Ga direct naar: inhoud

Veilig de feestmaanden door

De feestdagen zijn ontzettend gezellig, maar december is ook een periode waarin je goed op je huis moet letten. Je gaat op vakantie, bent dagen weg van huis of gebruikt veel kaarsjes en geniet van de openhaard. Met deze handige tips kun je met een gerust hart veilig genieten van de feestdagen.

  Voorkom brandgevaar tijdens de feestdagen

  Weet jij hoe de meeste brand in huis ontstaat? Bij 45% van de woningbranden ontstaat deze in de schoorsteen, 36% in de keuken, 12% door elektrische apparaten, 4% door spelen met vuur en 3% door roken. Lees onderstaande tips en voorkom eenvoudig overbodige risico’s tijdens de feestdagen:

  • Kerstbomen: Een kunstkerstboom is brandveiliger dan een echte. Kies je toch liever voor een originele boom, koop er dan één met een kluit. Deze kerstbomen drogen minder snel uit en zijn daardoor minder brandgevaarlijk.
  • Kaarsen: Kaarsen staan sfeervol, maar pas hier mee op. Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren tafelkleedjes. Let ook op met kinderen en met plaatsen waar je steeds langsloopt. Plaats kaarsen dan ook vooral in een stevige stabiele hittebestendige houder.
  • Verlichting: Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (=brandvertragend) is. Elektrische verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als de verlichting het KEMA keurmerk heeft. Controleer daarnaast elk jaar de bedrading op eventuele beschadiging. Trek ook de stekker uit het stopcontact voor je uit huis gaat of gaat slapen.
  • Openhaard: Een kachel of openhaard is sfeervol. Als je deze gebruikt, zorg er dan voor dat het schoorsteenkanaal goed is onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar door een erkende schoorsteenveger vegen en controleren op scheuren en lekkage. Tijdens het stoken kunnen namelijk schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Aanmaken: Let bij gourmet en fondue op met spiritus. Vul een brandende of warme brander nooit bij met brandstof, zorg dat deze eerst gedoofd is. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die worden aangestoken door bio-ethanol.
  • Verlengsnoeren: Gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. De snoeren afplakken zeker langs vluchtroutes is nog beter. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt. Dit staat meestal aan de onderzijde beschreven. Zo voorkom je dat de stekkerdoos gaat smelten.
  • Vuurwerk: Wees alert bij het afsteken en kijken naar vuurwerk. Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm je ogen en die van je (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril.

  Wil je een echte brandweerman, of in dat geval brandweervrouw, horen over haar ervaringen? Lees dan onze blog waarin brandweervrouw Danielle haar ervaringen deelt. Wil je altijd goed voorbereid zijn op brandgevaar? Lees dan hoe je brand het beste kunt voorkomen en wat je moet doen om hier veilig uit te komen.

  Voorkom woninginbraak tijdens de feestdagen

  Als je gaat genieten van een vakantie of dagen bij je familie met de feestdagen, wil je niet dat inbrekers vrij spel hebben. Een woninginbraak is een ingrijpende en vervelende gebeurtenis. Het komt helaas vaak voor tijdens de feestdagen. Ontdek in deze praktische tips hoe je het risico op een woninginbraak kunt verkleinen:

  • Hond: Een hond is een van de meest effectieve middelen om inbrekers af te schrikken. Instinctief hebben ze door dat iemand aan de deur zit te morren. Heb je er dus eentje, laat alle deuren binnenshuis open zodat hij tijdens de feestdagen flink bij de voordeur kan gaan blaffen.
  • Verlichting: Inbrekers rekenen erop dat je niet thuis bent als het donkers is, dus laat wat veilige verlichting aan als je tijdens de feestdagen op visite gaat. Kies bijvoorbeeld voor een buitenlamp met een bewegingssensor. Die zet iedereen die aan de voordeur staat in een fel licht. Dat schrikt dus goed af. Ga je op vakantie met de feestdagen? Kijk dan eens naar een timer voor je lampen of schakel de buren in om af en toe voor wat beweging in huis te zorgen.
  • Camera’s: Steeds meer mensen hangen camera’s op bij strategische plekken als de voordeur, garagedeur en achterdeur. Als je op visite bent en je wilt kijken of je huis veilig is dan bestaan er zelfs IP-camera’s waarmee je realtime kunt zien wat er gefilmd wordt. Is er iets niet pluis dan kun je direct 112 inschakelen.
  • Whatsapp: Misschien heb je ze wel eens gezien, die borden op straat waarop staat dat de buurt wordt gemonitord door een buurt-Whatsappgroep. Dit gebeurt steeds vaker omdat het erg effectief is. Tijdens de feestdagen kunnen mensen die thuis zijn een oogje in het zeil houden en waar nodig de politie inschakelen.
  • Alarm: Een goed alarmsysteem is een eenmalige investering die een hoop ellende kan voorkomen. De meeste staan in directe verbinding met een meldkamer die op zijn beurt weer een directe lijn hebben met de politie.
  • Goede sloten: Zorg ervoor dat je je huis goed kunt afsluiten. De beste sloten bevatten het SGK-keurmerk. Deze worden opgedeeld in 1, 2 en 3 sterren. De 3 sterren zijn het meest effectief en garanderen maar liefst 5 minuten inbreekvertraging. Dat klinkt weinig, maar voor een inbreker is dat een zeer lange tijd. Grote kans dat hij het voor gezien houdt en de benen neemt.

  Als je van plan bent om naast het veiliger maken van je huis ook andere ruimtes onder handen te nemen, dan hebben we aan aantal richtbedragen voor je verzameld in onze blog Wat kost een verbouwing.


  Jouw huis goed verzekerd

  Met de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden ben je altijd goed verzekerd tegen zowel brand als inbraak.

  Ontdek de inboedelverzekering

  Verklein je risico’s

  Ga je op visite en maak je per ongeluk iets stuk? Dan biedt de aansprakelijkheidsverzekering van Nationale-Nederlanden een prima dekking, ook voor je gezinsleden en huisdieren.

  Bereken je premie