Ga direct naar: inhoud

Let it go, let it gooo!

Het leven is een leuke en drukke bedoening. Werk, kinderen, partner, huishouden, vrienden, en heb je die oppas voor zaterdag nou al geregeld? Je herkent dit vast wel. En dan merk je vast ook wel dat je soms eigenlijk best behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, wat ‘me-time’. Maar hoe creëer je dit door alle activiteiten heen en wat spreek je af met je partner? Hieronder enkele suggesties ter inspiratie.

Niets moet, alles mag

Wanneer je me-time kunt zien als een behoefte in plaats van een luxe, kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Of je nou een filmpje wil pakken, een spa boekt of gewoon even ongestoord in bad wil, maak je wens duidelijk en voer het ook uit. Maak voor jezelf een plan, noem het project ‘me-time’ en schrijf dagelijks of wekelijks 1 actiepunt voor jezelf op. Bekijk na een paar weken van welke activiteiten je het meest tot rust komt en je weer opgeladen voelt. En probeer dit toe te voegen in jouw leven.

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

Het beste tegengif voor chaos is een lekker gestructureerde lijst. Of dat nou voor boodschappen is of sinterklaascadeaus, een goede manager zorgt dat alles gebeurt maar doet dit niet zelf. Zie jezelf en partner als gezinsmanager. Ga er samen voor zitten en maak een lijst van de dingen die jullie allemaal doen. En ga dan eens kijken: wat kunnen jullie uitbesteden? Kan het huishouden door iemand anders worden gedaan? Kun je de boodschappen laten bezorgen? Kunnen de kinderen een extra dagje overblijven? Kunnen we de taken anders verdelen? En vergeet niet: wat kan je aan je kinderen overlaten? Hoe groter ze worden, hoe meer zelfstandigheid je van ze mag verwachten, waaronder extra handen in huis.

Let it go, let it gooo!

Ken je de 80/20 regel? En ken je ‘goed is goed genoeg’? Een beetje perfectionisme is je vast niet vreemd, maar leer jezelf aan om dingen los te laten en creëer wat lucht in je schema. Zeg eens vaker verplichtingen af, delegeer taken naar je partner en schakel hulp in wanneer nodig. Ook al kun je het zelf allemaal het beste, iemand anders kan het vast ook prima. Iedereen heeft er immers baat bij als jij je goed voelt.