Ga direct naar: inhoud

Sneeuw is niet wit en andere winterweetjes

De verwarming gaat weer aan, de dagen worden korter, de kerstkransjes liggen in de schappen en de ijsmeesters beginnen onrustig over de Elfstedentocht te speculeren. Oftewel; het winterseizoen is begonnen. Om dit te vieren en om je te helpen voorbereid het seizoen in te gaan, hebben we een paar van de leukste winterweetjes voor je op een rij gezet.

Wist je dat...

  • Het Nederlandse record sneeuwhoogte in Terschelling is gemeten? In Nederland sneeuwt het bijna nooit, maar in 1987 lag er een pak van 80 cm hoog!
  • Winterbanden in de meeste landen verplicht zijn? In Duitsland zijn ze bijvoorbeeld verplicht bij winterse weersomstandigheden. In Zwitserland en Frankrijk staat op borden langs de weg aangegeven of ze gemonteerd moeten zijn. Als je bij hevige sneeuwval zonder winterbanden de weg opgaat en een aanrijding veroorzaakt, ben je in Nederland gewoon verzekerd. In veel andere landen geldt dit niet en ben je zelf (deels) aansprakelijk voor de schade.
  • Je een schoorsteenbrand kunt voorkomen door je schoorsteen minstens één keer per jaar te laten controleren door een ASPB-erkende schoorsteenveger? Voor verzekeringskwesties is het belangrijk om het ‘veegbewijs’ te bewaren. Daarop staat de naam van de ondernemer, de verrichte werkzaamheden en de prijs die je hebt betaald.
  • Je tijdens de winter extra voorzichtig moet zijn met je auto en woning? Er is in de winter namelijk veel meer kans op schade door weersomstandigheden, zoals regen, hagel, kou, gladheid en daardoor ook slechter zicht, om nog maar niet te spreken van schade veroorzaakt door een scheef-gegooide sneeuwbal! Zo raken woningen en andere gebouwen een kwart vaker beschadigd dan in de zomer, is er zo’n vijf procent meer schade aan auto’s en is een kapotte ruit de meest voorkomende schade in de winter. Je kunt dit niet altijd tegenhouden, maar goed voorbereiden kan wel. Kijk daarom op onze website voor meer informatie over bijvoorbeeld ons schadeherstelnetwerk voor woningen DirectHerstel, de mogelijkheden op een schadeherstelmanager voor persoonlijke hulp bij schade en alles wat daarbij komt kijken, en naar de voorwaarden bij een autoverzekering. Zo begin je met de minste kopzorgen aan deze drukke maand.
  • Sneeuw eigenlijk niet wit is? Net als ijs is sneeuw doorschijnend. Omdat de kristallen in sneeuwvlokken als prisma’s werken, breken ze het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht. Het resultaat is dat we witte sneeuw zien.