Ga direct naar: inhoud

3 tips voor veilig online winkelen

Boeken bestellen, kleding kopen, internetbankieren, reizen boeken en verzekeringen afsluiten: op internet kun je bijna alles en steeds meer mensen doen dat dan ook. Maar hoe doe je dat veilig? Met deze tips helpen we je op weg.

Tip 1. Let op het keurmerk!

Webwinkels met het keurmerk Thuiswinkel Waarborg voldoen aan allerlei eisen van wet- en regelgeving. Dit keurmerk wordt door de Consumentenbond ondersteund. Je kunt erop rekenen dat webshops met het Thuiswinkel Waarborg veilige shops zijn die eerlijk handelen.

Toch is het goed om een extra check te doen als je bij een webwinkel wilt kopen die je nog niet kent. Want er zijn oplichters actief die keurmerklogo’s namaken en op hun nep-website plaatsen. Je kunt op www.thuiswinkel.org zien welke webwinkels echt bij het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk zijn aangesloten.

Tip 2. Te mooi om waar te zijn?

Heb je een mooie cruise of een rondreis door Portugal gezien die opvallend veel minder kost dan bij andere reisaanbieders? Of beland je op een site met theatertickets die nog nergens anders verkrijgbaar zijn? Wees dan op je hoede. Oplichters worden steeds creatiever en bouwen complete webwinkels na die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

Ben je overtuigd van de betrouwbaarheid van de webshop? Let bij betalingen via iDeal op het slotje in de browserbalk en de toevoeging https://. De S staat voor secured. Dan weet je dat je via een beveiligde verbinding betaalt.

Tip 3. Aandacht voor de kleine lettertjes

Een betrouwbare webwinkel heeft op een logische plek zijn algemene voorwaarden staan, maar wie heeft er nu zin om juridische taal door te akkeren?

Probeer in elk geval te letten op:

  • De regeling bij terugsturen en -betalen: binnen hoeveel dagen na ontvangst mag je producten terugsturen en voor wie zijn de verzendkosten? En binnen welke termijn kun je het aankoopbedrag terugverwachten op je rekening?
  • De leveringstermijn: het is slim om de beloofde levertijd vast te leggen met een schermafbeelding of foto. Mocht het pakket te laat worden geleverd, dan sta je in ieder geval sterk bij het indienen van een klacht.


Ga je ondanks alles toch het schip in, neem dan contact op met je rechtsbijstandverzekeraar. Zij kunnen je adviseren over de stappen die je kunt zetten.
Heb je nog geen rechtsbijstandsverzekering? Lees dan hier verder voor meer informatie.