Ga direct naar: inhoud

Studieschuld aflossen slim of niet

Je studie is afgerond en je bent misschien al enige tijd aan het werk. Dat betekent dat de periode van het terugbetalen van je studieschuld is aangebroken. In principe is het verstandig om schulden af te lossen. Dan ben je er maar vanaf en dan ben je geen geld meer kwijt aan rente. Maar is dit in jouw geval ook het handigste om te doen? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wel of niet in één keer aflossen?

Over het algemeen wordt er altijd gezegd dat een DUO lening de goedkoopste lening met de laagste rente is. Maar je studielening los je vaak pas na vele jaren af, waardoor de rente in de tussentijd toch flink kan oplopen. Daarom kan eerder aflossen een goed idee zijn. En als je dat gaat doen, doe je dit dan in één keer of in termijnen?

Eerder of extra aflossen

Eerder aflossen mag altijd, maar het moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn – je wilt niet elke maand op een houtje bijten. De meesten kunnen hun studieschuld niet in één keer aflossen en lossen deze daarom in termijnen af. Om dan toch eerder van die lening af te zijn kun je ook af en toe wat extra’s aflossen op de momenten dat je wat meer geld binnenkrijgt of een financiële meevaller hebt. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld, een bonus of een schenking. Hoe eerder je aflost, hoe minder rente je betaalt, hoe lager je maandbedrag in de aflosfase. En je bent daardoor eerder klaar met aflossen.

Studieschuld sparen

Ja, je leest het goed – je studieschuld sparen. Niet het leukste om voor te sparen, maar misschien wel effectief. Of dit interessant is voor jou hangt helemaal van de actuele spaarrente en de leenrente van DUO. Ontvang je meer rente over je spaargeld dan je rente over je studieschuld, dan is sparen natuurlijk extra interessant. Wil je je studieschuld sparen? Onderzoek dan eerst welke bank de hoogste spaarrente biedt. Bekijk hier de actuele rente van Nationale-Nederlanden.

Kun je een hypotheek krijgen met een studieschuld?

Dit is zo’n vraag waar je nog niet bij stilstaat als je een studielening aan gaat. Gelukkig kun je wel een hypotheek krijgen met een studieschuld. Het heeft alleen wel invloed op hoeveel je kunt lenen. Vermeld je studieschuld daarom altijd bij de aanvraag van een hypotheek of lening. Wanneer je dit namelijk niet doorgeeft, wordt er geen rekening mee gehouden bij de berekening van je maximale maandlasten. Dan kunnen de lasten dus te hoog zijn voor jouw situatie. Houd daarom rekening met je maandelijkse aflossing van je studieschuld bij het aanvragen of berekenen van een hypotheek. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur of bereken je maximale hypotheek via de tool van Nationale-Nederlanden.

Hoe je het aflossen aanpakt is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wil je nog meer lezen over een hypotheek afsluiten met een (studie)schuld? Lees dan de blog.


Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen