Ga direct naar: inhoud

'Slashie’ Joep combineert zijn baan en zijn passie

27 september 2018

Het kan echt: je baan en je passie combineren. In deze reeks ‘slashie’ Joep die naast zijn werk als recruiter, nu ook kanoreizen in Zweden organiseert.

‘Slashies’

Een volwaardige baan en een tweede baan waarin je je passie najaagt. Iets voor jou? Dan zou je zo maar een ‘slashie’ kunnen worden: iemand met twee banen of meer. Niet altijd uit noodzaak, maar omdat één beroep gewoonweg te weinig is om alle talenten, interesses en passies tot uiting te brengen. Ze zijn in Nederland een groeiend fenomeen: tussen 2010 en 2017 is het aantal slashies met meer dan 12 procent toegenomen tot maar liefst 534.000 mensen (CBS). Wij spreken met Joep (28) over zijn leven als slashie. Waarom koos hij hiervoor en wat heeft hij geleerd onderweg?

De baan

Joep is recruiter in Amsterdam. “Ik heb heel lang als recruiter gewerkt en doe dat nog steeds, maar sinds kort in een andere functie. De nieuwe functie maakt mijn werk veelzijdiger en ik krijg de kans om dieper de relatie in te duiken en echt persoonlijk contact te maken. Iets dat ik erg leuk vind”, vertelt Joep.

De passie

Hoewel het leven als recruiter Joep uitstekend bevalt, knaagde er toch iets aan hem. Hij kan namelijk moeilijk stil zitten en heeft altijd al voor zichzelf willen beginnen. Daarom besloot hij onlangs het avontuur aan te gaan en een langgekoesterde droom actief na te jagen: het opzetten van zijn eigen startup.

“Niets doen kan ik niet. Iets dat mijn vriendin mij regelmatig niet in dank afneemt als zij eens rustig op de bank wil Netflixen, maar zo ben ik. Dat leidde ertoe dat ik marathons en ultraruns ging rennen. Toen dat ook niet genoeg was ben ik gaan fietsen en heb ik geprobeerd om 200 kilometer te schaatsen in Zweden. Hierdoor ging ik ook vaker op actieve vakanties en dat vond ik fantastisch. Toen mijn goede vriend Olivier vorig jaar graag een kano-reis in Zweden wilde maken, kwam hij erachter dat alles in december al volgeboekt was voor de zomer. Er was schijnbaar heel veel vraag naar dergelijke trips en wij zagen een kans van onze passie ons werk te maken. Want wat is er nou mooier dan het faciliteren van een vakantie waar prachtige herinneringen uit voortvloeien?

“Dit avontuur is hoe dan ook één van de spannendste maar ook gaafste dingen die ik ooit heb gedaan.”

Een sprong in het diepe

Het najagen van je passie zal altijd spannend blijven en de weg daarnaartoe zal nooit zonder obstakels zijn, maar we besloten de sprong te wagen. Dus startten we samen ‘Moose Adventures’. We bieden een totaalpakket dat je nodig hebt om vanaf je eigen deur richting Zweden te komen om daar een week lang te kanoën in de natuur. Dus eigenlijk een actieve vakantie van een week, all inclusive.” Samen zijn ze inmiddels negen maanden verder en de eerste kano-vakanties zijn gestart en de startup is volledig operationeel.

Waar begin je?

“Het bleek nog wel een flinke stap van het idee naar de daadwerkelijke uitvoering. Vanzelfsprekend is het m’n droom en ik houd ervan de wereld ontdekken, maar er komt ontzettend veel bij kijken en je moet er wel wat voor over hebben. Het bleek bijvoorbeeld essentieel te zijn onze financiële huishouding helemaal op orde te brengen. Daarvoor hebben we een partner gezocht en gevonden. Ook moet je uitstekende contacten hebben – in Nederland maar in ons geval ook in Zweden - waar je echt op kan rekenen als het er op aankomt. Olivier en ik hebben beiden maandenlang minimaal twintig uur per week naast onze banen aan ons nieuwe avontuur gewerkt. Dat begon met het bedenken van een naam maar ook het afsluiten van een rekening en de hele betalingsstructuur op orde brengen. En natuurlijk reisden we van tijd tot tijd af naar Zweden om onze beoogde partners voor kano-verhuur en camping-plekken te ontmoeten”.

Hoe reageerden je collega’s?

“Ik was in het begin wel benieuwd hoe het zou vallen op kantoor, omdat ik bang was dat mijn werkgever zou denken dat mijn focus niet langer bij hen lag. Gelukkig was dit niet het geval en was iedereen op kantoor ontzettend enthousiast over mijn nieuwe plannen. Enorm fijn natuurlijk dat ik vanaf dat moment helemaal open kon zijn over mijn passie.”

Wat haal je eruit?

“Het gaat mij vooral om voldoening, je passie volgen en het feit dat je alle energie die je erin stopt, dubbel en dwars terugkrijgt. Waar het voor mij op neerkomt is dat je uiteindelijk moet doen waar je zelf het meeste om geeft. Ik heb twee van mijn favoriete bezigheden gecombineerd, actief zijn en op vakantie gaan, waarmee ik graag andere reizigers blij zou willen maken.” Met zijn baan als recruiter is Joep nog niet klaar: “Ik groei in mijn dagelijkse baan nog steeds door en ik wil mij blijven ontwikkelen op zowel professioneel als persoonlijk vlak, waar mijn werk veel aan bijdraagt. Ik ga nog steeds elke dag met veel plezier naar mijn werk en wil nog veel blijven leren.

Het leven als slashie is uitdagend maar mij krijg je niet klein en ik geniet teveel van mijn werk om ook daar niet de volle honderd procent te geven. Het is een pittige onderneming, maar je passie volgen geeft meer voldoening dan wat ook dus het moest en het zou slagen. Zodra ik voor mezelf werkte, voelde ik een drive die me tot nieuwe hoogtes bracht en die me ongelimiteerd leek te motiveren.”

Waar liep je tegenaan?

Je moet je er bewust van zijn dat het leven als slashie ook betekent dat je andere dingen zal moeten laten. Omdat je nu eenmaal een tweede baan hebt zal je minder tijd hebben om met vrienden af te spreken, je familie te zien of uitstapjes te doen. Voor mij was het niet erg, want ik weet waar ik het voor doe. En zolang je achter je beslissing staat en gemotiveerd kan blijven, is het leven als slashie een feestje. Toewijding is essentieel in deze. Dit avontuur is hoe dan ook één van de spannendste maar ook gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Omdat ik altijd al heb geweten dat ik een eigen bedrijf wilde starten, heb ik zelfs een studie gekozen die me daarmee zou helpen: bedrijfskunde.”

Omgeving en de toekomst

“Steun is erg belangrijk voor mij persoonlijk, anders kan ik hier niet op deze manier mee doorgaan. Alles wat ik voor ons bedrijf moet laten, zorgt ervoor dat ik minder tijd heb voor familie, vrienden en mijn vriendin. Maar tegelijkertijd zijn zij ook het beste klankbord dat ik mij kan wensen. Zij zijn altijd eerlijk tegen me en steunen mij gelukkig in het najagen van mijn passie. Daarnaast is de steun van collega’s natuurlijk een enorme boost en ben ik daar ook erg dankbaar voor.”

Hoe ziet de toekomst van Joep eruit als zijn eigen bedrijf harder gaat groeien? “Ik heb het nog steeds enorm naar mijn zin en blijf daar zo lang mogelijk werken totdat het niet meer te combineren is. Als ons bedrijf zo groot is dat ik er mijn geld mee kan verdienen en dat het zoveel tijd opslokt dat ik het niet meer kan combineren met mijn baan als recruiter, dan is het tijd om te stoppen. Of dat nu of over drie of over vijf jaar is, dat gaan we meemaken. De toekomst zal leren of ik een slashie voor even of voor het leven ben.”

Financieel onafhankelijk zijn?

Met een appeltje voor de dorst kun jij de tijd nemen om te doen wat je écht leuk vindt.

Creeër een Happiness Buffer

Beter in je vel op de werkvloer?

Met deze eenvoudige tips creëer je een betere werkomgeving voor jezelf

Leer zelf stressvrij te werken