Ga direct naar: inhoud

Vijf leentips

10 juli 2014

Uw auto is toe aan vervanging of uw wasmachine heeft het plotseling begeven. Wat moet u weten bij het afsluiten van een lening?


1. Overweeg of sparen een optie is

U bent toe aan een nieuwe keuken, auto of was-droog combinatie en twijfelt of u hiervoor spaargeld gaat gebruiken of een lening wilt afsluiten. We raden u aan eerst sparen te overwegen. Bij een lening bent u immers altijd geld kwijt aan de rente. Dat is niet zo als u het bedrag zelf bij elkaar spaart. Soms hebt u echter niet de tijd om daarop te wachten, bijvoorbeeld als uw oude auto het heeft begeven. Bedenk daarom vooraf goed hoe lang u kunt of wilt wachten om uw doel te bereiken.

2. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst

Het is belangrijk dat u naast uw maandelijkse aflossingen genoeg geld overhoudt om al uw vaste lasten te betalen. Bovendien moet er voldoende ruimte overblijven voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Minstens zo belangrijk is dat u bij het afsluiten van de lening nadenkt over hoe uw financiële situatie er in de toekomst zal uitzien. Nu kunt u de rente misschien nog gemakkelijk opbrengen, maar wat als u in de toekomst besluit opnieuw te gaan studeren of er komt gezinsuitbreiding?

Maak ook een aflosplan, zodat u precies weet wanneer u uw lening hebt afbetaald.

3. Bepaal een passende aflossingstermijn

Wilt u uw lening binnen vijf of tien jaar terugbetalen? De langstlopende lening lijkt natuurlijk het aantrekkelijkst, omdat u dan de meeste tijd krijgt om uw lening terug te betalen en de maandelijkse kosten (ook wel het termijnbedrag) lager zijn. Houdt er echter rekening mee dat u bij langlopende leningen per saldo meer betaalt door de hogere rentekosten.

Daarnaast is het verstandig dat het aflossingstermijn in lijn is met de levensduur van het product dat u van het geleende geld hebt gekocht. Stel dat u vandaag een auto koopt, dan wilt u deze immers niet nog tien jaar moeten afbetalen.

Check bij het afsluiten van een lening altijd of u deze eerder en boetevrij kunt aflossen.

4. Lenen is goedkoper dan rood staan

Rood staan op uw creditcard of op uw betaalrekening lijkt aantrekkelijk, maar schijn bedriegt. Dit soort leningen worden vaak aangeboden tegen een hoge rente die wel kan oplopen tot zo’n 15% per jaar. Een lening bij een bank afsluiten is meestal goedkoper.

Het kan bovendien aantrekkelijk zijn om meerdere kleine leningen en/of creditcardschuld te laten overzetten naar één nieuwe lening. Een groter bedrag bij één partij is vaak goedkoper dan losse kleinere bedragen.

5. Sluit niet zomaar een lening af als u ergens anders nog schulden hebt

Sluit niet zomaar een EXTRA lening af als voordat u uw de bestaande lening hebt afbetaald. Zo voorkomt u dat de schulden zich opstapelen en u door de bomen het bos niet meer ziet.

Het kan overigens aantrekkelijk zijn om een bestaande lening naar een nieuwe bank over te zetten als u bij de nieuwe bank een lagere rente betaalt.

Meer informatie

Lees meer over Lenen.

Geld lenen

Als u geld wilt lenen, is het belangrijk dat u een keuze maakt voor de juiste lening. 

Geld lenen

Doorlopend Krediet

Heeft u extra financiële ruimte nodig in combinatie met flexibiliteit?

Lees meer

Persoonlijke Lening

U heeft geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat u maandelijks moet betalen.

Lees meer