Ga direct naar: inhoud

Hoe maak je sparen leuk?

Een budget en plan opstellen tot daar aan toe, maar je er daadwerkelijk aan houden is een ander verhaal. Dat maakt sparen nou juist zo lastig voor velen van ons. Hoe maak je sparen leuk en haalbaar?

1. Maak je doel concreet

Eén van de redenen waarom sparen niet lukt, is omdat we geen concreet doel hebben. Een doel stellen en daar een bedrag aan koppelen motiveert enorm. Dit kunnen dus ook korte termijn doelen zijn, zoals sparen voor een nieuwe telefoon. Een duidelijk doel helpt met concreet sparen én om het vervolgens concreet uit te geven.

2. Skip de dagelijkse kleine uitgaven

We geven veel van ons zuur verdiende geld ongemerkt uit aan dagelijkse kleine uitgaven, want dit voel je toch niet echt in je portemonnee. Maar die latte of dat tijdschrift kan je zo'n € 5,- schelen én op maandelijkse basis zelfs € 150,-. Dit is niet niks! Het skippen van die koffie bespaart je toch een leuk bedrag. Dit wordt ook wel de ‘Latte factor’ genoemd. Bepaal jouw “Latte factor” en in plaats dat je dit uitgeeft, maak je dit bedrag automatisch dagelijks over op je spaarrekening.

3. Een financiële meevaller?

Doe alsof het extra geld, zoals een bonus, vakantiegeld of belastingteruggave die je ontvangt, niet bestaat. Maak het direct over naar je spaarrekening of los wat extra studieschuld af. Anders geef je dit misschien ongemerkt uit aan bijvoorbeeld je boodschappen.

4. Bewuste uitgaven

Het onder de knie krijgen van je financiën draait eigenlijk niet alleen om sparen, maar vooral om de bewustwording van jouw bestedingsgedrag. Bepaal eerst je uitgaven en jouw gewoontes hierin. Stel jezelf vervolgens de vraag of je blij bent met deze uitgaven? Op die manier word je je veel meer bewust van jouw levensstijl en bestedingspatronen. Er zijn altijd uitgaven die geminderd kunnen worden of zelfs geskipt. En je zult zien dat je dan nog steeds gelukkig bent!

5. Een trend die je helpt besparen: minimalisme

Je leest er steeds meer over: minimalisme of consuminderen. Een trend waarbij je kiest voor minder, maar beter. Investeren in duurzame producten waar je langer mee doet en daarnaast minder prullaria in huis. Met deze gewoonte bespaar je geld én tijd. Er zijn ook genoeg online deelwebsites waardoor je niet allerlei dure apparaten, die je maar een paar keer per jaar gebruikt, in huis hoeft te hebben staan. Ga eens na wat je allemaal hebt en niet gebruikt. Deze spullen kun je misschien verkopen. Dit levert zo ook weer een mooi extraatje op.

6. Maak er een spel van

Spaar met iedere stap die je zet, wanneer het regent, of iedere keer dat je naar je werk of college gaat. Bijvoorbeeld: voor elke 10.000 stappen die je zet, leg je € 3,- apart voor je nieuwe hardloopschoenen. Met SAM, de nieuwe spaarapp van Nationale Nederlanden, spaar je automatisch kleine beetjes door zelf je eigen spaarmomenten te kiezen. Zo kom jij iedere dag dichter bij jouw doel. KA-CHING! Wil je op de hoogte worden gehouden? Stuur een berichtje naar sam@nn.nl.

Het draait dus niet alleen om het opstellen van een budget of financieel plan, maar vooral ook om bewustwording. Breng jouw uitgaven in kaart en creëer een aantal gewoontes die je helpen sparen makkelijker en leuker te maken.


Gratis spaarrekening

Onze spaarrekening biedt een hoge variabele rente, is gratis en in drie eenvoudige stappen aan te vragen.

Lees meer

Spaarrekening openen

Open nu eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de hoge variabele rente.

Spaarrekening openen