Ga direct naar: inhoud

Cadeautjes. Heel veel cadeautjes

De gezelligste periode van het jaar is aangebroken. De tijd van oliebollen, de kerstboom optuigen, uitgebreide maaltijden met het gezin, en natuurlijk: cadeautjes. Heel veel cadeautjes.

Waar gaat dat geld heen?

Dat maakt december voor velen niet alleen een heel feestelijke, maar ook behoorlijk dure maand. Gezinnen die het hele jaar door zorgeloos rond kunnen komen zullen in deze periode toch wat beter letten op de uitgaven. Het geld vliegt immers je portemonnee uit, dus dan kun je maar beter weten waarnaartoe.

Voor wie het gedurende het jaar al niet heel breed heeft, zorgt de laatste maand van het jaar voor behoorlijk wat gepuzzel in het huishoudboekje. Met precies passen en meten en veel creativiteit lukt het dit jaar misschien wel om alle wensen te vervullen – of nét niet.

Want wat als juist nú die verkeersboete op de deurmat valt. Of de energiejaarafrekening fors uitpakt. Of elk jaar precies in deze maand de woonverzekering betaald moet worden. Wat te doen als je de decemberpuzzel niet opgelost krijgt?

Vijf tips om de december-geldstress te verminderen

Tip 1. Regeren is vooruitzien

Wat het nieuwe kabinet kan, kun jij ook: een plan maken. En nog een stuk sneller ook! Zet simpelweg je inkomsten en reguliere uitgaven van november, december en januari op een rij. Voeg daarbij de periodieke uitgaven die voor jullie aan het eind van het jaar vallen, zoals misschien wel die jaarafrekening. En noteer in detail je wensen voor de feestdagen.

Krijg je dit passend binnen het bedrag wat er overblijft? Ongeacht het antwoord, je weet nu precies hoe de vlag ervoor hangt.

Tip 2. Maak duidelijke keuzes

Is jouw financiële plaatje een verhaal van of-of in plaats van en-en, wees daar dan nuchter over. Het is wat het is. Elke euro kun je maar één keer uitgeven en er is ook nog leven ná de feestdagen. Wees eerlijk over je financiële situatie. Dat voorkomt pijnlijke situaties waarbij jij en je gezinsleden wel cadeaus ontvangen, maar niets terug kunnen geven.

Tip 3. Ga zelf aan de slag

Zijn cadeaus toch een must, kijk dan naar dingen die je zelf kunt maken. Je kunt in de keuken aan de gang of op knutselgebied iets creatiefs fabrieken – op social media zijn meer dan genoeg ideeën te vinden. En wie heeft bedacht dat surprises alleen voor het Sinterklaasfeest bedoeld zijn?

Natuurlijk kost dit allemaal meer tijd dan kant en klare oplossingen uit de winkel. Maar, als je een plan hebt gemaakt, dan is dat zo uitgebreid met een planning. Begin op tijd. Elke week een paar uur en je hebt minder stress dan de last minute shoppers in het weekend voor Kerst.

Tip 4. Pak de telefoon

Dreigt je budgetplan helemaal spaak te lopen door simpelweg te weinig inkomsten en te veel rekeningen? Zet je trots opzij en bel de organisatie die achter de acceptgiro zit die jouw decembermaand volledig overhoop dreigt te gooien. Doe dit niet op de dag van de vervaldatum, maar meteen als je die envelop hebt geopend. Leg de situatie uit en vraag om een maand uitstel, of betaling in termijnen. Normaal gesproken, als je altijd netjes je rekeningen hebt betaald, is de persoon aan de andere kant van de lijn coulant en is er heus wel iets mogelijk.

Dan heb jij weer lucht. En je gezin een leuke decembermaand.

Tip 5. Check je speelruimte

Komt er in jouw gezin in principe wel voldoende geld binnen, maar niet op het moment dat je het eigenlijk nodig hebt? Het is bepaald onhandig om te moeten wachten op je dertiende maand als die pas één dag voor Kerst op je rekening bijgeschreven wordt. In zo’n situatie kan een vorm van kort krediet een oplossing zijn. Kijk op https://www.nn.nl/Particulier/Lenen.htm

Zo wordt december voor iedereen onbezorgd!