau niet alleen veel slimmer en efficiënter werken om de doelen te bereiken, maar ook veel gezonder en gelukkiger blijven.

3. Houd je ogen open voor tekenen van stress en schep een sfeer van open, persoonlijke communicatie

De symptomen van stress zijn voor iedereen anders. Dat maakt het moeilijk ze te herkennen. Niet alleen voor de werkgever, maar ook voor de werknemer zelf. Daardoor blijven mensen vaak veel te lang onder spanning staan voor ze het probleem erkennen en actie ondernemen. Het is dus vaak lastig om deze symptomen allemaal te spotten.

Het is daarom beter om persoonlijke gesprekken aan te gaan waarin mensen de ruimte te krijgen om zich openlijk te uiten over hun werk. Creëer een omgeving waarin het toegankelijker wordt voor je werknemers om te praten over stress, spanning en wat voor soort symptomen ze bij zichzelf en elkaar herkennen. Ontspanning als uitgangspunt blijkt een ontzettend belangrijk wapen te zijn tegen burn-outs.

Verzuimpakket Werkgever

Er is maar één werkgever zoals jij. Benieuwd naar hoe je jouw werknemers gezond, gelukkig en productief kunt houden? Met het Verzuimpakket Werkgever ondersteunen wij jou daarbij, bijvoorbeeld met onze Specialisten Duurzame Inzetbaarheid. Klik hier voor meer informatie over het Verzuimpakket Werkgever.