Ga direct naar: inhoud

De ondernemingsrisico’s van parfumeur Spyros

08 juni 2018

Parfumeur Spyros Drosopoulos is eigenaar van parfummerk Baruti en creative partner van Delush Fragrances. Spyros wil zijn bedrijf verder professionaliseren. Daarbij hoort ook dat hij niet voor onverwachte kosten komt te staan, zodat hij zijn bedrijf kan voortzetten. Senior risicodeskundige Gert-Jan van Driesum van Nationale-Nederlanden gaat met Spyros in gesprek over de specifieke ondernemersrisico’s van eenmanszaak Baruti.

Grondstoffen en voorraad

Spyros geeft een rondleiding door zijn lab op het NDSM-werf in Amsterdam. Daar liggen zo’n 900 grondstoffen voor zijn parfums opgeslagen: “Een kleine werkvoorraad staat in stellingkasten en de grote voorraad is uit het zicht opgeborgen in kasten en de koelkast. Daarnaast mag ik volgens de wet een beperkte hoeveelheid alcohol in huis hebben. De alcohol zit in speciale tanks en staat opgeborgen in een veiligheidskast. Als ik hier meer alcohol wil opslaan, moet ik een aparte opslagvoorziening hebben. Dat is op dit moment niet nodig.”

Gert-Jan: “Hoe groot is het probleem als er één of meerdere flesjes uit je voorraad kapot vallen?

Spyros: “De grondstoffen zijn niet heel duur. 95% procent kost minder dan € 500,- per kilo. Met een flesje uit de werkvoorraad heb je het dus over enkele tientjes die je verspilt. Sommige grondstoffen hebben wel een lange levertijd. Als er dan iets kapot valt, dan kan ik niet verder met een bepaald project. De hele voorraad bij elkaar is trouwens wel tienduizenden euro’s waard. Maar het voordeel is dat het geen waarde heeft voor een inbreker. Er is geen handel in, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld edelmetalen.”

Gert-Jan: “En hoe zit het met de inbraakbeveiliging?

Spyros: “De deur van mijn unit is voorzien van een inbraakwerend slot en we hebben collectieve bewaking die regelmatig rondrijdt. Na 18.00 uur heb je een nachtsleutel nodig om binnen te komen. Het nadeel aan dit pand is dat er zoveel deuren zijn. Tijdens een evenement kunnen dan grote hoeveelheden mensen in- en uitstromen. Maar dat is moeilijk te bewaken. We kijken nu naar een oplossing, want er zijn regelmatig inbraken. Ik heb ook een verzekering tegen inbraak , maar die is niet 100 procent dekkend. Alleen mijn producten en halffabricaten zijn verzekerd, want die hebben vooral waarde.

Gert-Jan: “Wat men vaak vergeet is dat bij een inbraak ook flinke schade kan ontstaan. Tijdens hun zoektocht naar laptops en contanten zijn inbrekers niet voorzichtig. Vaak ligt je kantoor of opslag dan volledig overhoop. Dat is dus wel iets om over na te denken.

Risico’s van buitenaf

Gert-Jan: “Het lab van Baruti is een soort doos in een doos en je zit niet op de begane grond. Daarom is het risico op schade door storm, water of aanrijding tegen het pand niet zo groot. Maar je hebt wel een groter risico op inbraak en brand. Je zit hier in een bedrijfsverzamelgebouw. Welke bedrijven zitten hier?

Spyros: “Hier zitten vooral bedrijven die kantoorwerk doen. Verderop in het pand zitten wel meer risicovolle gebruikers, zoals hout- en metaalbewerkers. In januari was hier nog een brandje in een 3D metaalprinter. De schade bleef beperkt tot dat ene bedrijf. We hebben een goede brandmeldinstallatie in het gebouw. De brandweer zit op het terrein hierachter en die was hier dus binnen no time.”

“Wanneer alles hier afbrandt, heb ik pech gehad. Als ik alles moet verzekeren, dan is het premiebedrag voor mij nu te hoog. Mijn goederenvoorraad fluctueert namelijk enorm. Als ik net een nieuwe batch geleverd heb gekregen en het gaat mis, dan baal ik natuurlijk als een stekker. Maar de voorraad is vaak ook snel weer weg. Ik zorg er bovendien voor dat niet alles op één plek staat. Zo spreid ik het risico. Dat doe ik ook met de recepturen van mijn parfums. Deze staan niet alleen in de cloud opgeslagen, maar ook hier en bij mij thuis. Als ik alles kwijtraak, dan kan ik vanuit daar weer opnieuw beginnen.”

Gert-Jan: “Het is verstandig dat je voor jezelf heel duidelijk hebt gedefinieerd wat je wel of niet wilt verzekeren. Uitgaan van onderverzekering is meestal geen goed idee. Wat sommige ondernemers daarom doen, is het eigen risico verhogen; dat drukt de premie namelijk ook. Maar als er dan een flinke brand of een grote inbraak is, krijgen ze meer geld terug. Wel betalen zij bij een schade dan een groter gedeelte zelf. Het voordeel van zo’n keuze: je weet van tevoren wat een grote schade je kost en hebt de zekerheid dat de kosten boven je eigen risicobedrag vergoed worden. De bedrijfscontinuïteit wordt zo beter gewaarborgd.

Aansprakelijkheid

Gert-Jan: “Als bedrijf kun je ook te maken krijgen met aansprakelijkheid. Je hebt de algemene bedrijfsaansprakelijkheid. Deze is een beetje vergelijkbaar met je particuliere WA verzekering. Daarnaast heb je productaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Hoe heb je dat geregeld?

Spyros: “Ik ben verzekerd tegen aansprakelijkheid. Stel dat een grondstof in één van mijn parfums in de toekomst schadelijk blijkt te zijn, dan zijn de kosten voor het juridische proces gedekt. Ik doe over de hele wereld zaken en met name in de Verenigde Staten heerst een claimcultuur. Het risico op hoge proceskosten en schadeclaims wil ik dus niet nemen.”

Gert-Jan: “Waar je op moet letten is dat een aansprakelijkheidsverzekering standaard vaak alleen in Europa dekking biedt. Dekking in de VS en Canada moet je meestal apart meeverzekeren. Dit heeft te maken met afwijkende regelgeving en een ander rechtssysteem. Hierdoor kunnen schadeclaims veel hoger uitvallen en is het aansprakelijkheidsrisico dus aanzienlijk groter. Natuurlijk kun je zelf ook maatregelen nemen om het risico te beperken. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken met een vaste importeur die contractueel verantwoordelijk is voor de productcontrole aan de hand van de lokale wettelijke voorschriften. "

Spyros: “Ik moet eens goed nakijken of mijn dekking alleen voor Europa geldt of wereldwijd. In principe werk ik met importeurs, maar ik lever ook direct aan consumenten vanuit mijn webshop. In mijn voorwaarden staat dat claims alleen via de Nederlandse rechtbanken mogen lopen. Beperk ik hiermee het risico?” Gert-Jan: “Bij consumenten worden voorwaarden die je aansprakelijkheid beperken over het algemeen direct van tafel geveegd. Wat je wel kunt overwegen, is om niet meer rechtstreeks aan de VS te leveren en je webshopbestellingen via een vaste importeur te laten lopen. Zo dek je jezelf als het ware in en mijd je risico.

Gert-Jan: “Bij consumenten worden voorwaarden die je aansprakelijkheid beperken over het algemeen direct van tafel geveegd. Wat je wel kunt overwegen, is om niet meer rechtstreeks aan de VS te leveren en je webshopbestellingen via een vaste importeur te laten lopen. Zo dek je jezelf als het ware in en mijd je risico."

Werkgever

Gert-Jan: “Ik zie ook dat je een medewerker hebt rondlopen. Is zij in loondienst en heb je meer medewerkers?

Spyros: “Ik heb één medewerker fulltime in dienst. Door haar komst kwamen we er al snel achter dat we het lab iets anders moesten inrichten. Ik ben een stuk langer, dus kan overal goed bij. Madeleine niet. We zetten daarom nu alles op een hoogte waar zij ook bij kan.”

Gert-Jan: “Op de website van het steunpunt RI&E kun je met de Checklist Gezondheidsrisico’s eenvoudig controleren wat je als werkgever moet regelen voor je werknemers. Daaruit rolt een advies over hoe je je medewerkers kunt beschermen.

Goed geregeld

Gert-Jan: “Mijn conclusie is dat alles heel overzichtelijk en gestructureerd is geregeld. Het doel van dit gesprek was niet om je bang te maken, maar om je bewust te maken van de risico’s die je loopt en waarover je een beslissing moet nemen. Hopelijk is dat gelukt!

Spyros: “Ik ben blij te horen dat er geen grote hiaten of gebreken zijn. Ik vind het belangrijk dat alles goed geregeld is. Op mijn eerste dag als ondernemer heb ik ook met een adviseur gezeten die mij alle regels heeft uitgelegd. En ook dit gesprek heeft mij weer een paar eyeopeners geboden. Fijn. Zo ga ik checken of mijn aansprakelijkheidsverzekering wereldwijd dekt. Als dat niet zo is, ga ik navragen wat zo’n werelddekking kost en kijken hoe ik de risico’s kan minimaliseren. Ook ga ik nog even heel goed mijn eigen algemene voorwaarden onder de loep leggen, zodat alles in detail klopt.”

Gert-Jan tot slot over zijn werk als risicodeskundige: “Als een bedrijf via een onafhankelijk adviseur een verzekeringspakket afsluit, dan kom ik langs en maak ik een inventarisatie van het bedrijf. Ik check welke risico’s er zijn en of ze voldoen aan de verzekeringseisen. Ook adviseer ik vaak over passende preventiemaatregelen om schade te voorkomen. Zo zorgen we samen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving.

Ook passend advies krijgen?

Wil jij ook eens in gesprek met een adviseur over jouw ondernemersrisico’s of financiële planning voor de toekomst? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Deze bekijkt producten van verschillende aanbieders en geeft je persoonlijk advies.

Vind een adviseur bij jou in de buurt