Ga direct naar: inhoud

Wat is kosten koper?

11 januari 2018

Kosten koper, afgekort k.k., is de bijkomende kosten bij de aanschaf van een woning. De kosten koper bestaat uit de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale kosten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over kosten koper.

  Wat valt er onder kosten koper?

  Wanneer je een huis gaat kopen, krijg je te maken met een heleboel kostenposten. De grootste kostenpost is de koopsom van de woning: het bedrag dat je betaalt voor het huis en waarvoor je een hypotheek kan afsluiten. Je krijgt ook te maken met ‘kosten koper’. Hier vallen de volgende kosten onder:

  • Overdrachtsbelasting
   De overdrachtsbelasting betaal je om de eigenaar van het pand te worden. In 2018 bedraagt de overdrachtsbelasting 2% voor woningen en 6% voor andere onroerende zaken.
  • Notariskosten
   Deze kosten verschillen per notaris. Bovendien is de hoogte afhankelijk van het aantal uur en het werk dat de notaris voor je uitvoert.
  • Kosten registratie Kadaster
   Wanneer je een huis koopt ben je verplicht dit door te geven aan het Kadaster. Zij wijzigen dan de eigenaar en hypotheekrechten. Hier betaal jij (vaak via de notaris) voor.

  Naast deze verplichte extra kosten kun je ook te maken krijgen met andere kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies & bemiddeling, taxatie, keuringen en bankgarantie.

  Wat ben je kwijt aan bijkomende kosten in 2018?

  Wanneer je de kosten van de notaris en andere services weet, kun je zelf een inschatting maken van de kosten koper. Naast het berekenen van de kosten koper 2018 is het verstandig alle bijkomende kosten mee te rekenen. Een overzicht van alle bijkomende kosten vind je in dit artikel. De bijkomende kosten bij aankoop van een huis zijn gemiddeld 6% van de koopsom.

  Kosten koper of vrij op naam?

  Bij nieuwbouwwoningen zie je geen ‘k.k.’ in de advertentie staan, maar ‘v.o.n.’ Dit staat voor ‘vrij op naam’. Bij een woning die ‘vrij op naam’ verkocht wordt, zijn de meeste kosten al verwerkt in de verkoopprijs. Let wel op: kosten voor diensten als hypotheekadvies, de makelaar en de notaris voor de hypotheekakte heb je natuurlijk nog wel. Deze bijkomende kosten zijn gemiddeld 3% van de koopsom.

  Financieren kosten koper

  Vanaf 2018 kun je maximaal 100% van de waarde van de woning financieren met je hypotheek. De kosten koper kun je dus niet altijd (volledig) meefinancieren. Dit zal je dan op een andere manier moeten betalen. Je hypotheekadviseur kan je adviseren over het berekenen en financieren van de kosten koper.

  Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

  Om de kosten koper te kunnen betalen, heb je soms eigen middelen nodig. De hoogte van de bijkomende kosten is afhankelijk van de koopsom van de woning, de hoogte van je hypotheek en je eigen plannen en wensen. Bereken hoeveel hypotheek je kunt krijgen en bereken het totale kostenplaatje, inclusief kosten koper. Wanneer je de hoogte van je hypotheek van de totale kosten aftrekt, houd je over wat je zelf in moet leggen.

  De kosten koper kan (deels) aftrekbaar zijn. Neem hiervoor contact op met je adviseur of kijk op de site van de Belastingdienst.

  Bespreek alle opties met je hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat je de woning kunt betalen. Veel succes met de aankoop!

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Je maximale hypotheek

  Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken je mogelijkheden

  Je situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

  Bekijk je mogelijkheden