Ga direct naar: inhoud

Hulp voor jezelf bij zorg voor een ander

29 augustus 2018

Zorg jij voor een hulpbehoevend familielid, vriend of een van je buren, naast je baan? Dan ben je al een mantelzorger. Dit kan een intensieve periode voor je betekenen waarin je weinig tijd hebt voor jezelf. Wat voor hulp kun je dan zelf ontvangen?

Wordt mantelzorg vergoed?

Er is geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Wel is het mogelijk om in sommige gevallen bepaalde (zorg)kosten te laten vergoeden, zoals je reiskosten. Of je kunt in aanmerking komen voor specifieke vergoedingen, zoals extra kinderbijslag of vergoedingen van zorgverzekeraars. Als je voor zorg verzekerd bent bij Nationale-Nederlanden, heb je met je aanvullende verzekering bijvoorbeeld recht op verschillende vergoedingen en diensten. Zoals de mantelzorgmakelaar die allerlei regelzaken van je overneemt.

Meer informatie over vergoedingen

Vervangende zorg

Als mantelzorger ben je vaak gericht op de zorg voor een ander, maar het is belangrijk dat je ook jezelf niet uit het oog verliest. Denk bijvoorbeeld aan vervanging of gedeelde zorg. Dit kan voor een bepaalde periode of structureel, bijvoorbeeld elke maand een weekend. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht. Deze vervangende zorg wordt ook wel respijtzorg genoemd en er zijn verschillende vormen.

Ben je voor zorg verzekerd bij Nationale-Nederlanden? Dan heb je met je aanvullende verzekering ieder jaar recht op 14 dagen vervangende mantelzorg. Prettig als je op vakantie gaat, of even wat tijd voor jezelf nodig hebt. Hou er rekening mee dat het tijd vergt om vervangende zorg te regelen die is afgestemd op de persoonlijke zorgbehoefte. Maak je voor de eerste keer gebruik van vervangende mantelzorg? Hou dan rekening met een doorlooptijd van 8 tot 10 weken.

“Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.”

Vind je het lastig om de zorg over te dragen? Maak dan een checklist of gebruik dan een bestaande checklist.

Ondersteuning vanuit werk

Ook je werkgever kan steun bieden door bijvoorbeeld tegemoet te komen in tijd of met psychische hulp. Soms kun je hiervoor verlofdagen krijgen, andere werktijden afspreken, overuren sparen of thuis werken. Is dat niet voldoende dan kun je kijken naar mogelijkheden om taken te delen met een collega. Bespreek ook met je baas of je bereikbaar mag zijn en eventueel behandelaars mag spreken onder werktijd.

Lees meer over hoe je mantelzorg kunt combineren met je werk

Biedt je zorgverzekeraar mantelzorgondersteuning?

Er zijn verschillende zorgverzekeraars die een vergoeding bieden vanuit de aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag en andere vergoeden een aantal dagen. De opties lopen dus erg uiteen. Onderzoek wat voor jou het meest gunstig is. Nationale-Nederlanden biedt verschillende vergoedingen en services op het gebied van mantelzorg om je hierbij te ondersteunen.

Bekijk hier waar je recht op hebt

Hulp als Mantelzorger

Weten waar jij gebruik van kunt maken als mantelzorger?

Bekijk de vergoedingen

De beste zorg

Profiteer van de beste zorg met een zorgverzekering van Nationale-Nederlanden.

Bereken uw premie