Ga direct naar: inhoud

Geld maakt gelukkig als je het besteedt aan tijd

Maakt geld gelukkig als je het uitgeeft aan tijd? Deze vraag werd onderzocht in een onderzoek van de Princeton University. Deelnemers kregen het volgende dilemma voorgesteld: stel je hebt 40 euro te besteden, geef je het dan uit aan blousje of aan een schoonmaakster?

The Washington Post publiceerde het resultaat uit het onderzoek. En wat blijkt? Geld kan je wel degelijk gelukkiger maken. Tenminste, als je het besteedt aan dingen die meer vrije tijd opleveren. Mensen die hun geld uitgeven aan een schoonmaakster blijken meer tevreden te zijn met hun leven. En dit geldt niet alleen voor rijke mensen.

Toch blijkt ook uit de enquêtes dat er maar weinig mensen zijn die geld uitgeven aan tijdbesparende diensten. Waarschijnlijk komt dit doordat de waarde van tijd ontastbaar is. We denken namelijk altijd meer tijd te hebben in de toekomst. Als we het geld uitgeven aan een schoonmaakster weten we precies hoeveel geld we verliezen, maar we weten niet precies hoe gelukkig we er van worden.

Maar onszelf meer tijd geven en gunnen blijkt ons toch een stuk gelukkiger te maken dan het uit te geven aan materiele zaken. Tijd is namelijk een van de weinige dingen die je nooit terug kunt krijgen wanneer je het eenmaal hebt besteed. Daarom is de tijd die je terugkrijgt voor het geld kostbaar. Je kunt de tijd besteden aan zaken die er voor jou echt toe doen. En daar wordt je een stuk gelukkiger van dan van dat nieuwe blousje. Lees meer over geld en geluk.