Ga direct naar: inhoud

Wat is eigenlijk code rood?

Het was deze winter al vroeg raak: op 11 december gold in bijna het hele land code rood door sneeuwval, en 18 januari opnieuw code rood door een zware storm. Maar wat is eigenlijk code rood, en wie besluit dat?

  Welke kleurcodes zijn er en waarom?

  Het KNMI geeft weerswaarschuwingen af als er een risico is voor de veiligheid in de samenleving. Zij kijken naar welke gevolgen extreem weer heeft op de begaanbaarheid van wegen en straten. Bijvoorbeeld als er een heftige storm op komst is, of extreem veel regen. Of zoals in december, een pak sneeuw. Dankzij die waarschuwingen kun je maatregelen nemen zodat je de kans op schade en letsel beperkt.

  Van geel naar oranje

  Bij normaal weer is het code groen. Niet zo spannend, daar valt weinig over te melden. Dat is anders als er grote kans is op extreem weer. Dan geeft het KNMI 48 uur van tevoren de eerste waarschuwing af: code geel. Deze kan landelijk gelden, maar dat hoeft niet. Houdt de kans op dit weer aan en gaat het om een wat groter gebied, dan wordt het code oranje.

  Van oranje naar rood: het weeralarm

  Het echte weeralarm (oftewel code rood) komt er pas na overleg tussen het KNMI, Rijkswaterstaat en vervoersorganisaties zoals de ANWB. Bij code rood speelt de impact van het weer op de samenleving mee: de kans op ontwrichting van de maatschappij, zoals dat heet. Wat op zondag nog code oranje was kan op maandag code rood worden. Gewoon omdat er op een maandag veel meer mensen op pad zijn dan op de meestal rustige zondag.

  Mag ik tijdens code rood wel de weg op?

  Bij code rood geeft Rijkswaterstaat het advies om niet de weg op te gaan als dat niet echt hoeft. Je bent verzekerd, maar om kans op schade of op een ongeluk te voorkomen is het altijd goed om het advies van Rijkswaterstaat op te volgen.

  Autoverzekering

  • Tot 85% korting bij schadevrij rijden
  • Bepaal zelf uw eigen risico
  • Uitgebreide dekking, goede prijs

  Bereken uw premie

  Meer informatie

  Verzekeringspakket

  • Profiteer van pakketkorting
  • Zelf uw verzekeringen kiezen
  • Eén overzichtelijk pakket

  Bereken uw premie

  Meer informatie