Ga direct naar: inhoud

Zakgeld: hoeveel geef je?

12 maart 2018

  Deze week is het de Week van het geld. Een week waarin allerlei activiteiten op scholen worden georganiseerd rondom financiële bewustwording. Een mooi moment om over geld te praten met je zoon of dochter. Misschien weet je nog wanneer jij voor het eerst je zakgeld kreeg of je eerste spaarpot? En nu beleef je opnieuw deze periode maar dit keer ben jij diegene die zakgeld geeft.

  Spelenderwijs leren omgaan met geld

  Naast school speel jij als ouder natuurlijk een belangrijke rol in het leren omgaan met geld. Het is misschien lastig om kinderen eigen keuzes te laten maken. En het gaat waarschijnlijk dan ook niet altijd helemaal zoals je wilt. Maar uiteindelijk is fouten maken voor zowel jou als voor je kind onderdeel van de financiële opvoeding. Door zakgeld te geven, krijgen kinderen meer besef van de waarde van geld én op = op.

  Heb je al regelmatig met je kind over zakgeld gesproken en is dit al helemaal helder in het gezin, dan is het leuk om andere onderwerpen rondom geld te bespreken. Dit keer is het thema van de Week van het geld: Wanneer ben je rijk? En wanneer voel je je rijk? Dit zijn leuke vragen om eens na school of tijdens het eten te stellen aan je kind of aan jezelf ;)

  Zakgeld: Wanneer en hoeveel?

  Vanaf ongeveer zes jaar oud herkennen kinderen geld en als ze ouder worden wordt ook het besef van tijd groter. Dan snappen ze dat als je iets groters wilt kopen je hiervoor wat opzij zal moeten zetten. Want het geld groeit immers niet op je rug. Zakgeld is het ideale middel om te oefenen voor later.

  In Nederland krijgt 69% van alle kinderen (tussen vijf en elf jaar oud) zakgeld. Wil je weten hoeveel zakgeld zij gemiddeld krijgen per week? Onderstaande tabel geeft een richtlijn voor de hoogte van het zakgeld. Natuurlijk kan het ook fijn zijn om eens om je heen te vragen hoe andere ouders dit aanpakken.

  Richtlijn bedrag zakgeld per week

  6 - 8 jaar € 1,00 tot € 2,00
  9 jaar € 1,20 tot € 2,00
  10 jaar € 1,70 tot € 2,00
  11 jaar € 2,00 tot € 2,30
  12 jaar € 3,00 tot € 4,60

  Bron: Wijzer in geldzaken Junior monitor 2016 en
  Nibud Kinderonderzoek 2013

  Jong geleerd is oud gedaan

  Voor mensen die als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan, geldt dat 84% als volwassene vaker sparen. Alles wat je je kind nu leert over geldzaken helpt ze om later betere keuzes te maken. Je kind zal hier later voordeel van hebben, want dan moet je ook uitgaven plannen. Een spaarpot maakt het tastbaar of als ze twaalf jaar zijn een eigen bankrekening. Het is natuurlijk mooi om te zien dat het bedrag groeit en het motiveert weer om door te sparen.

  Nationale-Nederlanden en Week van het geld

  Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, organiseert elk jaar in maart de Week van het geld. Gedurende deze week geven medewerkers van diverse verzekeraars en banken gastlessen op basisscholen door Nederland. Ook dit jaar neemt Nationale-Nederlanden weer deel aan deze week. Wie weet komt je kind één van onze medewerkers nog tegen in de klas.


  Gratis spaarrekening

  Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

  Lees meer

  Spaarrekening openen

  Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

  Spaarrekening openen