Ga direct naar: inhoud

Straatvraag: sta jij weleens rood? En zo ja, waarom?

Ook jij staat misschien weleens rood bij de bank. Zo’n 23 procent van alle Nederlanders staat zelfs iedere maand rood. Dat is niet per se erg, het kost je alleen wat extra geld. Wel is het goed om te weten dat er op 1 december 2016 iets verandert: rood staan, maar ook de mogelijkheid tot rood staan, wordt vanaf die dag bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd.

Dat kan gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld een hypotheek, persoonlijke lening of creditcard wilt aanvragen, zullen kredietverstrekkers je toetsen bij het BKR. Voor Nederlanders die rood staan kan dat dus mogelijk nadelige gevolgen hebben voor hun financiële situatie. Maar zijn zij ook op de hoogte van deze nieuwe wijziging? We gingen de straat op om erachter te komen.


Laura (28)

Hoi Laura, sta je weleens rood?
Ja, al een paar maanden. Ik werk voor mezelf en ik ben momenteel met zwangerschapsverlof, vandaar. Ik vind het niet heel erg. Op mijn eigen rekening sta ik nu rood, maar het gezamenlijke inkomen van mij en mijn man is genoeg om van rond te komen.

Zijn er momenten waarop je blij bent dat je rood kan staan?
Ik vind het handig om rood te kunnen staan zodat bepaalde vaste lasten, zoals mijn abonnement voor de sportschool, altijd afgeschreven kunnen worden.

Wist je dat (de mogelijkheid tot) rood staan per 1 december BKR-geregistreerd wordt?
Ja, dat weet ik. Dan wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen of iets op afbetaling te kopen.

Heb je destijds nagedacht om bijvoorbeeld een lening te nemen om rood staan te voorkomen?
Nee. Ik denk altijd: als ik weer ga werken, komt het vanzelf goed. Misschien dat ik er in de toekomst anders over denk. Maar nu in ieder geval niet.


Nejma (47)

Sta je weleens rood?
Ja. Mijn man zit in de ziektewet en heeft daarom minder inkomen. De lasten drukken daarom meer op mij. Ook is zijn moeder pas overleden, dus we maken meer kosten. Je geeft meer uit maar er komt minder inkomen binnen. Dat zie je aan het einde van de maand terug.

Zijn er momenten waarop je blij bent dat je rood kan staan?
Op momenten dat ik mijn vaste lasten kan betalen ben ik wel blij. Maar ik ben minder blij als mijn salaris wordt gestort en een kwart meteen weer wordt afgeschreven omdat ik rood sta.

Wist je dat rood staan per 1 december BKR-geregistreerd wordt?
Ja, dat heb ik gelezen en ook mijn bank heeft me geïnformeerd. Daar ga ik natuurlijk wel rekening mee houden, want het is niet de bedoeling dat ik continu rood sta. Ik heb ook gelezen dat je beter het spaargeld dat je hebt kunt overzetten om uit het rood te komen.

Ben je dat van plan?
Ja, dat ga ik zeker doen. Ik betaal nu elke keer dat ik rood sta een paar centjes, en dat vind ik zonde. Ik had beter van mijn spaargeld gebruik moeten maken, want ik betaal nu elke maand extra.


Thomas (30)

Sta je weleens rood?
Ja, op dit moment. Het komt omdat ik een wisselend salaris heb. Ik krijg elke week opnieuw geld gestort, maar ik sta al zeker tien jaar rood. Probeer daar maar eens vanaf te komen.

Vind je dat erg?
Mwah. Ik betaal er wel extra voor, dus dat is een beetje jammer. Uiteindelijk ben je meer geld kwijt met rood staan dan dat het iets oplost.

Wanneer ben je blij dat je rood kan staan?
Soms denk ik: er staat nog 300 euro open voordat ik 1000 euro rood sta. Dat geeft wel wat meer vrijheid om leuke dingen te doen. Zo heb ik een keer een meisje dat ik ontzettend leuk vond meegenomen naar een sterrenrestaurant. Ik heb nog nooit zo goed gegeten. Of de versierpoging heeft gewerkt? Nee, ik ben nog steeds single. Maar het was een prachtige ervaring.

Heb je gehoord dat rood staan vanaf 1 december BKR-geregistreerd wordt?
Echt? Oeh, dat vind ik niet zo best. Ik ga kijken of ik niet meer rood kan staan. Dat wordt even pittig.

Heb je nagedacht om bijvoorbeeld een lening te nemen om het rood staan te voorkomen?
Nee. En ik ga nu ook niet meteen naar huis rennen om een lening af te sluiten, maar even rustig kijken wat de opties zijn. Dat is altijd beter dan in paniek dingen gaan doen.


Alex (29)

Hoelang sta je al rood?
Ik geloof drie maanden nu.

Wat is de reden?
Ik heb in korte tijd een aantal grote zakelijke aankopen gedaan, zoals studio-apparatuur voor mijn werk. Ik werk in een brillenwinkel, maar maak ook muziek als dj.

Wist je dat rood staan, en ook de mogelijkheid tot rood staan, per 1 december BKR-geregistreerd wordt?
Nee, dat wist ik niet. Maar het is wel fijn om te weten dat rood kunnen staan vanaf nu zulke consequenties heeft.

Heb je weleens overwogen om een lening af te sluiten?
Nee. Ik kan toch wel altijd ergens geld vandaan halen, met plaatjes draaien of via mijn ouders of zo. Ik heb nooit via een instantie geld geprobeerd te lenen.

En nu je dit weet?
Ga ik er voor zorgen dat ik niet meer rood sta!

Meer informatie

Mocht je een uitgave moeten doen waardoor je in het rood komt te staan, kan het financieel aantrekkelijker zijn een persoonlijke lening af te sluiten. Als je een lening overweegt is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen hiervan op jouw financiële situatie. Klik hier voor meer informatie over onze leenmogelijkheden en Consumptief Krediet.

Bron: Wegwijs / SevenEight

Geld lenen

Als u geld wilt lenen, is het belangrijk dat u een keuze maakt voor de juiste lening. 

Geld lenen

Doorlopend Krediet

Heeft u extra financiële ruimte nodig in combinatie met flexibiliteit?

Lees meer

Persoonlijke Lening

U heeft geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat u maandelijks moet betalen.

Lees meer