Ga direct naar: inhoud

Vrijgesteld schenken in 2018

Soms is het fijn om je kind een financieel steuntje in de rug te geven. Maar let wel op als het gaat om grote bedragen: er is zoiets als schenkbelasting. En die komt eerder om de hoek kijken dan je denkt.

Iedereen die een schenking ontvangt, kan te maken krijgen met schenkbelasting. Hoeveel belasting je betaalt hangt van de relatie die je hebt met de schenker en met de hoogte van het bedrag. Voor ouders en kinderen begint het tarief op 10%, maar dit kan oplopen tot 20%. Voor grootouders is dit 18%, respectievelijk 36%. In overige gevallen loopt dit op van 30% tot 40%.

Jaarlijks vrijgesteld bedrag

Maar er hoeft lang niet altijd belasting betaald te worden. Je kind mag ieder jaar een behoorlijk bedrag ontvangen dat is vrijgesteld van schenkbelasting. Voor 2018 is dat € 5.363. Je kind mag zelf weten wat hij met dat geld gaat doen. Er is geen leeftijdsgebonden voorwaarde.

Verhoogde vrijstellingen

Naast de jaarlijkse vrijstelling zijn er drie soorten verhoogde vrijstellingen. De bedragen en gebruiksdoelen verschillen:

  1. Maximaal € 25.731: Het geld hoeft geen speciale bestemming te hebben.
  2. Maximaal € 53.602: voor een studie die minimaal € 20.000 per jaar kost, zoals de opleiding tot piloot.
  3. Maximaal € 100.800 voor het kopen of verbouwen van een koopwoning, aflossen van een eigenwoningschuld of restschuld of afkoop van erfpacht.

Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze slechts één keer in het leven van een kind ontvangen mogen worden van dezelfde persoon. En dan niet alle drie een keer, maar een van de drie.

Daarnaast moet bij ontvangst het kind minimaal 18 en maximaal 39 jaar oud zijn (de dag waarop je 40 wordt telt ook nog mee). Is het kind zelf ouder maar heeft hij of zij wel een partner jonger dan 40, dan wordt dat ook geaccepteerd.

Goed om te weten

De Belastingdienst ziet schenkingen van ouders afzonderlijk als één schenking. Ook als die ouders gescheiden zijn.
Dat geldt overigens ook voor het ontvangende kind. Als hij of zij een partner heeft die van dezelfde persoon ook een schenking ontvangen heeft moeten zij hun ontvangsten in hetzelfde jaar bij elkaar optellen voor de aangifte.