Ga direct naar: inhoud

Waarom hypotheek oversluiten interessant kan zijn

21 augustus 2017

Toen jij je hypotheek afsloot, koos je voor een bepaalde hypotheekvorm en sprak je met de betreffende hypotheekverstrekker een bepaalde rentevasteperiode af. Het kan zijn dat de hypotheek nu niet meer bij je past. Bijvoorbeeld omdat je lagere maandlasten wilt hebben of een verbouwing gepland hebt. Wist je dat je je hypotheek gedurende de looptijd of aan het einde van de rentevastperiode kunt oversluiten? Of dit interessant is voor jou, is afhankelijk van een aantal factoren.

Wat is hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten betekent dat je je hypotheek vervroegd aflost met een nieuw af te sluiten hypotheek.

Wanneer is het beste moment om over te sluiten?

Het beste moment om je hypotheek over te sluiten is als je rentevastperiode bijna afloopt en de hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente van je huidige hypotheek. Je betaalt dan geen of een lage boete en profiteert van een gunstigere hypotheekrente. Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Het is daarom verstandig om aan het einde van de rentevastperiode nog eens kritisch naar je hypotheek te kijken. Je hypotheekaanbieder kan je vertellen of en hoe hoog de boete is die je eventueel moet betalen. Ook moet je hypotheekaanbieder transparant zijn op welke manier de te betalen boete wordt berekend.

Hoeveel kost het oversluiten van je hypotheek?

Voor het oversluiten van je hypotheek betaal je zoals gezegd vaak een boete. Deze boete betaal je omdat je de lening eerder aflost dan was afgesproken. De hypotheekverstrekker krijgt daardoor minder rente dan afgesproken. Naast deze boete, betaal je vaak ook de gebruikelijke kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Denk hierbij aan advies-, taxatie-, notaris- en afsluitkosten. De boeterente en de oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bepalen of oversluiten interessant is

Benieuwd of oversluiten interessant voor je is? Neem contact op met je hypotheekadviseur of kijk op de website van Nationale-Nederlanden voor meer informatie over het oversluiten van je hypotheek.

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Uw situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

  Lees meer