Ga direct naar: inhoud

Hoe reis je de wereld over met een klein budget?

Droom je van een wereldreis? Maar wordt jouw droom steeds tegengehouden vanwege allerlei financiële redenen? Het is een supergave onderneming, maar je moet er ook aardig wat voor op je bankrekening hebben staan. Toch kan je met een klein budget op wereldreis. Wij hebben acht ultieme tips om die droom te kunnen verwezenlijken. Ze zeggen niet voor niets ‘travel is the only thing you buy, that makes you richer’.

Tip 1: Bepaal je reis en je budget

Hoe ziet mijn ideale wereldreis eruit? Ga ik drie maanden of een jaar? En naar welke landen ga ik? Al deze vragen hebben invloed op je budget. Voor een reis door Azië heb je waarschijnlijk minder nodig dan voor een reis door Australië. Bekijk alvast wat je maandelijkse besteding per land is en bereken vervolgens je gemiddelde dagelijkse budget. Vergeet niet de kosten voor eventuele vaccinaties of reisaankopen hierin mee te nemen. En ga je op reis voor onbepaalde tijd? Start dan met de duurste bestemming. Dan kun je beter inschatten wat je overhoudt.

Tip 2: Verhuur je huis

Kun je jouw huis tijdelijk verhuren wanneer je weg bent? Dan is dit een ideale manier om het grote deel van je vaste lasten gedekt te hebben. Check ook je verzekering en de voorwaarden van je hypotheek over verhuren, om na te gaan of verhuren wel is toegestaan. Sommige woonhuisverzekeringen, zoals die van Nationale-Nederlanden hebben een standaard dekking voor incidentele particuliere vakantieverhuur en woningruil.

Tip 3: Besparen terwijl je slaapt

Ja, dit kan dus heel goed. Oppassen op iemand anders zijn huis is zo’n mogelijkheid. Jij zorgt ervoor dat het huis veilig en onderhouden is. In ruil daarvoor heb jij een gratis verblijf. Of je kan gaan couchsurfen. Couchsurfing is een platform waar je kunt aangeven dat je een slaapplek zoekt. Een andere optie – misschien iets minder luxe, is slapen in een nachttrein of -bus. Dit bespaart je geld én tijd.

Tip 4: Bespaar op de wisselkoers

Per land verschilt het gebruik van betaalmiddelen. Binnen eurolanden kun je zonder extra kosten betalen en geld opnemen met je betaalpas. Buiten eurolanden betaal je wel extra kosten. Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder dan direct betalen. Dit komt omdat banken naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening brengen. Het is natuurlijk ook altijd handig om nog een creditcard mee te nemen, want in sommige gevallen is betalen met een gewone betaalpas niet mogelijk. Maar ook betalen met een creditcard in een niet-euroland kost geld. De koersopslag bij een betaling met je betaalpas is 0,5%, maar met je creditcard 2,5%.

Tip 5: Eat like a local

Eén van de fijnste budgettips is toch wel deze. Eet bij foodstalletjes, markten of kies dat restaurantje wat er misschien niet op z’n aller trendiest uitziet, maar wat wel vol zit met allemaal locals. Je bespaart niet alleen, je eet waarschijnlijk nog eens heerlijk. En na een maand reizen begin je het koken misschien ook wel te missen. Nu kan die keuken in je appartement of hostel nog van pas komen.

Tip 6: Van low-cost airlines, carpoolen tot liften

Een andere flinke kostenpost tijdens het reizen is het reizen op zich. Ga je op wereldreis dan heb je waarschijnlijk wel iets meer tijd dan je gemiddelde vakantie. Het reizen van de ene naar de andere plek mag dan wat meer tijd kosten. Met een backpack in een tweedeklas bus hoort nou eenmaal ook bij de beleving. Er zijn nog veel andere alternatieve reismogelijkheden, zoals carpoolen via BlaBlacar of liften.

Tip 7: Free things to do

Ga op zoek naar gratis activiteiten die je tijdens je reis kunt doen. Er zijn genoeg lijstjes ‘free things to do’ online te vinden.

Tip 8: Gratis onderkomen in ruil voor een onvergetelijke ervaring

Een andere manier om tijdens je reis flink te besparen is door als vrijwilliger te gaan werken. Met Wwoof of Workaway zijn er allerlei mogelijkheden, van werken op het land tot werken in een hostel. In ruil voor 4/5 uur vrijwilligerswerk krijg je een onderkomen, draag je een steentje bij en ben je een werkervaring rijker.


Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen