Ga direct naar inhoud

Kopen, huren of lenen: Wat bezit jij nog tegenwoordig?

18 september 2018

Wat bezit jij nog? Een simpele vraag, maar kijk eens goed naar wat je daadwerkelijk bezit in verhouding tot vroeger. Heb je een eigen auto of maak je regelmatig gebruik van diensten als Greenwheels, Snappcar of Uber? Heb je een huis gekocht of besloot je te huren? Koop jij nog cd’s of luister je naar een muziekstreamdienst zoals Spotify of Deezer? Koop je dvd’s of kijk je naar Netflix?

Hoe mensen omgaan met bezit is flink veranderd de afgelopen jaren. We lijken steeds meer de eigenaar te zijn van de ervaring en niet zozeer van het middel. Waarom bezitten we steeds minder? En wat zijn de voordelen?

Waarom bezitten we steeds minder?

Bezit en de crisis

In 2007 belandde de wereldeconomie in een diepe crisis en dat voelde bijna iedereen in de portemonnee. We zijn daardoor kritischer gaan kijken naar wat we nu daadwerkelijk nodig hebben. Is die dure auto nog wel te verantwoorden? Of is die maximale hypotheek afsluiten wel verstandig? Minder bezit betekent ook minder lasten. Uit noodzaak zijn mensen anders naar hun eigen bezit gaan kijken.

Bezit en klimaat

Van een loeihete zomer naar fikse sneeuwbuien in de winter: het wereldwijde klimaat verandert snel. Dat komt mede door de enorme hoeveelheid producten die we bezitten. Twee auto’s op de oprit verbruiken een stuk meer fossiele brandstoffen dan één. Fabrieken en energiecentrales die overuren draaien om onze honger naar bezit te stillen. Genoeg redenen voor mensen om kritischer na te denken wat ze nu echt nodig hebben. Een beter milieu begint bij jezelf.

Minder bezit in de praktijk

Bezit en deeleconomie

De deeleconomie kan gezien worden als een gevolg van dit bewustwordingsproces. Denk aan huis delen via AirBnB, autodelen via Uber, Greenwheels, Snappcar of car2go, fiets leasen met de OV- fiets of de Swapfiets, spullen en gereedschap delen via Peerby, campers delen via Camptoo of kleding ruilen via United Wardrobe.

Het zijn allemaal voorbeelden van initiatieven om mensen te stimuleren bezit te delen, waar je ook nog eens geld mee kunt verdienen of besparen. In steeds meer branches delen mensen en bedrijven hun bezit. En dat lijkt nog maar het begin: het voordeel van kosten spreiden, geld verdienen en sparen en bijdragen aan een beter milieu, is een formule die nog lang niet is uitgewerkt.

Bezit en tweedehands

Altijd maar het nieuwste willen hebben is lange tijd de norm geweest. De nieuwste laptop, de nieuwste auto en ga zo maar door. Je ziet echter een tegenbeweging ontstaan. Steeds meer mensen kopen tweedehands spullen. Van een refurbished smartphone tot tweedehands kleding. Wie toch de nieuwste mode wil hebben, ruilt of deelt kleding met vrienden en vriendinnen. Een tweedehandsje is al lang niet meer een afdankertje, maar eerder cool en verantwoord.

Voordelen van minder bezitten

Minder bezit en geld besparen

Kijk eens naar je eigen leven, bezit je nu meer of minder dan tien jaar geleden? Misschien ben je al bewust bezig met wat je bezit. Het kan in ieder geval geen kwaad een lijst te maken van wat je al in huis hebt en of er een goedkoper en duurzamer alternatief is. Denk hierbij aan bezit van telefoons en laptops tot auto’s. En zelfs voor je huis. Hier kun je bijvoorbeeld eenvoudig berekenen wat je maandlasten zijn.

Bestaat er voor elk product een alternatief waarbij je het product zelf niet bezit? Zo kun je naast bijdragen aan het milieu en verspilling voorkomen, ook misschien wat besparen. Geld dat je bijvoorbeeld kunt beleggen zodat je een extra rendement kunt behalen. Bekijk onze blog Hoger rendement op je vermogen? Beleggen is een optie!

Minder bezit en slim verzekeren

Bij minder bezit is het ook verstandig om te checken of jouw verzekeringen nog wel aansluiten. Deel je je auto? Bekijk dan eens de opties van een leenautoverzekering. Kijk ook eens goed naar je inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Als jij meer (uit)leent, dan is het extra belangrijk dat je deze verzekeringen goed op orde hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Zuinig op je eigen spullen en die van een ander.

Lees meer

Inboedelverzekering

Waar ben jij wel en niet voor verzekerd?

Lees meer