Ga direct naar: inhoud

Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Work hard, play hard. Veel en hard werken, en daarna feestjes, gezellige etentjes, en leuke festivals in het weekend. Met vrienden de ene na de andere koffiedate. Minimaal 2 keer in de week sporten en ook nog alle andere verplichtingen, zoals administratie, wassen en boodschappen doen. Hoe houd je alles onder controle? Ontdek zes waardevolle tips voor balans.

1. Zeg af en toe eens ‘nee’

Wanneer je werkt, wil je je sociale leven niet opgeven. Vergeet alleen niet om ook wat tijd voor jezelf te nemen, naast je vrienden, vriendje, vriendinnetje, ouders, sporten en collega’s. Je hoeft niet altijd “ja” te zeggen als je kan. Bekijk eerst of dit past binnen jouw doelen en of je er energie uithaalt. En je mag best vragen of collega’s of vrienden je af en toe kunnen helpen.

2. Offline modus

Heb je ook het gevoel altijd ‘aan te staan’? De hele dag door worden we geprikkeld via WhatsApp, social media, e-mail en overige apps. Durf even offline te zijn. Laat je niet afleiden door binnenkomende mails en zet alerts even uit wanneer je ergens geconcentreerd mee bezig bent. Wist je dat je mail bijvoorbeeld een offlinemode heeft? Veel telefoons hebben ook een hele mooie optie: ‘Do Not Disturb’.

3. Vergeet perfectie

Een beetje perfectionisme is je vast niet vreemd, maar leer jezelf aan om dingen los te laten en creëer wat lucht in je schema. Of het nu om werk gaat of privé, geef jezelf af en toe een break. Niet alles hoeft perfect te zijn of perfect te gaan, soms is goed genoeg al voldoende.

4. Balans in financiën

Balans in werk en privé gaat vaak gepaard met balans in je financiën. Minder werk kan ook betekenen dat er minder geld binnenkomt. Veel werken en veel geld verdienen, het klinkt goed, maar past het ook bij jou? Je kan er ook voor kiezen minimalistischer te leven, geld te besparen waardoor je een dagje minder kan werken. Of je kan je vaste lasten onder de loep nemen en kijken waar je zou kunnen besparen.

5. Wat als je even niet meer werkt?

En stel dat je in de situatie komt dat je even minder of helemaal niet werkt? Heb je dan een hobby of activiteit om op terug te vallen? Daarnaast hebben activiteiten zoals sporten, hobby’s en ontspanning ook nog eens een stress verlagend effect.

6. Balans is een vaardigheid

Balans bereik je niet zomaar. Het leven is balanceren en continu zoeken naar het juiste evenwicht. Wees daarom mild naar jezelf als je door de bomen het bos niet meer ziet en weet ook dat dit bij het balans zoeken hoort.