Ga direct naar: inhoud

Zonder stress de feestdagen door

  December: de tijd van warme chocolademelk, cadeautjes, donkere avonden en de open haard aan. Ondanks al deze warmte bezorgt het vooruitzicht van de feestdagen mensen ook stress.

  In zo’n drukke periode met veel verwachtingen en verplichtingen, is het belangrijk te zorgen dat je zonder stress kunt genieten. Van de cadeautjes tot aan het uitgebreide diner, zo kun jij ook de feestdagen stressvrij doorkomen.

  Voel je niet verplicht

  Tijdens en rondom de feestdagen zijn de kalenders vaak vol. Alleen de gedachte daaraan kan al stress opleveren. Bespreek vooraf eens met elkaar wat je fijn vindt; hoe je de feestdagen door wilt brengen en waar. Wel of geen cadeautjes, wel of geen kerstboom, een uitgebreid diner of zelf gourmetten? Bespaar jezelf stress tijdens de feestdagen door vooraf al duidelijk te maken aan vrienden en familie wat jij fijn vindt en misschien sluiten hun wensen daar wel bij aan.

  Zorg voor rustmomenten tijdens de feestdagen

  Krijg je veel mensen over de vloer? Dan kan dat behoorlijk stressvol zijn. Probeer je feestdagen niet vol te plannen. Als dat niet anders kan, plan dan tijdens de feestdagen zelf ook rustmomenten in, om je stressniveau te verlagen. Doe tussendoor een dutje, lees een boek op de bank of kijk een fijne kerstfilm. Laat je computer en telefoon liggen zodat je geen stress van buitenaf hebt en geniet van de momenten met de mensen om je heen.

  Uit je hoofd en in je lijf met de feestdagen

  De  decembermaand zit vol etentjes, feestjes en gezelligheid, dus is het ook goed om voldoende te bewegen. Zo kun je ook even je gedachten verzetten en stress voorkomen. Wat dacht je van een yogasessie thuis of een heerlijke boswandeling? Laat ook eens de hond uit tussen de gangen door. Dan blijf je in balans! Ook een goed tijdverdrijf met de feestdagen: kleed je warm aan een maak een mooie strandwandeling. Zo kom je uitgerust en zonder stress weer thuis.

  Verminder stress door flexibel te zijn

  Tijdens de feestdagen kan er altijd iets anders lopen dan gepland. Een stuk vlees dat aanbrandt, een cadeautje dat je vergeten bent of een kapotte kerstbal. Laat je niet van de wijs brengen door kleine tegenslagen en probeer te kijken naar het grotere geheel. De feestdagen gaan om een fijn samenzijn, zonder stress. Bovendien is het altijd goed om bij een incident in huis, de kijken naar je inboedelverzekering.

  Je hoeft niet alles zelf te doen

  Een simpele manier om stress te verminderen is door hulp te vragen aan mensen om je heen. Laat anderen je helpen in de keuken of verdeel onderling de bereiding van de gangen van het diner. Wie weet vinden anderen het ook leuk om te koken en het scheelt jou een hoop stress! Samenwerken kan ook nog eens gezellig zijn. Is het altijd feest bij jou thuis? Je kunt ook eens bij de ander op bezoek, zodat je minder stress hebt door de voorbereidingen.

  Meer is niet altijd beter

  Vertrouw erop dat je voldoende boodschappen hebt gedaan, genoeg leuke cadeautjes hebt ingeslagen en alle kerstkaarten hebt verstuurd. Het gaat niet altijd om meer, simpel kan juist ook heel leuk zijn. Een klein onverwacht cadeautje of een simpel maar heerlijk gerecht valt vaak net zoveel in de smaak dan wanneer je de hele avond in de keuken staat of ver boven je budget gaat met de feestdagen. Schep ook bepaalde verwachtingen naar mensen om je heen en voorkom zo stress tijdens de feestdagen.

  Geniet van de kleine dingen

  Een mooi gedichtje, een verrassend cadeautje of een momentje rust. Het maakt jouw feestdagen allemaal fijner. Misschien heeft jouw gezin of familie wel hele mooie tradities tijdens de feestdagen? Sta af en toe stil bij wat je allemaal hebt, daar zijn de feestdagen ook voor!

  Gezond het nieuwe jaar in?

  Bekijk eens de gratis Fit module in onze zorgverzekering voor onder meer gezondheidscursussen en beweegprogramma’s.

  Word ook Fit

  Zo zorg jij voor minder stress op je werk

  Met deze paar tips voorkom je ook meteen veel stress op je werk.

  Meer stressvrije tips