Ga direct naar: inhoud

Deeleconomie: Eerlijk zullen we alles delen

Steeds meer mensen delen hun huis, boot of auto, gereedschap of andere bezittingen. Ze ruilen de ene service voor de ander of tegen een vergoeding. We vinden toegang tot een product of dienst steeds belangrijker dan het bezit ervan. En met de komst van allerlei platforms wordt dat delen en ruilen ook een stuk makkelijker.

People, planet, profit

Over de hele wereld wordt er nu op steeds grotere schaal gedeeld. Delen wordt ook wel gezien als een duurzame vorm van consumptie. Spullen worden veel efficiënter gebruik. Daarnaast kom je door te delen, ruilen of lenen ook nog eens in contact met anderen. En je kunt natuurlijk wat besparen of wat bijverdienen. Goed dus voor zowel, people, planet als profit.

Wat delen we?

We delen met name huizen, auto’s en gereedschap blijkt uit een onderzoek van ING . Ruim 1 op de 3 van de mensen heeft anderen betaald voor het tijdelijk lenen van gereedschap. Ook het gebruik maken van andermans auto (22% van de vragers) of huis (17%) is relatief populair. Beduidend minder animo is er voor het tegen betaling gebruiken van andermans kleding, games, dvd’s of boeken.

Vijf voordelen van delen?

1. Minimalisme

Vraag jezelf af voordat je iets koopt: hoe vaak ga ik dit gebruiken? En waarom kopen als je het ook kan delen of lenen?

2. Besparen en bijverdienen

Met het delen en lenen kan je soms ook wat bijverdienen. Airbnb, Uber, BlaBlaCar zijn voorbeelden van deelwebsites waar je wat extra geld mee kan verdienen.

3. Duurzaam en sociaal

Delen bespaart niet alleen, het gaat daarnaast verspilling tegen en het kan ook nog eens leuk sociaal contact opleveren.

4. Kennisdeling

Ook als mensen hun tijd en kennis willen delen rekenen we dat tot de deeleconomie. Denk bijvoorbeeld aan een taaluitwisseling. Jij kan misschien iemand anders Nederlands leren en de ander kan je bijvoorbeeld Spaans leren.

5. Goed verzekerd

Wanneer je waardevolle spullen gaat delen is het handig om goed verzekerd te zijn. Bij autodeelsites als SnappCar is een allrisk-verzekering inbegrepen, maar Airbnb gaat er naast hun verhuurdersgarantie vanuit dat je zelf een goede dekking voor schade regelt via je woning- en inboedelverzekering.