Ga direct naar: inhoud

Gezond genieten tijdens de feestdagen

  Gezond en fit de feestdagen doorkomen, dat is een uitdaging. Het begint al met de chocoladeletters en pepernoten tijdens Sinterklaas om vervolgens via het uitgebreide Kerstdiner te belanden bij de oliebollen op Oudejaarsavond.

  Naast dat vele eten en drinken is het in deze gezellige periode ook moeilijk om voldoende te bewegen. Toch kun je de feestdagen gezond en fit doorkomen. We hebben een aantal tips die eenvoudig te volgen zijn en je helpen het nieuwe jaar gezond in te gaan.

  Eten en drinken tijdens feestdagen

  Veel eten en drinken zijn de grote boosdoeners achter de extra kilo’s die velen aankomen tijdens de feestdagen. Toch kun je het effect van het vele eten en drinken minimaliseren.

  Fit tip 1. Maak een planning voor de feestdagen

  Als je tijdens de feestdagen zorgt dat je niet tijdens alle maaltijden van de dag teveel eet, dan kun je het aantal calorieën beter beheersen. Geniet je op Sinterklaasavond van een chocoladeletter? Zorg er dan voor dat je overdag licht ontbijt en luncht. En weet je al dat je met Kerst een uitgebreide kerstbrunch gaat verorberen, eet dan wat minder tijdens het kerstdiner. Kies dus je genietmomenten en vul die aan met lichtere maaltijden.

  Fit tip 2. Eet gezond tussen de feestdagen door

  Sinterklaas is één dag, Kerst twee en Oudjaarsavond ook één. Ofwel, je hebt nog 27 andere dagen in december om gezond te eten. Dat zorgt ervoor dat je je niet al teveel zorgen hoeft te maken over die paar dagen waarop je meer eet en drinkt dan normaal.

  Fit tip 3. Drink niet teveel alcohol

  Een open deur, maar in alcohol zitten veel calorieën. Een glas wijn, port of bier, je hebt al snel 100 calorieën extra binnen. Daarnaast neemt alcohol remmingen weg waardoor je geneigd bent meer te gaan eten. Daarom is het verstandig om het drinken van alcohol te beperken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je niet allebei de kerstdagen drinkt. En als je wel alcohol gaat drinken, begin er dan pas in de avond mee en niet al rond het middaguur. Ook is het aan te raden om na elk glas alcohol een glas water te drinken. Dit versnelt de afbraak van de schadelijke stoffen die in alcohol zitten en daar heb je de volgende ochtend plezier van!

  Voldoende bewegen tijdens de Feestdagen

  Veel mensen komen door alle drukte maar weinig aan beweging toe tijdens de feestdagen. Terwijl dat met al het extra eten en drinken juist goed is. Begin dus al met je goede voornemen om meer te bewegen al in december.

  Fit tip 4. Sporten tussen de feestdagen door

  Nogmaals, december telt 27 dagen die geen feestdag zijn. Ofwel, er is voldoende ruimte in de agenda om sportmomenten in te plannen. Gebruik je sport abonnement dus extra goed in december.

  Fit tip 5. Sporten tijdens de feestdagen

  De meeste sportscholen zijn tijdens de feestdagen gesloten, maar dan kun je alsnog voldoende bewegen. Ga je alleen in de ochtend of middag op bezoek bij familie? Gebruik dan je overige dagdeel om even in beweging te komen. Ga lekker een rondje hardlopen in het bos en die kerstbrunch zal extra goed smaken. Verder kun je ook tijdens je Kerst bezoek aan de andere gasten voorstellen om in de middag, voor het Kerstdiner, een lekkere lange wandeling te gaan maken. Met een paar kilometers in de benen heb je wel een heerlijk kerstdiner verdiend.

  Ben je benieuwd of je in het dagelijks leven genoeg beweegt? Download dan onze checklist Gezond Bewegen of bekijk de tips voor makkelijk en gezond bewegen.

  Stress verminderen tijdens de feestdagen

  December is de maand waarin je (online) veel geld uitgeeft en vaak van huis bent. We hebben daarom een lijst gemaakt met tips hoe je de feestdagen veilig en met een gerust hart door kunt komen.

  Fit de winter door met onze Fit module

  De feestdagen fit en gezond doorkomen is één ding, maar dat wil je in het nieuwe jaar ook. Mocht je zorg nodig hebben om je gezondheid te verbeteren, dan biedt Nationale-Nederlanden een uitstekende zorgverzekering.

  Bekijk onze Fit module

  Goed verzekerd voor de feestdagen?

  Krijg je veel visite over de vloer tijdens de feestdagen? Zorg ervoor dat al je spullen goed verzekerd zijn met de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden.

  Verzeker je spullen