Ga direct naar: inhoud

Hulp voor jezelf bij zorg voor een ander

Zorg jij voor een hulpbehoevend familielid, vriend of een van je buren, naast je baan? Dan ben je al een mantelzorger. Dit kan een intensieve periode voor je betekenen waarin je weinig tijd hebt voor jezelf. Wat voor hulp kun je dan zelf ontvangen?

Wordt mantelzorg vergoed?

Er is geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Wel is het mogelijk om in sommige gevallen bepaalde (zorg)kosten te laten vergoeden, zoals je reiskosten. Of je kunt in aanmerking komen voor specifieke vergoedingen, zoals extra kinderbijslag of vergoedingen van zorgverzekeraars. Meer informatie over vergoedingen.

Vervangende zorg

Als mantelzorger ben je vaak gericht op de zorg voor een ander, maar het is belangrijk dat je ook jezelf niet uit het oog verliest. Denk bijvoorbeeld aan vervanging of gedeelde zorg. Dit kan voor een bepaalde periode of structureel, bijvoorbeeld elke maand een weekend. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht. Deze vervangende zorg wordt ook wel respijtzorg genoemd en er zijn verschillende vormen.

“Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.”

Vind je het lastig om de zorg over te dragen? Maak dan een checklist of gebruik dan een bestaande checklist.

Ondersteuning vanuit werk

Ook je werkgever kan steun bieden door bijvoorbeeld tegemoet te komen in tijd of met psychische hulp. Soms kun je hiervoor verlofdagen krijgen, andere werktijden afspreken, overuren sparen of thuis werken. Is dat niet voldoende dan kun je kijken naar mogelijkheden om taken te delen met een collega. Bespreek ook met je baas of je bereikbaar mag zijn en eventueel behandelaars mag spreken onder werktijd.

Lees meer over hoe je mantelzorg kunt combineren met je werk

Biedt je zorgverzekeraar mantelzorgondersteuning?

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een vergoeding bieden vanuit de aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag en andere vergoeden een aantal dagen. De opties lopen dus erg uiteen. Onderzoek wat voor jou het meest gunstig is. Nationale-Nederlanden biedt verschillende vergoedingen en services op het gebied van mantelzorg om u hierbij te ondersteunen.

Bekijk hier waar u recht op heeft