Ga direct naar: inhoud

Financiële Feestmaanden Facts

De decembermaand is in volle gang; Sinterklaas is net achter de rug en voor je het weet staat de Kerstman op de stoep. Dat betekent weinig tijd om bij te komen voordat je het nieuwe jaar in gaat en datzelfde geldt voor je portemonnee, want behalve je lever en suikerspiegel heeft ook deze het flink te verduren in de gezelligste maand van het jaar. Om de feestvreugde verder te vergroten en meer inzicht te geven in de financiële gewoontes, tradities en het koopgedrag van Nederlanders tijdens Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw heeft Nationale-Nederlanden een aantal leuke financiële feitjes en weetjes rondom de feestdagen op een rijtje gezet. Waar komen de tradities vandaan en waar geven Nederlanders in de decembermaand hun geld aan uit?

Sinterklaas

Vooralsnog is het Sinterklaasfeest nog steeds erg populair in Nederland. Ruim 40% van de consumenten koopt cadeaus ter ere van de verjaardag van de goedheiligman. Onder de dertigers ligt dit percentage zelfs hoger (54%), met name omdat zij vaak zelf jonge kinderen hebben die nog geloven in de Sint. Gemiddeld geven Nederlandse consumenten 77 euro uit aan Sinterklaascadeaus die zij voor de meerderheid (60%) nog altijd in de winkel kopen.(i) Sinterklaas is natuurlijk niet compleet zonder chocoladeletter, die je dan weer voor je portemonnee eigenlijk het beste na 6 december kunt kopen, dan halveren ze namelijk in één klap in prijs.

Kerstmis

Ondanks de aanhoudende populariteit van Sinterklaas in Nederland, wint de kerstman duidelijk aan terrein en steeds meer mensen grijpen de kerst aan om elkaar te verwennen met cadeautjes. In 2017 gaven Nederlanders gemiddeld 12% van hun besteedbaar maandinkomen in december uit aan kerst. In vergelijking met andere Europese landen houden Nederlanders echter nog wel de hand op de knip. Voor het tweede jaar op rij bungelt ons land onderaan een lijst van Europese landen wat betreft kerstuitgaven. Gemiddeld geven we in Nederland tijdens de kerst per huishouden bijna 430 euro uit, in Spanje geeft men gemiddeld 620 euro per huishouden uit en in Engeland zelfs 750 euro(ii).

Voor veel Nederlanders staan de feestdagen vooral in het teken van de oer-Nederlandse ‘gezelligheid’. Ruim driekwart van de Nederlanders denkt aan gezelligheid en een knus gevoel bij de kerstdagen en 70% hecht dan ook veel waarde aan een kerstboom en kerstversiering. Uit onderzoek blijkt dat slechts 4% van de Nederlanders cadeautjes verkiest boven gezelligheid.(ii) Het aankleden van de kerstboom is overigens ook niet gratis, gemiddeld besteden Nederlandse huishouden 45 euro aan kerstversiering en stroomkosten daarvan.(iv) Behalve kerstversiering geven mensen ook veel geld uit aan kleding tijdens de decembermaand. Gemiddeld genomen besteden Nederlanders bijna een vijfde van hun besteedbaar inkomen van deze maand aan nieuwe kleding.(ii)

Black Friday

Kerst zorgt traditioneel voor een grote winkeldrukte met als hoogtepunt de vrijdag voor Kerstmis. Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving, is de officieuze start voor het seizoen van kerstinkopen en een nieuwe traditie die inmiddels ook in Nederland zijn intrede heeft gedaan. Steeds meer consumenten doen hun aankopen online. In 2017 deed ongeveer vier op de tien Nederlanders in de drie weken vóór kerst kerstinkopen online waarbij 85% van de Nederlanders aangeeft mobiel te bankieren.(ii) Gezamenlijk gaven zij toen ongeveer 235 miljoen euro uit in webwinkels. Dat is ruim 30% meer dan het jaar daarvoor(v). Bijna de helft van de consumenten (44%) hekelt de drukke straten en winkels tijdens de feestdagen en ruim een derde (37%) vindt mensen onbeleefd en druk in de rij voor de kassa(vi). Al deze inkopen kunnen ook voor stress zorgen, met deze tips kom jij zonder stress de feestdagen door.

Kerstpakketten

Kerst betekent voor veel mensen ook een cadeautje van de werkgever. Voor het kerstpakket, waar velen reikhalzend naar uitkijken, geven bedrijven gemiddeld genomen tussen de 35 en 40 euro aan uit. (vii)

Witte kerst

Voor veel Nederlanders bestaat het ultieme kerstgevoel uit een witte kerst. Toch blijft het vaak alleen bij hopen. De kans dat het daadwerkelijk sneeuwt in Nederland tijdens de kerstperiode is namelijk maar 7 procent. (viii) Wist je dat in Finland, waar de kerstman naar verluidt de rest van het jaar doorbrengt, de kans op een witte kerst bijna 10 keer zo groot is? (ix) Kost je wel wat, een garantie op sneeuw, tijdens de kerstvakantie kost een retourtje Helsinki al gauw 300 euro. Goedkoper ben je uit wanneer je de sneeuw op zoekt in Frankrijk of Zuid-Duitsland, dat kan vaak al voor honderd euro. Bekijk ook even de tips hoe je je huis veilig achterlaat tijdens de feestdagen.

Oud en Nieuw

Voor degene die thuisblijven is het na het hopen op een witte kerst vaak uitkijken naar een droog Oud en Nieuw zodat iedereen kan genieten van het vuurwerk. Toch geeft maar liefst 91% van de Nederlanders aan geen geld uit te geven aan vuurwerk. Dit is opvallend, want consumenten in Nederland gaven in 2017 in totaal gezamenlijk 68 miljoen euro uit aan vuurwerk.(x) Een vijfde van de mensen die vuurwerk koopt besteedt hier meer dan honderd euro aan.

Behalve aan vuurwerk denken we bij Oud en Nieuw natuurlijk ook aan oliebollen en appelflappen. Wist je dat Nederlanders ongeveer acht oliebollen per persoon eten rond de jaarwisseling?(xi) Met zijn allen eten we zelfs 135 miljoen oliebollen tegen het einde van het jaar.(xii) En met een oliebol mag natuurlijk de champagne ook niet ontbreken, want om twaalf uur proosten de meeste Nederlanders graag met een glaasje bubbels om het nieuwe jaar in te luiden. In Nederland drinken we gemiddeld slechts één glas champagne per jaar die met name tijdens de jaarwisseling genuttigd wordt. Als je dat vergelijkt met de Fransen, die gemiddeld 21 glazen per jaar drinken, is dat ene glaasje zeer bescheiden. Na het proosten kunnen de nieuwjaarswensen beginnen. Zorg wel dat je lippenstift goed zit want we zoenen namelijk gemiddeld 12 mensen een gelukkig nieuw jaar in Nederland.(xiv)

Koopjes voor en na de feestdagen

Denk er bovendien aan dat je na alle uitgaven in de dure decembermaand nog wel wat achter de hand houdt voor in het nieuwe jaar, want in januari begint de traditionele jaarlijkse uitverkoop. Jammer natuurlijk als je dan door een lege portemonnee mooie koopjes misloopt.
Met deze voordelige tips voor december kun je net zo veel genieten, maar ook wat besparen zodat je na de feestdagen nog geld overhoudt.

Nationale Nederlanden wenst iedereen prettige feestdagen en alvast een prachtig 2019!

Bronnen

i - ING (2017). Hulpsint geeft strakjes voor 77 euro aan pakjes

ii - Ferratum Group (2017). Ferratum Christmas Barometer

iii - AD (2017). De leukste weetjes over het kerstdiner

iv - Vereniging de Vastelastenbond (2017). Kerst, wat kost dat? | Wat geven we uit met kerst?

v - De Telegraaf (2017). Kerstomzet online groeit naar 235 miljoen euro

vi - PayPal (2018). Persbericht: Eén op de vijf Nederlanders wil dit jaar meer kopen rondom de feestdagen.

vii - Gemiddeld Gezien (2017). Gemiddelde waarde kerstpakket

viii - KNMI (2018). Klimatologie lijsten, Witte Kerst

ix - Tix.nl (2017). Blog: Meeste kans op witte kerst

x - ING (2017). Vuurwerkuitgaven bijna vijf tientjes per persoon

xi - Metronieuws (2018, herplaatsing artikel 2015). 5x weetjes over de oliebol

xii - MAX Vandaag (2017). Oud en Nieuw: een eeuwenoud feest

xiii - Volkskrant.nl (2018). Waar feest en geld is, vloeit champagne

xiv - GezondheidsNet (2016). ‘Nederlanders zoenen twaalf mensen rond de jaarwisseling’

Stressvrij de feestdagen in

December staat voor feest, maar alle voorbereidingen kunnen ook voor stress zorgen. Met onze tips kun jij meer genie-ten van de feestvreugde en gezelligheid om je heen.

Bekijk de tips

Veilig de feestdagen vieren

De feestdagen zijn ontzettend gezellig, maar in december moet je ook goed op je huis moet letten. Je gaat op vakantie, bent dagen weg van huis of gebruikt veel kaarsjes en geniet van de openhaard.

Ontdek hoe je je huis veilig houdt