Ga direct naar: inhoud

Een testament opstellen: is dit belangrijk?

Tijdens het leven wil je eigenlijk niet bezig zijn met het moment dat je er niet meer bent. Maar je wil dit wel goed geregeld hebben. Want wat als jou iets overkomt? Wie zorgt er dan voor de kinderen? Wat gebeurt er met je bezittingen en je vermogen? En wie neemt deze beslissingen? Dit is niet allemaal automatisch geregeld en daarom is het goed om hier alvast over na te denken.

Wat is een testament?

In een testament staat vastgelegd wat jij wil dat er bij overlijden moet gebeuren met je nalatenschap. Iedereen die overlijdt, laat iets na zoals een woning, geld, schulden of spullen. Je kan zelf een beperkt aantal zaken rechtsgeldig op papier zetten zonder de notaris. Dit document wordt ook wel een codicil genoemd. Hierin kan jezelf vastleggen wie je inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding mag krijgen als je komt te overlijden. Geld nalaten of erfgenamen aanwijzen kan niet in een codicil, maar dit leg je vast in een testament.

Wat als je niets regelt?

Als je geen testament hebt dan is de wet van toepassing. De wet wijst dan erfgenamen aan die op basis van het erfrecht recht hebben op de nalatenschap. Als er wel een testament is dan gelden de bepalingen uit het testament. Er zijn ook zaken die niet wettelijk zijn geregeld. Als je kinderen hebt is het handig om de voogdij vast te leggen.

Wat is voogdij?

Je wil natuurlijk dat er altijd goed voor je kind of kinderen wordt gezorgd. Maar wat nou als jij en je partner overlijden? Ook dan wil je zeker weten dat je kind in goede en veilige handen is. Vaak worden familieleden of goede vrienden gekozen als voogd. Als jij en je partner geen voogd hebben aangewezen, dan bepaalt de rechter na je overlijden wie de voogdij krijgt.

Het is natuurlijk nooit leuk om te praten over wat er gebeurt na jouw dood of na het overlijden van je partner. Je kan met de kinderen bespreken wat er in jullie testament staat. Dit geeft hen de gelegenheid om vragen te stellen en jou de gelegenheid om ze gerust te stellen.